Nyheter

Nya skolorganisationen: Beslut i januari

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde diskuterades förslaget om nya skolorganisationen som presenterades tidigare i höstas. – Vi behöver mer tid för att landa rätt, säger nämndordförande Corkovic (S). 

Att lägga ned skolor och förskolor på landsbygden skapade stor oro bland föräldrar i Svenarum, Klevshult och Bondstorp. 

LÄS MER:  Förslaget: Skolor läggs ned eller pausas

I ett tillägg i majoritetens strategiska plan- och budgetkompendiet som kommunfullmäktige beslutade om för snart två veckor sedan innebär att samtliga partier nu blev ense om att förskolorna, dock ej skolorna, skulle vara kvar på landsbygden. 

LÄS MER:  Majoritetens förslag: Förskola på landsbygden kvarstår

Förvaltningen har inför nämndmöte presenterat invånarantalet och ålder för respektive ort som ser ut så här: 

Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden kommenterar vad som hände under förra sammanträdet:
– Vi diskuterar fortfarande hur vi ska göra. Det gör vi här i nämnden och det gör vi i våra partigrupper. Vi trodde att vi skulle landa med beslut i november månads nämndmöte men det gör vi inte. Vi behöver mer tid. Framför allt behöver vi mer underlag kring skolskjutsar. Ska vi pausa någon skola, vad kostar det att skjutsa. Då har man inte heller rätt till fritidsplats. I slutändan blir det då inte bra för varken barn eller föräldrar. Vi måste ha mer underlag. Vi tror att vi landar i ett beslut i januari. 

Robin Ahlnér (KD) andre vice ordförande i nämnden kommenterar:
– Just nu är det oklart vad vi ska ta beslut om eftersom underlaget kommer att skrivas om. Det kommer inte att se ut som det förslag som ligger nu. Sista svängen som hänt sedan sist så har majoriteten lyssnat delvis på oss i oppositionen och man vill ha kvar förskolorna på landsbygden. Nu får förvaltningen tillbaka detta och vi får tillbaka detta när alla synpunkter är insamlade och vi har materialet vi efterfrågar. Vi kommer att få det här presenterat för oss i januari. 

Calle Johansson (M) förste vice ordförande säger:
– I oktober diskuterade vi förslaget från Centerpartiet om man inte pausar Södra Park i Vaggeryd och Tallbacken, vad finns det då för alternativ, kanske pausa en avdelning på en större förskoleenhet. Vi vill också ha svar på IKE (redaltörens anmärkning; de barn som går i annan kommuns skola).
– Om vi lägger ned en skola, vad innebär detta? Var går dessa exempelvis 20 elever någonstans då? Skolskjuts måste vi också diskutera, hur lång tid ska ett barn sitta i en skolbuss? Än vet vi inte om det är några barn som väljer andra skolor. Jag tycker att det är bra att man tittar på alla alternativ och titta brett. 

Robin Ahlnér (KD) menar att lokalkostnaden är kvar i den tomma förskolelokalen och att kommunen sparar inga pengar på just obebodda avdelningar. 

Marijo Corkovic (S) replikerar att eftersom barnafödandet är så lågt som det prognostiserat så är det fem avdelningar som får lägga ned på andra enheter om inte Tallbacken och Södra Park pausas och fortsätter: 

– Det bästa skulle vara om vi alla är eniga i beslutet vi kommer att ta oavsett vilket beslut som tas. Men som sagt, vi behöver mer tid att landa rätt. 

Robin Ahlnér (KD) kontrar snabbt vid pressinformationen; Det är bara att ni hänger på vårt förslag så är vi överens. 

LÄS MER:  Opposition enig: Tar upp kampen om landsbygdens skolor

De tre herrarna som vi träffade under fredagseftermiddagen sitter också med i nämndens arbetsutskott som var inbjuden till Bondstorp för några veckor sedan där ledande skolpolitiker fick både åka skolbuss, se skolan, träffa engagerade föräldrar och samhällsföreningen. 

– Det var bra att få perspektiv, menar Robin Ahlnér. 

Bondstorps skola

Taggar

Dela


7 reaktioner på Nya skolorganisationen: Beslut i januari

Förvaltningen som tar fram underlag är ju anställda och har utbildning och har betalt att inte blanda in känslor i hur man får pengarna att räcka för bra organisation. Politiker gör detta på sin fritid och har ingen utbildning i att leda skolor eller förvaltning. Amatörer som stoppar skolan och organisatoriska förändringar efter känslor. Aldrig en bra kombination när känslor styr över verkligheten. Det blir vi ”småfolket” som får konsekvenserna senare..

