Nyheter

Patrik tog EM-guld – blir Hall of fame

Nyheter Årets förste i Hall of fame hos Skivaryd är en Europamästare i bowling som den 6 september får ta emot denna idrottsutmärkelse i anslutning till att bowlingen i Skillingaryd fyller 60.

Patrik vid arbetsplatsen i Helsingör. Privatbild

Det handlar om Patrik Boman, som inledde sin bowlingkarriär i BK Krahner och via Club Magoo blev det storklubbar utanför Skillingaryd.

Patrik är född 1964 och han var inte gammal när han anmälde sig till ishockeyskolan i Skillingaryds IS. Själv minns jag att han hade lite svårt att stava sitt efternamn i samband med anmälan. På den tiden hette han Nikolic efter sin serbiskfödda pappa. Mamman Gunilla Nilsson var från Skillingaryd.

Patrik vara mycket intresserad av ishockeyn och han minns den tiden med glädje.

Så en dag på ett sportlov fanns det ett erbjudande om att spela en bowlingserie gratis. Patrik gick ned i bowlinghallen i Skillingehus.

– Jag fick låna skor och fick ett papper i handen där man kunde skriva ned hur många käglor man slog ned. Att skriva brydde jag mig inte så mycket om. Däremot fastnade jag direkt för denna sport, säger Patrik.

Han spelade och spelade. Bowlingintresset var fött.
– Minns att jag fick 25 öre av min mamma och givetvis blev det ett besök i bowlinghallen.

Sedan blev det mer och mer…

– Christer ”Billy” Doolk och jag fick som tonåringar tillgång till  bowlinghallen närmast när vi önskade och kunde spela hur mycket vi ville. Hallchefen uppmuntrade oss verkligen.
– Första tiden var Uno Hultgren hallchef och senare kom en skånsk kille som hette Jan-Olof Olsson, vill jag minnas.

Efter ett eller möjligen två år i BK Krahner blev det spel i ungdomsklubben Magoo. Det var den första ungdomsklubben i bowling i Skillingaryd även om ett försök gjorts långt tidigare att bilda BK Wambesi som en uppföljare till BK Llongo i Värnamo. Dock fick man på 70-talet inte ihop tillräckligt många spelare för att bilda en klubb. Namnen Llongo och Wambesi kom från två infödingsstammar i serietidningen Fantomen.

Patrik Boman, Privatbild

Bland dem som varit hallchef i Skillingaryd märks för övrigt Gösta Jönsson, Uno Hultgren, Jan-Olof Olsson, Rickardt Andersen (efterträdde Jan-Olof hösten 1977) Börje Hultgren (slutade 1979), Sören Larsen (började 1980), Bengt-Åke Andersson, Leif Andersson och Christer Doolk. De senaste åren  har det inte varit någon fast hallchef i Skillingaryd men Roger Wilsson och Kjell Rosén har svarat för motsvarande arbete.

En värld öppnade sig

– Bowling är ett sådant spel att man måste göra samma varje gång. Kanske lite tråkigt när det inte finns utrymmen att laborera, säger Patrik.

Så en dag hände något som närmast förändrade hans  liv.
– Ja, vi skulle på en kräftskiva till Mikaels Roséns sommarstuga. VI började med spel i bowlinghallen och de andra gav sig iväg efter ett tag. Jag sa att kommer lite senare.

– En ny värld kan sägas ha öppnat sig denna dag. Jag hade tidigare kanske fått som mest 600 poäng på fyra serie och över 150 på en serie kändes nästan ouppnåeligt. Men så hittade jag hur man ska spela och fick nästan strejk på strajk och visste nu hur jag skulle förbättra mig hela tiden.

Till Jönköping

Patrik muckade 1983 och något år efter kände han att han ville pröva vingarna utanför Skillingaryd. Han började spela för en klubb i Jönköping.
– Det var nog 1984 eller 1985 som jag flyttade.
Visst var kamratskapen god bland ungdomar i bowlinghallen men han kände ändå att han måste flytta för att utvecklas som bowlare. Knappt  tio år senare var han Europamästare individuellt.

Bäst i Europa

Patrik började senare jobba i bowlinghallen i Nässjö och kunde i många år leva på bowlingen. Framgångarna kom slag i slag till EM 1993 var han ev de uttagna svenska spelarna. Han hade för övrigt blivit landslagsman redan 1987.
– Jag var nog inte så lite nervös för jag inledde kvalet med en serie på endast 130, säger Patrik.
Det var nog bara en tillfällighet för sedan spelade han stor bowling.
I den individuella och mest ärofyllda tävlingen blev det guld. Det var individuellt över sex serier där han i finalspelet noterade 1434 efter serierna 187, 224, 227, 269, 248 och 279.

Medaljerna för Patrik vid EM 1993

EM-guld singel
EM-silver femmanna
EM-brons masters
EM-brons tvåmanna
EM-brons tremanna

Patrik stod nu på toppen av sin karriär och kompisarna Mats Karlsson och Thomas Leanderson var också världsspelare. De två, Patrik och en fjärde man hade tidigare tagit över bowlinghallen i Västra Frölunda men efter EM hände något:

Patrik Boman. Privatbild

– Ja, jag blev erbjuden ett jobb i en Teliabutik i Västra Frölunda. Det kändes rätt för mig då jag hade tappat intresset för bowlingen på grund av att det hade börja bli en materialsport.

