Nyheter

Nu stiger arbetslösheten bland utlandsfödda

Nyheter Sedan september 2023 har arbetslösheten bland utlandsfödda i Vaggeryds kommun minskat, men i juni vände utvecklingen då andelen arbetslösa steg något jämfört med året innan.

Den senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i arbetslöshet bland utlandsfödda i Vaggeryds kommun med 0,1 procentenheter. Arbetslösheten bland invånare födda i ett annat land låg i juni på 9,8 procent.

Under juni månad rapporterade Vaggeryds kommun en total arbetslöshet på 4,4 procent. Det är en ökning jämfört med samma tidpunkt i fjol (+0,5 procentenheter). Även i Jönköpings län stiger arbetslösheten .

Sett till antalet personer betyder det att 333 av 7 568 invånare i åldern 16 till 65 år i Vaggeryds kommun var inskrivna som arbetssökande (44 fler än i juni i fjol).

Vaggeryd är inte den enda kommunen i Jönköpings län där arbetslösheten går uppåt. Vi ser i själva verket just nu en uppgång i samtliga kommuner. Störst är ökningen i Tranås, där arbetslösheten stiger med 1,8 procentenheter.

Även om arbetslösheten i Vaggeryd alltså ökar, så ligger den fortfarande under snittet i hela Jönköpings län (4,4 procent i kommunen, jämfört med 5,7 procent i hela länet). Habo har den lägsta arbetslösheten i länet (3,5 procent), medan Sävsjö har den högsta (8,4 procent). För att Vaggeryds kommun skulle komma ner i samma arbetslöshetsnivå som Habo skulle 68 personer behöva sysselsättas.

I riket som helhet steg arbetslösheten i juni jämfört med året innan (+0,4 procentenheter) och ligger nu på 6,6 procent. 200 av 290 kommuner har högre arbetslöshet i dag än för ett år sedan.

Perstorp är den kommun som har högst arbetslöshet just nu (13,7 procent) i landet som helhet, medan Kiruna har den lägsta (2,1 procent).

Arbetslösheten bland utlandsfödda var 9,8 procent i Vaggeryds kommun under juni månad, motsvarande 175 av 1 786 personer. Det är 0,1 procentenheter fler än vid samma tidpunkt i fjol (+8 om man räknar personer). Den senaste månadens uppgång innebär ett trendbrott. Under de åtta föregående månaderna hade arbetslösheten bland utlandsfödda varit lägre än motsvarande tidpunkt året innan.

Skillnaden i arbetslöshet mellan utrikesfödda och hela befolkningen är 5,4 procentenheter i Vaggeryds kommun.

Den här skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikesfödda är ändå förhållandevis liten i Vaggeryds kommun om man jämför med andra kommuner i Jönköpings län. Gnosjö har, relativt sett, den minsta skillnaden i arbetslöshet mellan inrikes- och utrikes födda i länet. Habo har den största.

Källa: Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *