Över tusen jägare i vildsvinsregistret efter en månad
Nyheter En månad efter att länsstyrelserna öppnade vildsvinsjägarregistret har drygt tusen jägare i landet anmält sig och blivit registrerade. När dessa även gått den särskilda vildsvinsutbildning som krävs för att få påbörja försäljning direkt till konsumenter kan effekten av satsningen börja märkas på marknaden.
Vildsvin orsakar skador och är en outnyttjad livsmedelsresurs. För att göra något åt detta har regeringen startat vildsvinspaketet. En del av detta paket är nya regler som regeringen hoppas ska leda till att vildsvinsskadorna minskar och att mer vildsvinskött når konsumenternas bord. Den nya föreskriften trädde i kraft den 4 november 2024.
Registrering och särskild utbildning krav för försäljning direkt till konsument
För att få sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till konsument måste jägare ha genomgått både en viltundersökarutbildning och en kompletterande vildsvinsutbildning. Jägaren måste också registrera sig hos närmaste länsstyrelse.
Livsmedelsverket har i nuläget endast godkänt en utbildare för den särskilda vildsvinsutbildningen. Intresset från jägare att delta i kurserna är stort. Kurserna ges på plats eller online och det finns platser kvar för den som vill delta.
Godkända utbildare listas av Livsmedelsverket på deras webbplats.
Kostnadsfria trikin- och cesiumtester
Subventionerna av jägarnas trikintester, och ibland cesiumtester, gäller även för vildsvin som jägare säljer direkt till konsumenter. Jägare som vill få den subventionen ska vara registrerade i vildsvinsjägarregistret. Kostnadsfria trikin- och cesiumtester bidrar till att konsumenterna kan känna sig trygga med det vildsvinskött de inhandlar direkt från jägare framöver.
Alla registrerade jägare i vildsvinsjägarregistret
- Västra Götaland: 187
- Stockholm: 147
- Skåne: 105
- Uppsala: 104
- Östergötland: 59
- Södermanland: 57
- Kronoberg: 54
- Kalmar: 50
- Jönköping: 49
- Halland: 48
- Örebro: 35
- Västmanland: 35
- Värmland: 29
- Blekinge: 21
- Dalarna: 17
- Gävleborg: 15
- Västernorrland: 3
- Västerbotten: 2
- Jämtland: 1
- Gotland: 0
- Norrbotten: 0
- Totalt: 1018
Källa: Länsstyrelsen