Nyheter

Personal slog brukare – IVO-anmäls

Nyheter Händelsen vid Furugården i Vaggeryd där en av personalen slagit en brukare med flera knytnävsslag har nu anmälts av socialnämnden till IVO, inspektionen för vård och omsorg. 

Arkivbild. Händelsen på Furugården tidigare i höstas har nu Lex Sarah anmälts till IVO

Det var klockan 02.00 den 1 oktober i år som en anställd, i samband med ett omvårdnadstillfälle hos en brukare vid en av avdelningarna vid äldreboendet Furugården i Vaggeryd, slog brukaren i ansiktet med ett flertal knytnävslag. 

Händelsen polisanmäldes samt arbetsrättsliga åtgärder i form av att kommunen omedelbart stängde av den anställde från sina arbetsuppgifter, en internutredning startades och därefter avskedades den anställde. 

I dokumentationen kring den enskilde brukaren framgår det att personen inte fått några fysiska skador av händelsen men däremot gett utryck för oror och rädsla för att bli misshandlad igen. 

Socialnämnden anger i sin anmälan till IVO att händelsen är att betrakta som allvarligt missförhållande enligt lex Sarah och en beskrivning av verksamheten på Furugården har gjorts där information gällande bemanningen och personalens utbildning redogjorts.

Här berättade vi om misshandeln

Fotnot; Lex Sarah – Om ett missförhållande varit allvarligt eller om det funnits en påtaglig risk för ett allvarligt missförhållande inom verksamheter som bedriver socialtjänst, där även SiS och LSS ingår, ska detta anmälas till IVO.

Taggar

Dela