Nyheter

Per förbjuds att tvätta hemma

Nyheter Miljö- och byggnadsnämnden förbjuder Per i Slätteryd att tvätta bussarna på sin egen fastighet utanför Hagafors

Fäller ner skolskjuts skylten innan det bär av mot Hok  [1/3]

Per Pettersson, Slätteryd, framför sina lantbruksmaskiner som han får tvätta hemma  [2/3]

Slätteryds Buss och Taxi har två bussar. En stor och en mindre. Nu är han förbjuden att tvätta hemma  [3/3]

Per Pettersson i Slätteryd driver buss- och taxiverksamhet och har sitt garage hemma på gården mellan Svenarum och Hagafors.

För två månader sedan fick han besök av miljöinspektörerna på Vaggeryds kommun. Det resulterade i att från och med 30 juni förbjuds han att tvätta av sina bussar hemma på gårdsplanen.

– Miljöinspektörerna gick runt här på gården och kontrollerade var jag hade motorolja, kylarvätska och tvättmedlet till bussarna. Sen hittade de några gamla batterier som inte stod på ett uppsamlingsställe. Det var bra för jag fick mig en tankeställare och rättade till det direkt, säger Per Pettersson som driver buss- och lantbruksföretag i Slätteryd.

Under rundvandringen påtalade miljöinspektören även att Per saknade en slam- och oljeavskiljare för att kunna tvätta sina bussar hemma på gården. Vid inspektionen som gjordes redovisade Per att han tvättar företagets bussar en gång i veckan på gårdsplanen. Enligt Vaggeryds kommuns riktlinjer för fordonstvätt bör små anläggningar uppfylla kravet på oljeavskiljare och enligt miljöbalken stadgar ska även avloppsvattnet ledas och renas och tas om hand på något sätt. I Slätteryd finns ingen avloppslösning utan tvättvattnet rinner rakt ner i marken.

– Bedriver någon yrkesmässig trafik är man skyldig till att följa de regler som finns, meddelar Helena Svensson på miljö- och byggförvaltningen.

– Bra att de kommer ut och synar. Men de kan hjälpa folk istället för att reta upp oss. Här är många smååkare och egna företagare som tvättar hemma. Vad kommer de att göra? De kommer att smyga med det istället, så enkelt är det, fortsätter Per.

Slätteryds buss- och taxi ombeds nu att antingen bygga en spolplatta med oljeavskiljare eller att åka in till Vaggeryd (5 mil tur och retur) för att tvätta bussen på tvättanläggningen som finns där.

– Står jag här hemma med mina bussar, så ska jag väl inte behöva åka till Vaggeryd! Vad är det för miljötänk? Vem ska betala diesel och körtiderna? På den tiden det tar att köra in till Vaggeryd har jag redan tvättat mina bussar här hemma på gården. Jag använder miljövänliga tvättmedel, men är det yrkesmässig trafik så är det andra regler, suckar Per.

– Levande landsbygd ska vi inte prata om här i kommunen. De småföretagarna som vill satsa sin verksamhet inom budbilar, buss- eller taxiverksamhet kan glömma det. Klart att vi ska vara rädda om miljön, men nu har det väl gått lite väl långt. Jag kör skolskjutsar mellan Sonarps kvarn, Långserum, Hok, Svenarum, Hubbestad, jag är ju inte ens i Vaggeryd. Man blir både ledsen och förbannad, avslutar Per.

Slätteryds buss- och taxi har funnits sedan 1934 då Pers farfar Karl startade verksamheten. Upphandlingen om skolskjutsarna går ut under nästa år. Vad som händer efter det vet inte Per som nu har fått lov att tvätta sina bussar på Karlssons Buss i Vaggeryds tvättanläggning så länge…

Taggar

Dela


Lämna ett svar