Olsson svarar och förklarar
Nyheter Med knappt 100 dagar kvar till valet får vi på redaktionen många frågor och funderingar gällande det politiska läget. Dagens fundering från en läsare är: Kan man stryka namn på valsedeln? Gert Olsson svarar
Vi har fått in en fråga om möjligheten att stryka namn på valsedlar
Vi har fått in en fråga från en person som funderar över om man kan stryka namn på en valsedel. Det enkla svaret är att man kan stryka namn på valsedeln men det innebär inte något utan valsedeln räknas som om det inte fanns någon strykning. Det påverkar därmed inte turordningen mellan kandidaterna som finns på listan. Fram till 1994 fanns möjligheten att stryka namn för att visa sitt missnöje och den kandidaten fick då inte tillgodoräkna sig den rösten. Strykningen innebar att den personen inte räknades in. Turordningen påverkades men rösten räknades ändå till partiet och de som inte var strukna. Dock är det viktigt att komma ihåg att strykningar inte hade någon påverkan i praktiken om det inte blev en stor kampanj mot någon person och det har sällan, eller aldrig, inträffat. Strykningen blev mer som en personlig markering mot någon man inte gillade. Därför kan det tyckas vara mer av en negativ handling mellan väljare och kandidat.
I och med personvalet infördes möjligheten att sätta kryss för någon som man vill få invald genom att påverka kandidatens placering. Ett kryss innebär att den personen får förstaplatsen på valsedeln oavsett vilken plats den finns på. Det innebär en positiv insats där man talar om vem man tycker bäst om, jämfört med en strykning som talar om vem man ogillar. Du kan alltså fortfarande stryka namn (kanske känns bra personligen) men det påverkar inte valsedeln utan den räknas alltså som om strykningen inte existerar.
Nu blir det sommarlov för ”Olsson svarar och förklarar” som återkommer i augusti. Men skicka gärna in frågor och funderingar.