Patrik kände att detta med materialet tog bort lite av glädjen med att spel. Senare har det blivit en sådan ”utveckling” att det närmast är fantasiresultat inom bowlingen. För en del av bästa spelarna är det närmast en stor besvikelse om det inte blir strajk på strejk.

Strajk är när man slår ned alla de tio käglorna på det första slaget man slår. Gör man detta tolv gånger i en serie så får man 300 poäng, alltså det maximala. Patrik har själv sex sådana serier i tävlingssammanhang varav en gång i Skillingaryd.

Efter ett halvår på Telia hade Patrik gått en kurs om internet och det har var på den tiden jungfrulig mark. Patrik lärde sig snabbt väldigt mycket. Han fick tjänstebil, hade eget kontor och allt var mycket bra. Han var en av få inom Telia som verkligen kunde internet.
– Från att ha varit tre som jobbade med internet så blev vi 100 inom ett år, säger Patrik.

Ordförande i förbundet

Bowlingen hade han nu lämnat bakom sig men så blev han enligt egen utsago överraskad när han 2008 fick ett erbjudande från bowlingförbundet att bli dess ordförande.
Patrik hade under sin aktiva karriär sagt vad han tyckte om förbundet och det var ganska ofta negativa saker:
– De som kände mig under min aktiva tid vet att jag hade åsikter om många saker, och bowlingförbundet var en av de organisationer som jag ofta var kritisk till, sade Patrik när han talade till mötesdeltagarna efter att valet var klart.

Patrik berättade också om vilka områden han ville prioritera.
– Utan rangordning var det antalet medlemmar, bowlingens status som idrott, ekonomin, effektiv organisation och ledarskapet sa Patrik den gången för 17 år sedan.

Han hade lovat att vara ordförande i två år tills dess att man hade hittat en ny ordförande:
– Jag visste ju att jag egentligen inte hade kapacitet leda ett förbund.

– De som kände mig under min aktiva tid vet att jag hade åsikter om många saker, och bowlingförbundet var en av de organisationer som jag ofta var kritisk till, sade Patrik när han talade till mötesdeltagarna efter att valet var klart.

Patrik Boman uttryckte också vilka områden han vill prioritera.
– Områden som jag vill satsa på utan rangordning är antalet medlemmar, bowlingens status som idrott, ekonomin, effektiv organisation och ledarskapet.

Samtidigt upptäckte han hur svårt det var att förändra en verksamhet. Det var mycket revirtänkande bland vissa ledamöter.

Patrik lämnade ordförandeklubban. Det blev inte hellre någon återkomst som bowlare. Den tiden var förbi.
– Jag har nog bara spelat en gång sedan dess och det var hos en kompis som har en bowlinghall i Barcelona.

En tuff tid

Patrik hade sedan några tuffa år men kom tillbaka. Han hade träffat en ny kärlek och i dag har han ett välordnat liv. Han jobbar numera i en populär restaurang som är specialiserad på danska smörrebröd. Den drivs faktiskt av en tjej från Filippinerna och har en svensk hovmästare i form av Patrik.
– Lagar mat gör jag inte, säger Patrik skrattande.
Restaurangen heter på svenska Klappträet https://klaptræet.dk och finns i danska Helsingör. Det är mellan Helsingborg och Helsingör man ”brukar tura”.

Någon gång kommer det in någon gäst från hembygden men lite för sällan. Kontakten med Skillingaryd och de gamla kompisarna är borta fast det kan nog knytas ihop vissa band när han kommer till Skillingaryd första lördagen i september.

Till ”ostkakeorten”

En och annan gång blir det resa till eller genom Småland, givetvis till mamman i Stockholm och även utflykt till sommarstugan utanför Frödinge i närheten av Vimmerby.

– Vi bor utan el, vatten och internet är inte lätt att koppla upp sig på. Vi trivs alla i sommarstugan, även barnen, säger Patrik.

Efter detta sommarbesök dröjer det inte länge innan han kommer till Skivaryd i Skillingaryd för att få en fin idrottsutmärkelse, Hall of fame nummer 21. I samband med denna aktivitet blir det mycket om bowlingens start i Skillingaryd 1965 – alltså 60-årsjubileum i år –  och fortsatta år fram till hur bowlingen bedrivs 2025.

Bowling på frimärke guldåret 1993 men inte Patrik på bilden

Fakta om Patrik Boman

Familj: Sambo med Rebecka från Helsingborg, två barn 11 och 13 samt tre vuxna barn i en tidigare familj
Förväxlas ibland med: Knut Knutsson i Antikrundan då en del tycker att de är lika varandra
Bosatt: Helsingborg
Yrke: Officiellt hovmästare i Helsingör
Ålder: 61
Uppvuxen i: Skillingaryd men inte varit där på 15 år
Idrottsförflutet: Ishockey i Skillingaryds IS och bowling i BK Krahner, Club Magoo med flera klubbar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *