Nyheter

Nya Byarums skola: ”Valen av material bryter väldigt kraftigt”

Nyheter I ett extraärende under tekniska nämndens sammanträde i tisdags fanns Byarums skola på dagordningen. – Det handlar om utformning och man vill ha en annan stil än den gamla, säger nämndordförande Williamsson (S).

Norrifrån sett  [1/4]

Nordväst  [2/4]

Sydväst  [3/4]

Öst  [4/4]

Tekniska förvaltningen har tillsammans med skolan lämnat över ett förslag gällande Byarums skola ska se ut utseendemässigt till nämnden. Den bryter av med ny modern stil gentemot befintlig byggnad. Kent Williamsson (S) ordförande i tekniska nämnden: 

– Det var ett specialärende vi fick på vårt bord. Det handlar om utformningen av skolans tillbyggnad. Förvaltningen visade upp planerna för oss. Vi brukar inte ha synpunkter på hur utformningen ser ut. Men nu blev det en diskussion kring om det här är rätt eller fel? Det vi diskuterade var om vi skulle gå på förvaltningen förslag om att bryta stil eller om man ville ha skolan i samma stil som tidigare. Det blev så att vi biföll förvaltningens förslag då vi tycker att skolan ska bryta lite mot befintlig byggnad. 

Olof Sjöholm (C) vice ordförande, säger:
– Fastighetsavdelningen äger frågan på uppdrag av skolan. Det förslag som visades var fasad av hårt skivmaterial och korrigerad plåt samt mycket glasyta. Valet gör att man bryter av väldigt kraftigt. Det kommer att upplevas annorlunda, även om bibehåller färgsättningen, men vi är tveksamma till plåt- och skivmaterialfasaden. Den tidigare tillbyggnaden var mer traditionell och knyter an miljön samt att de andra byggnaderna är av äldre karaktär utseendemässigt. Nu ville man presentera det här och få ett okej från oss men vi reserverade oss mot förslaget. Jag tror tyvärr att det blir tidsmässigt olyckligt om vi ska påverka valet här och nu. Upphandlingen är snart i gång.

Stig Svensson (SD) samt Olof Sjöholm (C) föreslog nämnden att besluta om en mer traditionell byggnadsstil som knyter an till befintlig byggnad med träfasad. 

Kenth Williamsson (S) igen:
– Det vi skickade med var att man skulle titta på färgsättningen. Det är inte fel att det bryter av. Det speglar i vilken historia Byarum befinner sig i. Majoriteten såg att det inte skulle bli så farligt och förslaget är framarbetat tillsammans med stadsarkitekten. 

Två förslag fanns vid sammanträdet och ordförande Williamsson (S) fann att nämnden beslutade att gå vidare med förvaltningens förslag. 

Byarums skola kommer att innehålla fyra klassrum medan nuvarande byggnad kommer att användas av skoladminstration och skolhälsa. Upphandling kommer att ske i år. 

Olof Sjöholm (C) och Kenth Williamsson (S) under pressträffen på fredagseftermiddagen

Taggar

Dela


1 reaktion på Nya Byarums skola: ”Valen av material bryter väldigt kraftigt”

Om jag har förstått historien rätt så är Byarum, kyrkan och de centrala delarna i byn en av äldsta platserna i vår kommun, omnämnd redan så långt tillbaka som vid tiden etableringen av Nydala kloster. Vanligtvis platser där man värnar traditionell utformning.

Nu hoppas vi att samma flexibilitet vad gäller arkitektur, materialval och färgsättning tillmötesgås om privata fastighetsägare och/eller företagare vill bidraga till variation och förnyelse. Bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *