Nya brandmän testades
Nyheter Efter att ha lämnat intresseanmälan togs en handfull invånare ut till en testdag vid räddningstjänsten i Vaggeryd. Vi var på plats när de nya skulle klättra, dra slang och docka på tid bland annat.
Sex män (inga kvinnor denna dag) togs ut till testdagen och dessa har sökt både till Vaggeryds- och Skillingarydsstationen. Under fredagseftermiddagen testades de nya brandmännen för att se om de skulle få en ok-stämpel att fortsätta.
Mats Carlsson från stationen i Skillingaryd är i färd med att dra in slang när vi besöker stationen.
– De ska dra ut den stora slangen samt två smala slangar på tid och därefter släpa en docka som väger 85 kilo, säger Mats vid ”sin station”.
För att få anställning krävs att man har B-körkort (och man har ett och ett halvt år på sig att ta ett C-kort), åldern spelar ingen roll, man ska kunna resa stege, jobba med puls, klättra på hög höjd, ha läs- och hörförståelse samt att man ska kunna, från hemmet, ta sig till stationen, klä på sig och vara ute med fordonet vid larm inom sex minuter.
Bakom räddningstjänsten finns en mast som är 28 meter som männen skulle ta sig upp i, prova rökdykarmask och koppla ihop till kuddar som används vid trafikolyckor. Utöver dessa olika test gjordes också en intervju, där de nya fick svara på frågor.
Ahmed från Skillingaryd har precis klarat av de sistnämnda uppgifterna och kom ut på gårdsplan där han skulle göra de fysiska testerna. Varför sökte du, undrar vi?
– Såklart för att det är roligt att hjälpa andra.
Henrik Ankarstrand är nytt befäl i Vaggeryd och han har varit brandman i 22 år. Har det alltid varit sådana här tester för att bli brandman?
– Nej, när jag blev brandman gick man med två 25-litersdunkar, gjorde ett spring- och simtest samt rökdykning.
Slangarna som bärs under testet väger ungefär som de där dunkarna Henrik fick bära på ”förr i tiden” och Ahmed börjar med att bära dessa upp och ned på lastpallar som byggts upp innan man skulle dra ut slang och koppla vattnet.
Varför bli brandman?
– Det roligaste som finns, gänget här blir som en andra familj, berättar Henrik Ankarstrand från Vaggeryd.
– Lagkänslan är det bästa. Vi är ett gött gäng och sedan har vi ju Henrik…, säger Fredrik Hjalmarsson från Skillingaryd och skrattar till och kommenterar: ”Man litar på varandra till 100 procent, man lägger sitt liv i sin kompis händer”.
Hjalmarsson och Ankarstrand är kommunens nya befäl inom räddningstjänsten. Ankarstrand tog över efter Flemming Andersen och Hjalmarsson genomgår just nu utbildning för att om cirka 20 veckor ta ett nytt ansvar i sin grupp på stationen.
Kresimir från Skillingaryd drar slang, docka och kopplar luften till kuddarna. Efter testet sätter han sig ner på stationsgolvet och pustar:
– Slangen var det jobbigaste, resten gick bra. Jag sökte direkt när Fredrik frågade mig. Vi är arbetskamrater och han tyckte jag skulle komma hit och testa.
Vad händer efter den här testdagen?
– Bedömer vi att personen klarat testat så blir det simtest. Det går ut på att dra in någon som ligger i vattnet. dyka ner ungefär fyra meter och hämta en person. Därefter blir det rullbandstest och läkarundersökning, som är obligatoriskt varje år för alla. Det tar drygt ett år innan man är helt klar, men under tiden kan man få åka med oss ut på larm och se hur vi jobbar. Kanske dra slang eller något också, avrundar Hjalmarsson och Ankarstrand.