Om gröna jular och vita
Nyheter På en mansålder har gröna jular gått från att vara ovanliga till vardagsmat. Av 17 jular sedan tusenårsskiftet har endast fem ingått i kategorin "snövita jular".
Julafton 2016 – Termometern visar på morgonen + 4,5, under natten har regnet smattrat mot fönsterbläcket och ljudet från den friska vinden har varit genomträngande. Inte precis det väder man önskar på Dopparedan.
Men numera börjar vi bli vana vid gröna jular.
Så här har det sett ut under den senaste tioårspeioden. Källan är årskrönikan över vaggerydsbygden i Byarums hembygdsförenings årsskrift.
2006: Ett snö- och frostfritt julfirande.
2007: Mild barmarksjul.
2008:Barmarksjul men en hel del trafikolyckor i plötslig halka.
2009: ”-Äntligen och för blott andra gången under 2000-talet blev det en vit jul. Temperaturen pendlade under juldagarna mellan – 1 och + 1. Hjortsjön låg istäckt och marken täcktes av 15 centimeter snö.
2010:Kall och snörik jul. 2010 blev den vitaste jul som uppmätts sedan regelbundna mätningar av snödjupet inletts 2004. Samtliga mätplatser i landet hade minst tio centimeter snödjup. Isen på Hjortsjön låg fast sedan 23 november.
2011.Barmark, fyra grader varmt och solsken på julafton, sju grader varmt på annandagen vilket var 14 grader högre temperatur än ett år tidigare.
2012: En vit jul till att börja med. Men på annandagen ersattes minusgraderna som dominerat sedan slutet av november med några plusgrader. + 6 uppmättes på nyårsafton.
2013: Den mildaste julen i mannaminne med hällregn på julafton och sju värmegrader både juldagen och annandagen.
2014: Omväxlande julväder. Först tre grader varmt och barmark på julafton. Men mot julaftonens kväll nordliga vindar, snöfall och minusgrader. Natten mot annandagen var det – 15.
2015: Elva plusgrader fjärde advent och + 7 på julafton. Väderomslaget kom natten till tredjedagen.
2016: Barmark, kraftig blåst och cirka fyra plusgrader både på julafton och juldag.