Nyheter

Olsson tippade valresultatet

Nyheter Den 13 januari skrev undertecknad ned vad jag trodde skulle bli utfallet av valresultatet till riksdagen. Sedan dess har det hänt saker som naturligtvis påverkat valutgången, saker som man inte räknade med vid årskiftet

Sedan jag skrev mitt tänkta valresultat och lade i ett igenklistrat kuvert som förvarats på vår redaktion har följande hänt:

  • Rysslands invasion av Ukraina
  • Höjda priser på drivmedel och el
  • Kraftigt stigande inflation
  • Liberalerna bytte partiledare

Nedan redovisar jag mina tankar om valresultatet, jämfört med det preliminära resultatet. Dessutom redovisar jag varför jag kom fram till en viss siffra och vad som blivit något snett i förhållande till det som räknades fram i söndags.

Moderaterna 19,1 procent (19,1 procent i söndags)

Moderaterna har det svårt att vara bäst när det gäller. Ofta har de höga opinionssiffror mellan valen men får inte ut allt på valdagen. Redan i januari var jag säker på ett jämnt lopp mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna men där de sistnämnda skulle bli större.

Centerpartiet 8,8 procent (6,7 procent i söndags)

Vid årsskiftet hade centerpartiet lite vind i seglen och verkade vara på uppgång. Sedan dalade stödet under våren och vid midsommartid låg stödet på omkring 5 procent i en nedåtgående trend. Med tanke på det är nog partiet hyggligt tillfreds med det de hämtade hem sista veckorna.

Liberalerna 4,1 procent (4,6 procent i söndags)

Även om partiet leddes av Nyamko Sabuni, som hade svårt att nå ut, var jag relativt säker på att de skulle klara riksdagsspärren. Till slut blev det också så och i mina tankar ekade ordet stödröster. Det finns nog moderata väljare som valde Liberalerna av taktiska skäl.

Kristdemokraterna 5,3  procent (5,4 procent i söndags)

Jag fick för mig att Kristdemokraterna skulle få svårt med sina kärnväljare i riksdagsvalet med tanke på samverkan med Sverigedemokraterna. Det visar sig att partiet gått bättre i kommuner och regioner än i riksdagsvalet.

Socialdemokraterna 26,7 procent (30,5 procent i söndags)

Här högg jag i sten, Jag förväntade mig att flera ur partiets vänsterfalang skulle välja Vänsterpartiet. Ett tag var man på väg mot siffror som på Juholts tid, men Magdalena Anderssons höga förtroende ökade resultatet. Dessutom brukar en sittande regering dra nytta av orostider i vår omvärld.

Vänsterpartiet 8,7 procent (6,7 procent i söndags)

Ytterligare en miss, förväntade med fler missnöjda socialdemokrater. Utöver det tror jag att partiet har tappat väljare till Miljöpartiet med tanke på att Vänsterpartiet tonat ned klimatfrågan i valrörelsen.

Miljöpartiet 3,1 procent (5,1 procent i söndags)

I januari månad kunde jag inte se hur Miljöpartiet skulle klara spärren. Socialdemokraterna låg lite illa till vilket inte skulle ge tillräckligt med stödröster. När det preliminära resultatet kom i söndag höjdes med säkerhet många blickar. Var och hur upphämtningen gått till finns säkert att läsa i Sveriges televisions stora valundersökning.

Sverigedemokraterna 19,3 procent (20,6 i söndags)

Att Sverigedemokraterna skulle bli näst största parti var jag övertygad om men gapet till Moderaterna blev större än vad jag trodde. Sverigedemokraterna har haft höga opinionssiffror och möjligen spelar det in att partiet har fått legitimitet efter armkroken med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Taggar

Dela


Lämna ett svar