Nya utmaningar väntar för Jenny (KD)
Nyheter Efter sju år som ordförande i barn- och utbildningsnämnden går Jenny Larsen (KD) vidare som ledamot i socialnämnden. – Dags för yrkeskarriär, kanske, säger Jenny som från nyåret inte jobbar 40 procent som politiker.
När barn- och utbildningsnämnden hade sitt novembersammanträde var det sista gången, för den här mandatperioden i alla fall, som Jenny Larsen (KD) höll i ordförandeklubben.
Hur och när blev du politisk aktiv?
–Jag är inte uppvuxen i ett hem där man pratade politik. Men jag ville engagera mig i samhällsfrågor. Blev tillfrågad av min svåger Stefan Ottosson och han lockade med mig, helt enkelt, och jag blev fast. 2005 blev jag ersättare i socialnämnden. Genomgående är det samhällsfrågorna som gjort att jag har blivit kvar. Jag hade i början ingen koll på politiska partier och olika ideologier eftersom jag ville påverka i den lokala samhällsutvecklingen och det gäller fortfarande. Men KD har passat mej bra.
– Ordförande i barn- och utbildningsnämnden gick jag in i år 2015, så jag har varit ordförande i två omgångar. Viktoria Önneby var ordförande första året på förra mandatperioden, innan jag tog över. Jag satt i tekniska och skulle vara med i kommunstyrelsen. Jag tänkte om helt enkelt när jag fick möjligheten och sa ja till att bli ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Tänkte att det här blir kul och spännande. Vilket det såklart varit och är, berättar Jenny Larsen (KD).
Vilka har varit de tuffaste utmaningarna som nämndordförande?
– Dels tycker jag tråkigt att det är svårt att få mindre landsbygdsenheter att fungera. Jag har ett stort hjärta för dessa och vet att de är viktiga för bygden. När det inte har fungerat eller när man måste ta svåra beslut så går detta inte oberört förbi. Man måste som politiker kunna ta svåra beslut också. Vi har en stor befolkningsutveckling, och det har varit svårt att sitta och gissa, som med en spåkula, vi har inte vetat hur många barn som flyttar in till vår kommun. Det har också varit tufft för oss att beräkna lokaler och när det dessutom står tio klassrum som man inte får vara i så har det varit en utmaning. Barnen måste vara någonstans och vi måste snabbt hitta lösningar och då blir det ibland akutlösningar som man får leva med ett tag. Sen att två år blir tio år med akutlösningar, det är ingen som vill ha det så. Det gäller att ha långsiktig planering i god tid. Där måste politiken vara enade om var och hur vi ska bygga och det är inte alltid det förslag som vi i barn- och utbildningsnämnden som går igenom. Jag tycker man ska ha respekt för att BUN kan sin verksamhet, och att vi vet vad som krävs för att få bra lärmiljöer. Samarbetet fungerar nu bättre inom de olika förvaltningarna för att det ska bli bra.
Roligaste utmaningarna som nämndordförande?
– Helt klart att få deltaga i verksamheten och få komma ut och se, praktisera, och träffa barnen. Jag tyckte det var väldigt roligt när vi är med kostverksamheten. Väldigt roligt att vara i förskolan med alla barnen. Idas (reds anm; Philip) motion om att få en bättre kontinuitet i förskolan tyckte jag var väldigt bra. Nu har vi ett bättre system att anställa personal som har annan utbildning eller erfarenhet som gynnar barns utveckling.
Från och med årskiftet blir Jenny ordinarie ledamot i socialnämnden.
– Det har varit en förmån att få jobba 40 procent som politiker. Men nu blir det ett möte i månaden istället för två dagar i veckan, så visst blir det skillnad. Jag går upp till heltid på mitt ordinarie jobb och vem vet, jag kan faktiskt göra yrkeskarriär, vilket jag inte kunnat när jag jobbat som politiker. Jag har suttit i socialnämnden tidigare och det var mitt önskemål framöver också, säger Jenny Larsen (KD), som framöver får ta sig an den äldre generationen istället för de yngsta kommuninvånarna.
Vid senaste sammanträdet med den nuvarande konstellationen utvärderades också mandatperioden, hur det har gått med de mål som politikerna satte för fyra år sedan.
Jenny Larsen (KD), berättar:
– Vi har varit framgångsrika när det gäller måluppfyllelse och vi skapar förutsättningar för varje elev att nå sin fulla potential. I slutändan gäller det att barnen når sina mål i skolan. Det ska vara roligt att gå i skolan och man ska uppleva det stimulerande. Man ska uppleva som barn att det inte ska vara hopplöst att nå målen. Vi uppmanar barnen att vara aktiva och det kan vara allt från kulturskola till fotbollsträningen. I närmiljöer har vi haft en utmaning och vi ska bygga nya skolor, vi upplever att de miljöer vi har med paviljonger så har vi en bra plan men det tar några år att komma på plats. De har med studiero också att göra, det måste också finnas en god tillgång till klassrum och man kan dela upp så det inte blir för stora antal, det har vi jobbat för.
Satsningen på datorer för mellanstadieeleverna och plattor för lågstadieeleverna är något som införts under mandatperioden. Förskola till jobb har inneburit att eleverna ska ha fått en bild av vad ett yrke är, att skolan är till för att jobba och att man ska förstå vad ett jobb är.
– Alla har en dröm om vad man ska bli när man blir stor, säger Jenny Larsen (KD).
När det gäller kosten så sattes målet att hälften av skolköken skulle vara tillagningskök, vilket ha nåtts. Fågelforsskolan har gått över till tillagningskök samtidigt som de också är kommunens centralkök, man serverar det som görs under dagen. Pandemieffekten har varit positiv på några sätt där man bland annat uppnått målen gällande effektiva möten via den digitala vägen istället för fysiska träffar.
Målen som summerades vid nämndmötet var: barn och elever, dynamiskt lärande, närmiljöer, omvärld, kost och hälsa, personal, likvärdighet och rättssäkerhet, organisation och kvalitetsarbete. I dessa delar har barn- och utbildningsnämnden arbetat med 33 områden under mandatperioden där 24 av målen uppfylls eller haft god utveckling, två av målen ej uppfyllda och sju av målen är delvis uppfyllda.
När det gäller kosten så sattes målet att hälften av skolköken skulle vara tillagningskök, vilket ha nåtts. Fågelforsskolan har gått över till tillagningskök samtidigt som de också är kommunens centralkök, man serverar det som görs under dagen. Pandemieffekten har varit positiv på några sätt där man bland annat uppnått målen gällande effektiva möten via den digitala vägen istället för fysiska träffar.