Olsson svarar och förklarar: 4-procentspärren
Nyheter Med fyra månader kvar till valet får vi på redaktionen många frågor och funderingar gällande det politiska läget. Dagens fundering från en läsare är: Vad händer med min röst om jag röstar på ett parti som får under 4 procent i riksdagsvalet? Gert Olsson svarar
Britta har inkommit med en läsarfråga: Om det parti som fått min röst får mindre än 4 procent i riksdagsvalet och får lämna. Vad händer med min röst? Om jag röstat på samma parti i region- och kommunala valet, räknas inte denna då?
Spärr för partier att komma in i riksdag, region och kommunfullmäktige?
I vårt valsystem finns några spärrar som måste passeras för att partiet ska få mandat i olika församlingar. För att få en plats i riksdagen gäller att partiet får mer än fyra procent av det totala röstetalet i riket. Det kan räcka med att ett parti får 12 procent i en valkrets för att kunna få ett mandat just i den valkretsen. Till exempel kan ett parti som inte klarar fyra procent i riket, men når 12 procent i Jönköpings län kan få ett mandat i just vårt län. Men den ledamoten blir ensam att representera sitt parti i riksdagen. När det gäller region och kommun finns en spärr på tre procent (med undantag av en kommun som är en valkrets, då gäller två procent).
Vad händer med min röst om mitt parti inte klarar spärren?
Då hamnar den utanför beräkningen av mandat, det är enbart de som klarat spärrar som är underlag för fördelning av mandat, det innebär att din röst kan anses som bortkastad men trots allt är övertygelsen troligen mera värd än matematiken.
Valen till riksdag, region och kommun har ingen koppling, de är särskilda. Det innebär att om du röstar på ett parti som inte klara riksdagsspärren kan de mycket väl klara att ta mandat i de andra valen. Det finns många exempel på partier i region och kommun som inte är representerade i riksdagen men som ändå har mandat i region och/eller kommun.
Hur redovisas det hela?
Alla röster på partier som inte klarar några spärrar redovisas som ”övriga” och preciseras inte, de är inte med i den slutliga beräkningen. Det är upp till var och en av alla väljare att bestämma sig för var din röst ska hamna. Etablerat parti, parti på gränsen i opinionen, skojpartier som Kalle Anka-partiet eller att rösta blankt för att visa att man är engagerad men ogillar urvalet. Du kan välja att avstå från att rösta, men då det vara svårare att med trovärdighet klaga på det politiska skeendet. En blankröst visar på ett missnöje och en lust att vädra sitt missnöje.