Nyheter

Pias ”stjärnor i design” besökte NASA

Nyheter Pia Jonsson är inte bara kyrkorådets ordförande i Skillingaryd. Hon har vid ett flertal tillfällen varit vid NASA Johnson Space Center (JSC), Houston, USA med sina studenter.

Interiör från kontrollrummet för Apolloprogrammet. Numera förklarat historiskt minne för USA. Foto; Pia Jonsson  [1/21]

Panikknappen finns. Foto; Pia Jonsson  [2/21]

Pias, inte rymdskor, utan vinterskor i Sverige  [3/21]

Pia Jonsson, Skillingaryd, har varit på rymdstationen ett tiotal gånger  [4/21]

Jeanne säljer flaggor för Trump campaign. inför presidentvalet 2016. Foto; Pia Jonsson  [5/21]

Tredje generationen republikansk supporter utanför hotellet. Foto; Pia Jonsson  [6/21]

Suit lab där man utvecklar rymddräkter. Foto; Pia Jonsson  [7/21]

En “Robonaut” som kan utföra farliga arbetsuppgifter istället för en astronaut. Foto; Pia Jonsson  [8/21]

  [9/21]

Pia testar en fullskale mock up av rymdfärjans cockpit. Foto; Privat  [10/21]

Poolen på nära håll. Foto; Pia Jonsson  [11/21]

Världens största bassäng med identiska delar av Internationella rymdstationens delar fast under vatten. Foto; Pia Jonsson  [12/21]

Påklädning av dräkt för träning under vatten. Foto; Pia Jonsson  [13/21]

Neutral Buoyancy Lab där man under vatten kan simulera viktlöshet. Foto; Pia Jonsson  [14/21]

En sten som hämtats från månen. Foto; Pia Jonsson  [15/21]

Månrovern sedd inifrån förarens position. Foto; Pia Jonsson  [16/21]

Månrovern ett testfordon för att på jorden simulera ett fordon för månen. Foto; Pia Jonsson  [17/21]

Månrovern byggd för tester på jorden med sikte på månen. Foto; Pia Jonsson  [18/21]

Insidan, trappan som förbinder våningsplanen i HESTIA. Foto; Pia Jonsson  [19/21]

Pia sitter i den för testet ännu inte helt färdigställda boendemodulen. Foto; Pia Jonsson  [20/21]

Mission Control för Internationella rymdstationen som används idag. Foto; Pia Jonsson  [21/21]

Redan som 15-åring klippte Pia ut en annons om sommarpraktik på Esrange i Kiruna. Hon ville bli astronom. Idag har hon besökt NASA och Houston ett flertal gånger.

– Om man har en klar tanke vad man vill brukar man komma dit förr eller senare. Att finnas i de miljöer och situationer som gör att man kommer till sitt mål gör det såklart lättare, börjar Pia Jonsson berätta.

– Det började egentligen som ett skämt om att följa med som “rymdhund”. Maria Nyström som är arkitekt var i Vietnam och doktorerade om spisar och kök. Hon skickade ett brev till NASA och frågade om slutna system för boende och ville veta mer om hur man kan hantera odling och mat i en liten volym under en lång tid. Brevet kom till Larry Toups som är ansvarig chefsarkitekt på NASA och även ansvarig för boendemiljön på Mars. Där hamnade brevet. Maria lärde jag känna då hon startade en kurs i Lund som sedan min partner Per Liljeqvist kom att bli del av, säger Pia.

Och på den vägen var det. Det började som ett skämt att Pia önskade få följa med eleverna till NASA och fem år senare fick hon möjlighet att jobba med projektet då en av tidigare assistenter inte kunde följa med som tänkt. Studieresan till NASA är ett projekt där studenterna också genomgår en personlig utveckling och kursen heter STARS Design vid Lunds universitet.

– Den här utbildningen har fått donationer från Stichting IKEA Foundation och nu för fem år framåt. Ska man färdas i rymden i flera år så är de mänskliga behoven tillsammans med tekniken viktig. Våra studenter behövs i organisationen för att komma in med andra ögon. Någon har gjort ett personligt projekt och skrivit en bok, andra har arbetat med rymddräkten, mat, eller eget privat utrymme i ett gemensamt boende i rymden, säger Pia.

Pia, som har haft kurser i forskningsmetodik är även utbildad i design och har en konstnärlig bakgrund var över Atlanten senast i oktober.

– Det har blivit svårare att komma in på NASA;s anläggningar. Tidigare har vi fått komma in på området, men det gick inte nu. Jag insåg i höstas att vi, tillsammans med eleverna, varit väldigt privilegierade tidigare år att få komma in på området. Tydligen är det väldigt få som får ta del av deras arbete i Houston, säger Pia som berättar att man haft med sig maximalt 30 elever per gång och nämner även att utländska studenter, som har egna rymdprogram i hemlandet, kan ha svårt att få tillträde till alla delar i USAs rymdprogram.

– Eleverna som går utbildningen i Lund blir oftast industridesigners där man jobbar både internationellt och nationellt, många har en dröm att starta egen designstudio. Svårigheterna med att komma in på Johnson Space Center i USA gör nu att kursen anpassas till nya förutsättningar. Grunden till kursen är att designa för extrema miljöer och hur man sparar på resurser i slutna system som också kan komma livet på jorden tillgodo, avslutar Pia.

Taggar

Dela


Lämna ett svar