Nyheter

Omöjligt just nu: Motion om avskaffa delade turer avslås

Nyheter En motion gällande vård- och omsorgspersonalens arbetsschema har inkommit till socialnämnden. – Det här är komplex och vi jobbar mycket med detta, menar Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden. 

Arkivbild

Det är Sverigedemokraterna som anser att kommunen ska jobba för att avskaffa de ofrivilligt delade turerna inom omsorgen. I motionen kan man läsa: 

”Vi ska vara en attraktiv arbetsgivare samt garantera en trygg och värdig vård och omsorg för brukare med behov. Verkligheten är dock en annan när man pratar med anställda inom omsorgen. Delade turer innebär långa arbetsdagar med obetalda håltimmar. Det är många gånger tuffa arbetsförhållanden och arbetsvillkor för våra anställda samt hög arbetsbelastning och stress. Medarbetarna är grunden för en bra, värdig och trygg äldreomsorg. Det går att ordna om den politiska viljan finns”. 

I motionen finns två att:satser: 

1. Att de delade turerna inom vård- och omsorgsverksamheten i Vaggeryds kommun kartläggs.
2. Att avskaffa alla ofrivilliga turer inom vård- och omsorgsverksamheterna i Vaggeryds kommun. 

Ann-Katrin Löfstedt (M) efter att man haft uppe motionen vid sammanträdet: 

– Man jobbar mycket med arbetsschema och det här hänger ihop med helgtjänstgöring. Vi jobbar mycket med att minska delade turer. Motionen är viktig. Vi bestämde att att-satsen nummer ett bifölls, att vi kartlägger delade turer, men att avskaffa helt, som att-satser nummer två säger, går inte i nuläget. Vi har varken personal eller ekonomi till att genomföra detta, menar Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden. 

På nya Mejeriet i Skillingaryd finns inga delade turer hos personalen och samtliga jobbar heltid. Det är 16 personer som varje dag täcker upp dagspassen samt att det finns några personer som inte är schemalagda. 

– Vid första att-satsen gör vi så att vi lämnar ett bifall. Vi ska kartlägga delade turer men andra att-satsen som står att man ska avskaffa kan vi inte i dag. Vi arbetar på olika sätt att minska. Det här är komplex och de flesta kommunerna sliter med hur man ska göra. Ännu ingen kommun som hittat en smart lösning. Vi jobbar aktivt med att ha så lite delade turer som möjligt. Jag kan villigt erkänna med att vi inte är framme vid en lösning just nu, så vi avslår motionen delvis, menar Ann-Katrin Löfstedt (M) ordförande i socialnämnden. 

Svaret på nämndremissen har sänts till kommunledningskontoret. 

Taggar

Dela