Okända lagen: Tillstånd krävs för propplösare
Nyheter Vid årsskiftet trädde som vanligt en rad nya lagar i kraft. En ny lag som flugit rejält under radarn är den att det numera krävs tillstånd även för privatpersoner för att använda vanliga propplösare.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund
Frätande propplösare orsakar varje år svåra skador hos både barn och vuxna. För att minska olyckorna får privatpersoner från den 1 januari 2025 inte köpa och använda sådana produkter utan tillstånd. Tillstånd söks hos länsstyrelsen och det kostar 990 kronor i ansökningsavgift.
Länsstyrelserna ska lämna besked inom åtta veckor och tillstånd gäller i maximalt fem år. Alla som använder frätande propplösare måste från 1 januari 2025 ha ett tillstånd. Man får alltså inte köpa ut åt vänner eller grannar och inte heller använda frätande propplösare som införskaffats innan årsskiftet.
Ingen anstormning – än
Propplösare av olika slag säljs i dagligvaruhandeln och finns i var mans hem. Men nu är det alltså stopp för att åtgärda igensatta avlopp på egen, om man då inte söker tillstånd. På Kemikalieinspektionens webbplats rekommenderar man andra alternativ till frätande propplösare än enbart mekaniska metoder som man kan prova. Löser inte dessa stoppet kan man rensa avloppet manuellt eller, för svårare stopp, anlita en rörmokare eller en spolbil.
Har det då blivit någon anstormning till VVS-firmorna efter nyår?
– Inte än. Men det har väl mycket med att göra att folk inte har några pengar nu i januari, säger Björn Månsson som är verksamhetschef på Swoosh i Jönköping.
Huruvida anstormningen kommer att komma är än så länge oklart. Björn Månsson berättar att man haft många fall där man fått rycka ut för att åtgärda sönderfrätta rör.
– Den biten kanske minskar lite nu, medan det blir mer uppdrag för oss att åtgärda stopp.
”Inte jättenyttigt”
På Kemikalieinspektionens hemsida trycker man mycket på de olyckor som skett med propplösare som en anledning till att det nu krävs tillstånd.
– Jag tror också en anledning kan vara miljön. När det går ut i vattnet så ska reningsverken ta hand om allt och det är inte jättenyttigt för naturen, berättar Björn Månsson.
Det privata användandet av propplösare har också lett till skador på de som åker ut och ska åtgärda stopp.
– Det kan hända att man inte lyckats lösa stoppet själv med exempelvis kaustiksoda. Då ligger det kvar och kan orsaka frätskador på de som ska åtgärda proppen på mekaniskt vis. Så vi är bara tacksamma att det försvinner.