Nyöppning av Nydala café blev succé
Nyheter – Det här är efterlängtat, säger ordföranden i Nydala byalag, Kristin Petersson. Ugnen går varm, degar ligger och jäser och Evelina Hallqvist Silverudd skyndar omkring för att iordningställa det sista innan kaféet öppnar för säsongen. Det är mycket att stå i den här varma dagen alldeles i början på juli.

I sommar blir det jobb nästan hela sommarlovet. Då får man umgås med familjen på jobbet istället. Foto: Jenny Almlöf
Nydala café har stått tomt sedan 2022 och Nydala byalag, som äger kaféfastigheten har ända sedan dess letat efter någon som kan driva kaféet.
– Men så hittade Evelina oss, eller om det var vi som hittade henne. En riktig pärla är det som vi har hittat nu. Det känns jättebra. En sån härlig tjej som har modet att våga satsa. Det är så kul, säger Kristin Petersson, ordförande i Nydala byalag.
Evelina som bor i Tofteryd, är känd från tv4-programmet Hela Sverige bakar, ett par säsonger sedan. Efter sin insats i tv-serien har hon gått lärlingsprogram som bagare och konditor och nu känner hon sig i princip redo att ta emot kafébesökare under fem veckor i sommar.
– Blir man nånsin fullärd? Nej, men jag har ju gått lärlingsutbildning i konditori och bageri. Det har varit väldigt kul. Jag har lärt mig mycket, bland annat om surdeg när jag var på PM och vänner i Växjö. Det passade mig att vara lärling, jag lär mig genom att se och jobba med händerna, att göra misstagen där och då, säger Evelina.
– Varför gillar du det här?
– Det är nog att jag kan nånting. Jag hade svårt i skolan, hade inget läshuvud över huvud taget. Så mamma och mormor har haft med mig mycket i köket för att jag skulle lära mig det här med matte och räkna ut saker. Bakning är kemi också.
– Vad var det som gjorde att du vågade satsa på det här?
– Dels att jag kunde få ihop min buffert och sen ville Nydala så gärna att jag skulle komma. De har varit väldigt generösa med hyra och allting. Så då kände jag att jag inte kunde tacka nej till det här. Sen är det här en dröm jag har, säger Evelina.
Hon har hjälp och stöd inte bara av Nydala byalag utan också av sin familj i det här sommarprojektet. Till exempel så ska sonen Elias se till att kaffe och annat är påfyllt och dottern Tilda ska jobba i kassan.
– Ja, men nu är vi taggade. Det blir ju bara lite sommarlov, men det är roligare att vara här än att vara hemma. För här gör man ju nånting. Man är med familjen, träffar lite olika personer. Alltså det är roligt att vara här, säger Tilda.
Ute i trädgården doftar det av både ros och jasmin i den varma sommarluften. Bord och stolar väntar på besökare. Kaféet ligger mitt ute i naturen. En hoper tranor låter från någonstans i närheten. Kanske från sjön Rusken eller naturreservatet i Gåeryd. Nydala Byalag har längtat efter att ha den här samlingspunkten levande. Klostret i ett stenkast bort lockar tusentals besökare varje år, och mest på sommaren. Och det är caféet som har saknats, enligt ordföranden Kristin Petersson.
– Det här är kul. Kaféet har skapat ett helt nytt engagemang i byalaget. Samlat ihop ytterligare ideella krafter. Alla brinner för att det här ska hända nu. Det är en nytändning. Nu har vi inte bara krönikespelet att samlas kring utan nu är det också kaféet, säger Kristin.
Nydalas byalag är väldigt aktivt enligt Kristin. Alla ställer upp när det behövs. Det är byalaget som har ställt i ordning, byggt om och renoverat kafélokalen. De har sökt pengar och fått bidrag för att köpa in en ny ugn, och de har jobbat och fixat i trädgården, klippt häckar och rensat.
– Miljön är helt underbar, säger Evelina när hon och barnen tar en andningspaus i den blomstrande trädgården innan gästerna kommer.
Och de börjar dyka upp en stund före öppningsdags som är klockan 11. Montern inne i serveringen är påfylld med allt som finns än så länge: Chokladkaka med romerska bågar-tryffel, cheesecake med passion och mango, lite vanliga chokladbollar, snickerskaka. Dubai-cookies, smarties- och kindercookies, och mazarin. Dessutom ”bonnamackor” med falukorv, ägg, bacon, ost, skinka och grönsaker. Allt bakat från grunden.
Men Evelinas jobb i köket fortsätter. Hon ska doppa biskvier, baka bullar och göra räkmackor.
– Surdegen ville inte riktigt komma igång förrän nu, men räkmackor kommer det att bli, säger Evelina.
När vi ringer upp Evelina strax efter stängning igår onsdag, berättar hon att det var nästan hundra betalande gäster den här första dagen. De flesta av dem i sällskap så flera hundra gäster kom alltså på premiärdagen.
– Jag blev överrumplad, nästan chockad. Det har verkligen varit mycket folk här idag, säger en trött och mycket glad Evelina Hallqvist Silverudd.
Nästan allt gick åt. Kvar fanns tre cookies och sex chokladbollar. Så Evelina fick räkna med att baka hela natten lång.