Nyheter

Nya regler kring pyroteknik röstades igenom

Nyheter Under måndagens kommunfullmäktige röstade man igenom en revidering av de lokala ordningsföreskrifterna. Bland annat innebär det en begränsning för var det är tillåtet att använda fyrverkerier.

I de reviderade ordningsföreskrifterna gäller nu följande dagar och tider då det är tillåtet utan att ansöka om polistillstånd att använda sig av fyrverkerier: Påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan 18:00 – 24:00 samt påskdagen, första maj och nyårsdagen mellan 00:00 – 01:00.

Ingen större skillnad jämfört med tidigare, utöver att man nu även räknar med första timmen på första maj och nyårsdagen. Något som man inte har specificerat tidigare. Den stora förändringen är att det från och med nu även blir otillåtet att använda pyroteknik i närheten av gruppbostäder. Tidigare har den föreskriften bara gällt äldreboenden.

Lotta Damberg är socialchef i Vaggeryds kommun:
– Vi har tagit med gruppbostäder för att de kan likställas med ett vård-och omsorgsboende. Här är det viktigt att trygga individer som kan vara både ljud-och ljuskänsliga utifrån sin funktionsnedsättning. Förvaltningens förhoppning är att det ska kännas lugnt och tryggt för de som bor där. Vill man ändå fira med fyrverkerier hindrar det inte att man själv eller med stöd av personal tar sig till andra platser i kommunen, berättar hon.

De nya lokala ordningsföreskrifterna gällande fyrverkerier:

Användning av pyrotekniska varor tillåts bara på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton mellan 18:00 – 24:00 samt påskdagen, första maj och nyårsdagen mellan 00:00 – 01:00. Under övriga tider krävs tillstånd av polismyndigheten.

Det är dock alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200
meter från följande anläggningar:

  • Furugårdens vård- och omsorgsboende i Vaggeryd
  • Sörgårdens vård- och omsorgsboende i Skillingaryd
  • Mejeriets äldrecentrum och vård- och omsorgsboende i Skillingaryd
  • Ringvägens gruppbostad i Vaggeryd
  • Smedjegatans gruppbostad i Vaggeryd
  • Fågelåsens gruppbostad i Vaggeryd
  • Stationsgatans gruppbostad i Skillingaryd
  • Östra Allégatans gruppbostad i Skillingaryd
  • Tellus serviceboende, Jupiter i Skillingaryd

Pressbild

Taggar

Dela


3 reaktioner på Nya regler kring pyroteknik röstades igenom

Och vem ska tillse att dessa regler följs med tanke på ungdomars och för den delen vuxnas felanvändning som sker året runt ?
Bara en fundering.

De har glömt bort minortetshänsyn (läs invandrare) som firar med fyrverkeri på andra tider. Firar med de kristna högtiderna så behöver man inte tillstånd, men andra måste ha tillstånd. Eftersom lagen om religionsfrihet gäller så är detta ett exempel på hur det inte får vara. Samt FN och EU:s barnperspektiv. Det vill säga, 12-åringar får inte använda tomtebloss, små fontäner och isfacklor det vill säga klass F-1. Observera att att lokala ordningsföreskrift endast gäller offentlig plats och inte i hela kommunen. Dock kan vissa platser anses som offentliga. Är man missnöjd så kan man överklaga. Beslutet ska nu granskas av länstyrelsen innan det får laga kraft inom 21 dagar från beslut.

Det du skriver är att strunta i att barn får använda pyroteknik. Frihet för pyroteknik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *