Nu ska soldathemmet rivas
Nyheter Hyresgästerna i soldathemmet ska flytta och nu väntar rivning av 63-årigen i centrala Skillingaryd.
– Soldathemmet kommer att rivas omgående och sista september ska nuvarande hyresgäster vara ute. Mejeritomten är ett stort projekt som vi hoppas kunna få byggstart på så snart som möjligt, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.
Nedan berättelse om soldathemmet är gjord av Linnéa Hugosson; Den 6-7 november 1954 invigdes det nya efterlängtade soldathemmet, en solid byggnad med gult fasadtegel. I bottenvåningen rymdes samlingar med cirka 200 personer, det fanns ett stort läs- och skrivrum och ett hemtrevligt möblerat studierum. I källaren var det serveringsutrymmen och kök, ytterligare studierum och hobbyrum, telefonrum, toalett- och tvättrum samt förvaringsrum för civila kläder. Ovanpå fanns expedition och bostad för föreståndaren. Kostnaden inklusive möblering och tomtplanering blev närmare 200.000 kronor.
Men det gick inte många år förrän man på grund av de många besökarna var tvungen att bygga till, bl.a. bageri, personalutrymmen, ett par mindre samlingssalar samt utökning av toalett- och tvättmöjligheter. Under 50-60-talen hade soldathemmet nämligen cirka 50.000 besök årligen. Ett tidningsreportage från 1966 nämner Skillingaryd som större turistort än Visingsö, 80.000 besök under året! Då räckte det inte med kaféerna, soldathemmet, bion och de religiösa lokalerna.
Föreståndare var Thage Carlsson till 1970, sedan Gustav Pettersson, Allan Wendefors och Arne Wisth. Verksamheten höll till här fram till 1985, då fastigheten såldes till kommunen och SAU:s engagemang upphörde.
Därefter hade lokal ekumenisk förening ansvaret fram till sista året 1998, då åter i ”musikkasernen”. Föreståndare var Arne Wisth och sist Britt Jonsson.
Öster om soldathemmet finns minnesstenen om det äldre soldathemmet som numera finns på A6-området i Jönköping