Peppe, det poppar frekvent upp en mängd personer som kallar utifrån, utanför kommunkontoret, kommande kompetens för ”känslor”.
För ett tag sedan kom ett förslag från förvaltningen om ändrad stadiedelning på skolorna i Skillingaryd.

Det skulle med dina ord kallas kompetent förslag eftersom det kommer från förvaltningen, jag kan försäkra att det stoppades i papperskorgen av både folket på golvet och ”amatörerna” som de brukar kallas av tjänstpersonerna på kommunledningskontoret.

Nu är jag inte fritidspolitiker utan bara amatör i vanlig mening men inom familjen har vi sannolikt 50 års erfarenhet av att köra skolskjuts och förslaget till nytt skolskjutsreglemente är ett annat exempel på hur de välutbildade proffsen räknade på ett kvalificerat och säkert väl utbildat sätt om hur verkligheten säkert kan fungera i Rosengård, Högsbo och/ eller Rinkeby. Men vi amatörerna, inte politikerna, som hanterar den lokala verkligheten har en annan uppfattning och som väl är så har amatörerna politikerna avstyrt såväl en ny skolorganisation som skolskjutsreglemente.

När det gäller förorening av yrikloreten i Skillingaryd så har en amatörpolitiker, nu äntligen gått igenom underlagen till översiktsplanen som proffsen har presenterat för amatörerna, politikerna, och det visar sig att proffsen utgått från att vatten rinner uppåt men det är häpnadsväckande att såväl amatören, politikern, i fråga som utomstående konsult, Sweco, har uppfattningen att vatten och trikloreten rinner nedåt och tyvärr har det byggts skola och barnomsorg i ett område med höga värden av cancerogena lösningsmedel.

För övrigt så är du i gott sällskap med tjänstepersoner i vårt kommunkontor som inte uppfattar att bland de ca 14 000 invånarna så finns det gott om såväl skolledningskompetens såväl som annan kompetens sysselsatt i andra kommuner och kompetensverksamheter som både är ”amatörernas”, fritidspolitikernas, rådgivare och i många fall dessutom expertkompetens långt vida överstigande den kommunkompetens som bedömer att vatten rinner uppåt.
Skillingaryd har bland annat en familj där en broder doktorerat i ”skolledningsjuridik”, numera professor på universitetsprofessor, han ställer alltid upp för amatörerna som tvekar om lokal påstått objektiv kunskap när det behövs. En bland många sakkunniga- och det behövs nätverk för att komma till rätta med vad som pågår.

Nog finns det välutbildade politiker, Peppe. Och förvaltningens personal har så klart både ambitioner och olika sätt att vilja förverkliga sina visioner. Så det är inte bara att överlåta makten till tjänstepersoner. Jag vill då inte ha tjänstemannadtyre!

I ett nyhetsinslag så diskuterades flygplatser med kommunalt huvudmannaansvar och bland annat i Halmstad. Kommunstyrelsen beslutade att skjuta till cirka 25 miljoner för att inte tappa kommunalskatteinkomst på 250 miljoner. Nu hör det till saken att Halmstad har en synnerligen intelligent, välutbildad och framåtsträvande kommunstyrelseordförande, S.
Vore det inte fint om man plockade lite onödigt personaltät administration, effektiviserade lite här och där på organisationer och bibehöll enheter med risk för mindre grupper och ökad attraktivitet och inflyttning av skattekraft till kommunen.

Noterar att ordförande har en god ton.

Det finns två sätt att tänka när ni politiker fortsätter diskussionen om landsbygdsskolorna.
1. Antingen gör man allt som står i ens makt för att hitta lösningar och behålla skolorna.
2. Eller så försöker man hitta argument och kryphål för att kunna stänga skolorna och få några få större enheter i kommunen.
Jag hoppas verkligen att alla politiker tänker enligt punkt 1. Tänk på barnen och lyssnar på de berörda invånarnas protester och vädjan till er.
Jag önskar även att förvaltningen kan se omorganisation som något annat än nedläggningar.
Skolorna på landsbygden måste vara kvar annars är även förskolorna stängda inom några år.

Lämna ett svar