Nyheter

Ny detaljplan görs för fastigheten

Nyheter Politikerna tyckte till om förslagen gällande fastigheten på Torsbo i Vaggeryd och det blev en väldig diskussion där flertalet yrkande lämnades och ordförandes utslagsröst avgjorde vid kommunstyrelsens sammanträde

Foto; Martina Ojala

När fastighetsägaren sökte bygglov ”upptäcktes” det att fastigheten Torsbo 1:2 inte fanns med i detaljplan utan är byggd på allmän platsmark och därmed inte finns någon byggrätt. I arbetsutskottet yrkade Gert Jonsson (M) tillsammans med Ulf Abrahamsson (C) att detaljplanen ska göras om till bostadsändamål och därmed får bostaden vara kvar. Kenth Williamsson (S) tillsammans med partikollegan Anna Karin Slunge samt KD:s Thomas Axelsson ansåg att det inte var möjligt för bostad då ingen byggrätt fanns. Eftersom det var oenighet i arbetsutskottet fick kommunstyrelsens politiker besluta i ärendet där stadsarkitekten informerade vid kommunstyrelsens sammanträde. 

Kenth Williamsson (S);
– Femklövern var väldigt oense i frågan. Det var SD som gjorde att ert förslag vann gehör. Fastigheten är byggd på allmän plats och i och med att fastigheten finns där så kan kommunen köpa in fastigheten. Vi vill ha en fin grönstruktur och det är en viktig miljö för samhället. Det finns stora möjligheter för förändring av gatumiljö och Jönköpingsvägen kanske behöver förändras. Det är ännu viktigare nu än historiskt att vi har den här möjligheten att använda marken. Om vi ändrar i planen så har vi inte rätten att köpa fastigheten. Framförhållning och planering har det varit sämre med och man måste ha en god dialog med fastighetsägaren. 

Thomas Axelsson (KD);
– Det går att exploatera även om det är svårare i framtiden. Det här var en av diskussionerna i partigrupperna. Hur som helst  så tycker jag att rådigheten är viktigt. Det finns en grönstrukturplan också och nu ligger huset mitt i grönområdet. Det kanske inte är så bra att göra en detaljplan mitt i grönstrukturplanen. Familjen hade kanske utryckt annat önskemål om att flytta huset till anna plats? 

Gert Jonsson (M);
– Först röstade vi om återremiss, men voteringen slutade 7 – 6 till att ärendet skulle avgöras idag. Senare vann förslag tre att vi ska göra en detaljplan för fastigheten. Det blev 6 – 6 där Thomas Axelsson (KD) avstod och Svedberg (SD) röstade för (S)-förslaget och Sjögren (SD) röstade för femklöverns förslag. Femklöverns förslag vann med mig som ordförandes utslagsröst. Äganderätten har sin poäng. De här huset har stått på sin plats hur länge som helst och det står i ett grönområde. Varför man inte gjort detaljplan av fastigheten tidigare undrar man såklart, men nu ska vi göra det och fastighetsägarna är också måna om att bo kvar. 

Kenth Williamsson (S) är inte nöjd med beslutet:
– Görs en detaljplan nu kan man inte ändra den inom fem år igen. Det blir dåliga lösningar när centrala förändringar görs i bland annat gatumiljöer. Det har vi haft för mycket av, det är bättre att man har möjlighet att påverka och ha rådighet. 

Gert Jonsson (M);
– Huset var till salu 2014 och man kunde gjort om planen när man byggde Fenix. Kommunen har gjort mycket i området och kommunen har ett ansvar, när fastigheten var till salu gjordes ingen åtgärd och man kan inte komma i efterhand när kommunen inte tagit tillvara på chanserna som man haft. Kommunen har ett moraliskt ansvar gällande fastigheten. Äganderätten är viktig. 

Kommunstyrelsens beslut gällande fastigheten blev den att detaljplan görs och bygglov kan således lämnas framöver. 

Taggar

Dela


8 reaktioner på Ny detaljplan görs för fastigheten

Med tanke på de senaste beslut om byggnation i kommunen så verkar det som att den så kallade grönplanen har fått en ny användning inom den styrande femklövern

Jag tycker det nu är dags för en inventering i alla centralorter för att upptäcka fler gamla icke beslut. I Skillingaryd finns flera delar utav gatumark där fastigheternas gränser går nästan ut till mitten utav gatan. Kolla södra slutet där Östra Allegatan möter Kaffegatan till exempel. Glöm inte att kontrollera vilken mark som skolorna ligger på? Är det kommunens eller kyrkans mark eller privat. Tur att vi nu äntligen fått en stadsarkitekt och lovar han blir inte arbetslös de närmaste tio åren.

Instämmer med Daniel – området är mycket lämpligt för en framtida förskola eller skola. Klart det går att lösa för familjen så att det allmänna intresset för marken kan säkerställas.

Huset ligger malplacerat med tanke på att kommunen kan behöva marken för eventuellt skolbygge. Ge familjen det de vill ha för huset och köp det.

Nu var det ju plan för skola F-3 2019. Då var fastighet Götafors 1:2 samt tre privata fastigheter på Fridhemsområdet inritade i planen tillsammans med kommunens Fridhem 1 (som inköptes 2017 för kommunala ändamål). Men ingen av fastighetsägarna meddelades om dessa planer. Nu gick det ju i stöpet, förmodligen för liten yta eller pengabrist … så inte blir det till kommunalt ändamål inte. Konstigt hur de planerar (eller inte) i kommunen.

Det huset är väl ändå byggt långt innan Vaggeryd blev Vaggeryd och är väl en av de ursprungliga gårdarna på Torsbo så klart att det ska finnas kvar

Även om jag är socialdemokrat tycker jag det var ett rätt beslut som togs. Tur att det är val nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *