Ny lokal invigdes för elev- och familjestöd
Nyheter I huset på Storgatan, med ingång på baksidan av det tidigare bankhuset, finns numera socialförvaltningens stödpersoner för familjer, barn och unga...
Sedan april har behandlarna varit på plats i sina nya lokaler men under måndagseftermiddagen var det invigning med tilltugg, ballonger och rundvisning i de nya lokalerna i tidigare bankhuset på Storgatan i Skillingaryd.
Behandlare Mia Barkström berättar:
– Vi sju som jobbar här har olika bakgrunder och har hela kommunen som arbetsplats. Tidigare var vi i familj- och ungdomsteamet granne med vårdcentralen och rörligt elevstöd hade kontor intill Jupiter. Nu är vi samlade under samma fyra väggar. Vi är en råd- och stödverksamhet och stöttar familjer som stöttar sina barn kan man förklara enkelt. Alltid utifrån barnens perspektiv, berättar Mia som menar att det här är ett spännande jobb.
Rörligt elevstöd finns numera också, inom tidigare bankens fyra väggar, här berättar Martina Klasson om verksamheten:
– Det är skolans elevhälsoteam som påkallar behov och ansöker om RES (reds anm; rörligt elevstöd). Ansökan görs av rektorn och insatsen är oftast en del av åtgärdsplan som skolan upprättar. Det kan handla om elever som har hög frånvaro och man ser ett mönster i frånvaron. Vi är två anställda som jobbar med kommunens elever. Det handlar från början att skapa en relation, stöttning och föräldrastöd, skjuts till skolan, följa med in till skolan och den sociala kontakten. Vi riktar oss mest till elever i mellan- och högstadiet. Vi satt på Jupiter tidigare och nu är vi tillsammans i en lokal, det känns jättebra, menar behandlaren Martina Klasson om sin nya arbetsplats.
I de nya gemensamma lokalerna finns numera några kontor, ett flertal samtalsrum som är anpassade för barn, tonåringar och föräldrar. Under samma paraply hos socialförvaltningen finns även familjecentralens kurator, fältarna och ungdomsmottagningen i Vaggeryd.
Under måndagseftermiddagen invigdes de nya lokalerna för familje- och ungdomsteamet.
Information vi kunde finna i teamets nya lokaler var:
Behandling på uppdrag av myndighet barn och unga
Hur jobbar vi?
Insatsen är frivilligbaserad. Förändringsarbete i familjer med barn och unga i åldrarna 0–20 år, salutogent perspektiv – fokus på styrkor och resurser, lösningsfokuserat – hur använder vi det som fungerar där det inte fungerar, systemteoretisk grundrelationerna i familjen och dess omgivning påverkar varandra positivt och negativt, hur använder vi det positiva i förändringsarbetet? Stötta familjer till en självständig fungerande vardag där grunden är ett positivt samspel, känslan av sammanhang, barn som rättighetsbärare, ej problembärare, utifrån barnkonventionen.
Rörligt elevstödsuppdrag är att stärka förutsättningarna för elevens välbefinnande och måluppfyllelse i skolan, så arbetar vi med att stödja till att skapa social struktur i elevens tillvaro, stödjande och vägledande samt motiverande samtal med eleven och föräldrar. Stöd i samverkan mellan hemmet och skolan. Nätverkande för att skapa en meningsfull fritid.
Målgrupp är barn i grundskolan, tidigast från skiftet mellan låg- till mellanstadiet. Vid behov i en fortsatt insats alternativ överlämning till exempelvis elevcoach i gymnasiets första termin. Elevens bekymmer kan exempelvis vara; tecken på psykisk ohälsa med begynnande ökad skolfrånvaro som följd. Svårigheter i det sociala samspelet med övriga i skolan. Skolgången påverkas av svårigheter med vardagliga strukturer utanför skoltid.