Parkslide ett problem i hela landet – även hos oss
Nyheter Invasiva växter blir allt fler i Sverige. Parkslide är en av de mest kända – och svåraste att bli av med. I Vaggeryds kommun har växten rapporterats in totalt 51 gånger.

Parkslide beskrivs ofta som ett stort problem för både husägare och den biologiska mångfalden. Dess blotta närvaro på en hustomt kan sänka värdet på hela bostaden, men framförallt påverkar den ekosystemet genom att konkurrera ut alla andra växter.
Omkring 3 000 observationer av parkslide rapporterades i Artdatabanken under förra året. Växten har registrerats i 233 av landets kommuner under bara det senaste året.
I Vaggeryds kommun rapporterades förekomst av parkslide första gången för 42 år sedan, 1983. Totalt sett har dess närvaro noterats 51 gånger i kommunen. Under 2021 rapporterades parkslide tolv gånger.
Parkslide har rapporterats i samtliga av kommunerna i Jönköpings län. Den första rapporten skedde 1898 i Jönköpings kommun. Det är också där som flest observationer i länet har gjorts, totalt 738.
Det är värt att notera att Artdatabanken bygger på rapporter från användare, vilket gör att mängden observationer kan påverkas av särskilt flitiga uppgiftslämnare på vissa platser. Olika observationer kan också vara av samma bestånd.
Parkslide tros ha förts in i Sverige som prydnadsväxt under sent 1800-tal. Den allra första observationen, som finns rapporterad i Artdatabanken, är daterad till 1879 och gjordes av signaturen Lübeck, Henrik Gustaf i Karlskrona kommun. Signaturen Anders Bertilsson gjorde Jönköpings läns första rapporterade observation 1898 i Jönköpings kommun.
Parkslide kan växa i de flesta klimat, men är vanligast i södra och mellersta Sverige. I till exempel Västra Götalands län har omkring 9 400 förekomster rapporterats, vilket är nästan 20 gånger fler än i Västerbotten, Västernorrland, Jämtlands och Norrbottens län tillsammans.
Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) gjorde nyligen en genomgång av mer än 5 500 arter i Sverige, där 451 klassades som att de utgör en hög eller mycket hög risk för Sveriges miljö. Det är andra gången som denna genomgång görs i Sverige och parkslide anses utgöra mycket hög risk.
Mora Aronsson, biolog och metodansvarig för riskklassificeringen, menar att parkslide är ett hot mot den biologiska mångfalden.
– På sikt är den ett stort problem, eftersom den är väldigt svår att hantera. Det är i stort sett bara mycket koncentrerad giftbehandling som kräver utbildning på just parkslide och glyfosat för att kunna knäcka vissa populationer. Det behövs också grävmaskin och i princip destruering av jorden, eftersom man måste rosta hela jordmassan för att döda alla växtdelar, säger han.
Risken att plantan ska kunna rasera hus ser dock Mora Aronsson som något överdriven.
– Det har vi inte varit med om i Sverige. Sen har det trängt in parkslide i hus och liknande i Storbritannien, men det beror på att det har funnits glipor för den att växa in i. Då har vi mycket större problem med en del av våra inhemska träd, som björk och ask, som också har starka rötter.
Det stora problemet är istället att parkslide är extremt svår att bli av med, och vet man inte hur man gör är risken stor att den sprider sig vidare.
– Den har förmåga att rymma iväg med rötter rätt långt om den blir störd. Dessutom konkurrerar den ut alla andra växter. Där parkslide växer så blir det ju bara parkslide.
De allra flesta observationer av parkslide i Artdatabanken är gjorda mellan 2018 och 2022. Då släpptes SLU:s första risklista över invasiva arter och sajten Invasivaarter.se, där användare själva rapporterar observationer, drogs igång. Då började även parkslide synas mer i medierna. Under rekordåret 2021 rapporterades totalt 6 909 observationer i hela landet. På senare år har dock rapportfrekvensen gått ner.
Innebär det att den inte sprider sig så mycket längre?
– Den sprider sig inte särskilt mycket i dag, eftersom man har ögonen på den. Dock förekommer det att den dyker upp i väggrenar och vid anläggningar där man använt sig av förorenad jord. Men på det stora hela upplever jag att de flesta har koll på den.
Om man har parkslide på sin tomt, vad ska man göra med den?
– Man behöver inte ta bort den. Men ska man sälja tomten så kan det bli ett problem. Och sen är det inte säkert att den faktiskt håller sig stilla där den är. Oftast så sitter den ju inte mitt på en tomt utan i kanten, och då finns grannar eller annan mark utanför dit den kan krypa iväg. Men om man inte behöver är det bäst att inte röra den, åtminstone tills det kommer en lagstiftning.
Parkslide är föreslagen att finnas med på en nationell förteckning över invasiva främmande arter i Sverige. Om regeringen beslutar att parkslide ska vara med i förteckningen kommer arten omfattas av olika förbud.
– Det är mycket troligt att det kommer att ske under året. Och då kommer det också finnas möjligheter för framförallt länsstyrelserna att avsätta resurser för hantering av parkslide.
Källa: Newsworthy