Nyheter

Påverkad stoppades av polis – med brukares bankkort

Nyheter En kvinna i 25-årsåldern hemmahörande i Vaggeryds kommun ställs inför rätta för misshandel och ringa narkotikabrott. När polisen kom till platsen upptäckte man att kvinnan hade en brukares bankkort med sig.

En kväll i mars i år uppstod ett bråk på ett tåg mellan Värnamo och Jönköping. Kvinnan i 25-årsåldern misstänks för att ha dragit två andra kvinnor i håret så pass hårt att hon slet loss en del av håret. De båda målsägande kvinnorna är i tonåren och hemmahörande i Värnamo.

När tåget anlände Jönköping så mötte polisen upp. Kvinnan satte sig till motvärn och var inte speciellt samarbetsvillig. Då hon inte ansågs kunna hålla en konversation på grund av att hon var påverkad av narkotika så blev det inget förhör vid tillfället.
”Hon är jättetrött med mera och hittar hela tiden nya orsaker till att hon inte vill
medverka. Hon upprepar sig väldigt mycket och förstår inte ordentligt det patrullen säger till
henne trots tydliga instruktioner”, står det att läsa i förundersökningen.

Kvinnan förnekar misshandel men erkänner ringa narkotikabrott. Men hon menar att hon ska ha rökt cannabis en vecka tidigare då hon blivit bjuden på en, vad hon trodde var, vanlig cigarett.

Fick med sig kortet av misstag

Polisen höll kvinnan i flera timmar sedan omhändertagandet vid stationen i Jönköping. Vid kroppsbesiktningen så hittade man ett bankkort som tillhörde en annan person. Det visar sig att kvinnan under flera år varit kommunanställd och samma dag som hon omhändertogs hade hon hjälpt en brukare att handla. Hon menade att hon glömt att lägga tillbaka brukarens bankkort och att det hela var ett misstag.

Hon misstänktes för brottet egenmäktigt förfarande, men det förnekade hon och det är inte heller något som åklagaren tagit upp i sin stämningsansökan. Hon åtalas för misshandel samt ringa narkotikabrott. Rättegången hålls under veckan i Jönköpings tingsrätt.

Kvinnan är inte längre anställd i kommunen.

Information från verksamheten hur privata medel hanteras av personalen för de brukare som har behov av stöd:

”I uppgifterna för verksamheten har personal ansvar att stötta de boende i många olika livsområden. För en del funktionshindrade är medarbetare ett stöd i inköp och att hantera brukares ekonomi är en del av arbetsuppgifterna. För att stötta i detta har verksamheterna byggt upp rutiner i form av att redovisa kvitton och kontosaldo regelbundet. All ekonomi redovisas även till de boendes företrädare i den mån de har god man eller förvaltare som i sin tur har ansvar att säkerställa de boendes intressen och rättigheter”.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *