Nyheter

Nu svärmar granbarkborren

Nyheter Årets granbarkborresvärmning pågår nu i hela landet. Kontrollera din skog regelbundet för att upptäcka nya angrepp och rädda värdet på din skog.

Angrepp av granbarkborre kan identifieras under hela året, men det är särskilt viktigt att hålla utkik efter färska skador från maj till augusti. Tidiga tecken på angrepp är:

  • Brunt borrmjöl vid stambasen, i barkfickor och i spindelväv på trädet.
  • Kåda som granen försvarat sig med. Det blir som tårar på stammen. 
  • Torra gröna barr på marken som granen har tappat.
  • Små ingångshål i barken.

Ta rätt på nedblåsta granar
Har du granar som blåst ner eller skadats av snön i vinter är det hög tid att ta rätt på dessa nu. Granbarkborren förökar sig helst i färska vindfällen och riskerar sedan att angripa även stående granar. Upparbeta därför de nedblåsta eller skadade granarna så snart som möjligt. 

Från sensommaren och till kommande vår ser du angreppen tydligt på barrens roströda färg och att barken är avfläkt av hackspett på många av stammarna.

När barren och kronorna har en grå färg eller barren ramlat av är angreppen sannolikt från tidigare års angrepp. Undersök träden som står nära dessa, i fall de har angripits senare. 

Drönaren kan vara till viss hjälp i letandet efter granbarkborreangrepp. Om du ser grupper av träd med roströda toppar eller med avfläkt bark är det tecken på angrepp. Gå då närmare och undersök närliggande träd för att upptäcka färskare skador som inte syns från luften. 

Vilka träd ska tas bort?
Det är viktigt att nyangripna träd avverkas och transporteras ut ur skogen så snart som möjligt medan de fortfarande har det mesta av barken kvar. Då får man med sig många granbarkborrar som sitter i barken.

Det är inte meningsfullt ur bekämpningssynpunkt att ta bort döda granar som tappat nästan all bark och har grå vedyta. Granbarkborren har redan hunnit lämna dessa träd. Ibland kan dock säkerhetsskäl eller ekonomiska skäl motivera borttagande av sådana granar.

Om du har mycket skador kan det vara klokt att avverka hela beståndet. Sådana bestånd är nämligen i så dåligt skick att de troligen blir kraftigt angripna även nästkommande år. Genom att avverka dessa bestånd under vintern kan du rädda virkesvärdet och tvingar granbarkborren att ge sig på andra bestånd, som har högre motståndskraft, nästa år. 

Källa: Skogsstyrelsen

Taggar

Dela


Lämna ett svar