Nyheter

Ny undersökning: Så tycker näringslivet om företagsklimatet i GGVV-regionen

Nyheter Företagsklimatet i Jönköpings län ligger kvar på en hög nivå. I år får fyra av länets 13 kommuner ett högre betyg vad gäller det sammanfattande omdömet jämfört med förra året, fem får samma betyg och fyra kommuner får lägre betyg. Det står klart när Svenskt Näringsliv i dag presenterar resultatet från den årliga enkätundersökning där fler än 32 000 företag fått ge sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner.

Företagsklimatet i Jönköpings län ligger kvar på en hög nivå. I år får fyra av länets 13 kommuner ett högre betyg vad gäller det sammanfattande omdömet jämfört med förra året, visar nya siffror från Svenskt Näringsliv. Bild: Pressbild

På uppdrag av Svenskt Näringsliv har det lokala företagsklimatet i Sveriges alla 290 kommuner undersökts årligen sedan 2001. Betygen sätts på en 6-gradig skala där 3 är godtagbart och 4 är bra.

— Det är viktigt att våra kommuner tar företagsklimatet på allvar. Det är en oerhört viktig fråga, för när företagen trivs och ges rätt förutsättningar för att växa, utvecklas och anställa – då går det också bra för kommunerna. Att arbeta fokuserat med företagsklimatet i kommunen ger en win-win-situation, säger Anna Gillek, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Gislaved

Det har varit en berg- och dalbana vad gäller betygen för företagsklimatet i Gislaveds kommun de senaste åren. Men för andra året i rad ser organisationen att företagen ger kommunen högre betyg i åtta av de 15 delfrågorna och man ger ett något lägre betyg i endast fyra delfrågor (jämfört med sex delfrågor förra året). Det betyder också att man i år också ligger över sverigesnittet i en majoritet av delfrågorna.

– Riktigt roligt är det att se att företagen gett ett högre betyg (0,2) för det sammanfattande omdömet på företagsklimatet i Gislaved jämfört med förra året. Det är den enskilt tyngsta frågan när vi till hösten tar fram rankingen för Sveriges 290 kommuner, säger Anna Gillek och fortsätter:

– Det känns också roligt att se att betygen stigit med 0,3 för bland annat påverkan av brottslighet och otrygghet och skolans kontakter med det lokala näringslivet. Det är viktiga områden som också kan ge goda förutsättningar för fortsatt arbete med företagsklimatet. Att nu den positiva trenden från förra året håller i sig även i år känns mycket positivt. Nu hoppas vi på att det kommer att hålla i sig och att det fortsätter uppåt ytterligare.

Gnosjö

För andra året i rad ser Svenskt Näringsliv att företagen ger högre betyg i fler delfrågor än de ger lägre betyg i, jämfört med föregående år. Noterbart är att betyget för det sammanfattande omdömet av företagsklimatet i kommunen fortsätter öka, i år med 0,1 till 4,2.

– Det känns positivt att se att trenden uppåt för Gnosjö håller i sig och att förra året inte var någon engångshändelse. Det är lätt hänt att känna sig nöjd, men arbetet med det lokala företagsklimatet är ett arbete som måste vara ständigt pågående och ständigt närvarande för att företagen ska vara nöjda med arbetet, säger Anna Gillek.

Vaggeryd

Efter att i flera år ha fått allt högre betyg för sitt arbete med de näringslivsnära frågorna får Vaggeryds kommun nu ett lägre betyg på tio av de 15 delfrågorna som företagen har fått besvara. Det är inte några stora nedgångar i betygen, men vad gäller upphandling backar betygen med 0,3 till 3,2 på den 6-gradiga betygsskalan. Trots nedgången i betygen så kan man inte på något vis säga att det är dåligt i Vaggeryd.

– I alla av delfrågorna ger företagen kommunen ett högre betyg än sverigesnittet! Och det finns många kommuner i vårt land som kan intyga att det är svårt att kontinuerligt ha alla dessa frågor i fokus. Det kan vara lätt att tappa taget. Men min förhoppning är att detta bara är en tillfällig dipp i arbetet med dessa frågor och att betygen återigen vänder uppåt nästa år, säger Anna Gillek.

Värnamo

Efter att betygen för företagsklimatet i Värnamo har backat kontinuerligt under några år ser vi i år att något har hänt. Företagen som svarat på våra frågor om företagsklimatet i kommunen säger att det hänt något under året som gått och att man märker skillnaden. Företagen har gett kommunens företagsnära arbete ett högre betyg i tio av de 15 delfrågorna. Bäst i länet!

– Absolut roligast att se är att företagen uppger att företagsklimatet på helheten blivit bättre. Där ger man kommunen hela 0,3 i högre betyg jämfört med förra året, till 3,9. Lika mycket tycker företagen att kommunpolitikernas attityder till företagande har blivit där betyget politikerna får ligger på 4,0 på vår 6-gradiga betygsskala. Det känns väldigt positivt att se denna förändring till det bättre och jag hoppas nu att detta goda arbete med företagsklimatsnära frågor fortsätter i Värnamo och att trenden uppåt fortsätter, säger Anna Gillek.

Källa: Pressmeddelande från Svenskt Näringsliv

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *