Peter (S); Med hjärta och hjärna
Nyheter Peter Fransson (S) vice ordförande i socialnämnden lämnar några ord inför nämndbeslutet imorgon om ensamkommande barn ska få bo kvar i kommunen efter deras 18-årsdag.
Hjärta och hjärna i ensamkommandefrågan
Under de senaste dagarna och veckorna har flera kommuninvånare framträtt i tidningen. De har uppmanat oss politiker att erbjuda de ensamkommande ungdomar som fyller 18 år ett boende i vår kommun, till dess att asylprocessen är klar. Socialdemokraterna har hela tiden velat gå den vägen men vi möter en del motargument, både från tjänstemän och andra politiker. Låt oss titta närmare på några av dem.
”Det här kommer att kosta kommunen mycket pengar.”
Kommunen får ett statsbidrag som ska täcka boendekostnaderna. Ungdomarna själva får en månatlig summa från Migrationsverket, som ska täcka övriga levnadskostnader. Har vi en god hushållning kommer det att bli som med tidigare intäkter för de ensamkommande, det vill säga att vi får pengar över. Det boende som ungdomarna erbjuds ska givetvis inte kosta lika mycket som ett hem för minderåriga, vilket man lätt blandar ihop det med.
”Det är faktiskt olagligt att kommunen går in och hjälper personer som Migrationsverket är ansvariga för.”
SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, som företräder kommuner och landsting i olika frågor skriver: ”bestämmelsen (4 kap 2 § Socialtjänstlagen) möjliggör för kommunen att ge bistånd även om en annan huvudman är ansvarig för stödinsatser, i detta fall Migrationsverket. Eftersom bestämmelsen ger kommunen en befogenhet att ge bistånd, men ingen skyldighet, bör det finnas ett politiskt ställningstagande”. Kom därtill ihåg att pengarna vi använder kommer från statskassan och är riktade för detta ändamål.
”Våra svenska ungdomar får ju svårare att hitta en bostad.”
Socialdemokraterna föreslår att ungdomarna ska bo i lägenheter på Sörgården i Skillingaryd, i en del där det inte längre bedöms lämpligt att bedriva äldreboende. I var och en av de små lägenheterna kommer det för ekonomins skull att bo två ungdomar. Det är ingen attraktiv boendelösning, men den innebär tak över huvudet och är tillräckligt bra för den som vill stanna kvar i kommunen en tid.
”Varför gör vi det här? Vill de ensamkommande verkligen bo kvar i kommunen?”
Man frågar dem själva vad de vill. Den som hellre bor på någon av Migrationsverkets anläggningar är fri att göra det. En annan möjlighet är att själv ordna bostad hos släktingar eller vänner. Kommunens boende ska vara ett erbjudande.
”Migrationsverket erbjuder platser på ett boende i närheten. De kan gå kvar på Fenix.”
Verket har ambitionen att placera ungdomarna i närheten, om de vill det. Närmsta boende är på Götaström, därefter i Jönköping. Det finns enstaka exempel på att det har lyckats men i själva verket handlar det om var man kan erbjuda en plats, någonstans mellan Ystad och Haparanda.
”Man får inte rösta för mycket med hjärtat i den här frågan.”
Ja, vi har fått höra att det endast är hjärnan som ska användas. Men hjärnor utan hjärtan har vi för många av redan. Politiker utan hjärtan kan ersättas av datorer. Det är inte därför vi har fått era röster.
Klockan åtta ikväll (onsdagen den 25 oktober) sänds Uppdrag gransknings reportage Afghanutvisningarna i SVT1.
Peter Fransson (S), vice ordförande i socialnämnden, Vaggeryds kommun