Nyheter

Överklagar kommunens avslag

Nyheter En fastighetsägare i norra delen av kommunen ansökte om ett bygglov för ekonomibyggnad. Det blev ett nej. Nu har fastighetsägaren överklagat kommunens beslut

Miljö- och byggnämnden ansåg att fastighetsägaren skulle hitta en annan placering av byggnaden då den var planerad att byggas på jordbruksmark. Dauhn (S) nämndordförande motiverade beslutet med att hade ekonomibyggnaden varit för lantbruket hade det varit okej men nu var det tänkt för ett bildelsbolag.

I plan- och bygglagen anges att det inte krävs ett bygglov för en ekonomibyggnad för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring om åtgärden vidtas i ett område som inte omfattas av en detaljplan. Av ansökan som inlämnades i maj framgår det att byggnaden skulle användas till förvaring av traktorer, skogsutrustning, vedmaskiner, varor, bilar och reservdelar. Av användandet framgår det att det inte rör sig om en bygglovsbefriade ekonomibyggnad och efter de inlämnade handlingarna bedömde politikerna om marken lämpar sig för byggnation och det gjorde det alltså inte. 

Nu har fastighetsägaren överklagat kommunens beslut om avslag som inkom till Länsstyrelsen i måndags. 

Kommuninvånare överklagar nämndens beslut

Taggar

Dela


5 reaktioner på Överklagar kommunens avslag

Jag personligen anser att kommunen inte har något att säga till om så länge de inte är med och finansierar bygget.

I närområdet för det sökta bygglovet har kommunen själva tagit stora ytor åkermark i anspråk till industriområde, det rör sig om x antal hektar åkermark och även marker med fornminnen. För att se till helheten så är denna yta jordbruksmark för det sökta bygglovet försumbar i jämförelse. Varför kan då inte en företagare få bygga en lokal på sin egna mark för sin verksamhet? Framgår i ansökan att byggnaden även ska användas för sådant som hör till ett jordbruk såsom traktorer och skogsutrustning med mera. Det är väl ändå samhällsnytta att någon kan ha sitt företag och bedriva sin verksamhet. Och Vaggeryds kommun som är omtalad för ”Gott företagsklimat” och till och med fått utmärkelse för ”länets bästa företagsklimat”. Kan bara undra hur bemötandet och kommunikationen är i detta ärende ..

När man läser förra inlägg så funderar man, är detta ett tips hur man kringgår kommunen och byggnadsnämnd eller någon ironi till den som söker? Lite svårt att förstå. Och plötsligt är man inne på mäklarens bergtäkt och hans problem olika nämnder tidigare. Du rör ihop det ibland, P-E.
Lät nämnder jobba i lugn och ro

Låt säga att det först blir ett stall för en par tre hästar då, efter 10 dagar och för att följa alla proper så har Länsstyrelsen slutbesiktigat.
Tyvärr får hästen i den tilltänkta första hästinvesteringen påstådd kolik och hästintresset dör.
Vad göra med en ekonomibyggnad för lantbruk som står på åkermark? Några hyllor, ett litet pentry och så växer den andra verksamheten som inte är kolikpåverkad, men egentligen borde det vara bygglov…
Ska man då flytta ”ekonomibyggnaden” in i skogen som blivit lokal och genererar kommunalskatt i en troligt lönsam verksamhet eller bygga nytt eller flytta in till tätorten i den detaljplanerade och mer accepterade områden för verksamhet?
Kommunledningskontoret var ju väldigt kreativa när det gäller exempelvis en planerad trafikled i bergtäkt så den verksamheten inte skulle kunna utvecklas, minska verksamhetsytor i Översiktsplanen jämfört planbesked för att minimera möjlighet i det välbelägna området eller för att om möjligt döda intresse intresse för utveckling av bostäder; hitta på föroreningar som särskilt måste utredas där tjänstepersoner och grannar rastar hunden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *