Nyheter

Ökar tillgängligheten för besök

Nyheter Vid vårdcentralen i Skillingaryd jobbar två psykoterapeuter och i dagarna utökar duon sin verksamhet genom en webbaserad tidsbokning för att lättare nå ut till invånare med psykisk ohälsa.

I terapeuternas samtalsrum hittar vi denna fina teckning  [1/3]

Intill receptionen får lugnande besked  [2/3]

Vårdcentralen i Skillingaryd  [3/3]

Själva verksamheten har funnits i många år i Skillingaryd men teamet har förstärkts under året. Att det kan vara svårt att få till första kontakten när det gäller psykisk ohälsa är något som terapeutduon väl känner till.

– Vägen in till oss ska vara lätt. I dagarna har vi släppt alla våra tider på webbokningen. Det är ovanligt att man kan boka själv, men vi vill ha en låg tröskel in till oss. Är man över 18 år och listad hos oss kan man boka tid själv. Annars går det bra, som vanligt, att ringa växeln eller prata med läkaren här på vårdcentralen, säger Kajsa som är en av två psykoterapeuter på Skillingaryds vårdcentral.

Problem med stress, oro, nedstämdhet, kriser, sömnproblem har ökat och här får man snabb hjälp och i dessa sammanhang handlar det om inom fem dagar. Duon jobbar, för övrigt, mycket med förebyggande samtal.

Ref Folkhälsoinstitutet/År 2016 uppgav sammanlagt 36 procent av de svarande i befolkningen att de har besvär av ängslan, oro eller ångest Depression ca 40 % riskerar att drabbas någon gång under livsspannet.

– Enligt Folkhälsoinstitutet undersökning, av hela Sveriges befolkning, för två år sedan uppgav 36% av de svarande att de hade besvär av ängslan, oro eller ångest och depression riskeras 40% drabbas av någon gång under livsspannet. Variationen är allt från kris till svår psykisk ohälsa. En fjärdedel som söker vårdcentralen har psykisk ohälsa. Tyvärr ökar ohälsa bland våra unga i samhället. Därför har vi nu gått ungdomarna till mötes och har även en behandling via nätet där vi även ser att om patienten har fullföljt sitt program och vi kan bolla och vägleda genom nätet, säger Ingeborg.

– När man bokat tid hos oss så gör vi en första bedömning enskilt. Problematiken kanske är svår och då lotsar vi vidare till rätt hjälp och behandling. Läkaren avgör om det behövs läkedmedelsbehandling och provtagning, menar Kajsa.

– Vi vill gärna att man avdramatisera och söka hjälp i tid. Får du problem med oro, så ska du inte vänta in i tron på att det blir bättre. Det kan handla om livskriser och vi vill få kontakt tidigt, så att det inte blir värre. Vi har även varit på gymnasiet i Vaggeryd och informerat om vad psykisk ohälsa är för något. Vi ser stor skillnad på ungdomar att de har lättare att söka hjälp, säger Ingeborg.

Kajsa är legitimerad psykoterapeut och Ingeborg är distriktsarbetsterapeut och KBT (Kognitiv beteende terapi) psykoterapeut och båda två finns på vårdcentralen i Skillingaryd för kommunens invånare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar