Nyheter

Planändring kan stoppa logistikhall

Nyheter Ann-Christin Holmgren och Atcha Adinda, båda Liberalerna, debatterar här logistikhallen som ansökt om bygglov norr om Alshultsområdet i Skillingaryd.

Atcha "Salle" Adinda (L) debatterar

– Eftersom det är stor brist på tomter för bostäder i Skillingaryd anser vi i  Liberalerna i Skillingaryd/Vaggeryd att kommunstyrelsen, genom planprogram, undersöker förutsättningarna för att ändra detaljplanen till bostadsområde där möjlighet till promenadstråk införlivas, säger ”Salle” Atcha Adinda (L).

Ann-Christin Holmgren (L) berättar här om tisdagens möte.

– Både miljö- och byggnämnd samt förvaltning har stor förståelse för att boende på Alshultsområdet med flera inte önskar en logistikterminal i det de kallar ”sitt” strövområde.

– 1999 gjordes den detaljplan som reglerar det aktuella området och det innebär att man i dagsläget endast kan bygga industrier, dock till en viss höjd och yta.

– I det aktuella ärendet överskrider man i ansökan både höjd och yta, varför ärendet återremitterades med information om att detta inte är okej, berättar Ann-Christin Holmgren (L).

Ann-Christine Holmgren (L) debatterar

– Om sökanden återkommer med en reviderad ansökan, som är planenlig, kan miljö- och byggnämnden inte säga nej om det inte är andra hinder exempelvis utfart med mera.

Det enda som kan stoppa en industri i så fall är att kommunledningskontoret/kommunstyrelsen beslutar om en planändring till exempelvis allmänplats mark eller för bostäder.

– Någon sådan avisering är inte gjord och kontakt med den tilltänkte byggherren har pågått under ett par år.

– Eller om kommunen avstår att sälja marken för att behålla denna yta som orörd för rekreation, en naturlig buffert mellan industrier och bostäder, avrundar Ann-Christine Holmgren (L) ersättare i miljö- och byggnämnden. 

Taggar

Dela


14 reaktioner på Planändring kan stoppa logistikhall

Det är faktiskt så att en kommun inte juridiskt behöver informera berörda och boende nära en detaljplan ska genomföras om den följs fullt ut vad gäller planens syfte och innehåll det vill säga plankartan och planbeskrivningen. Moraliskt bör det ändå göras om en kommun vill vara informativ och tydlig.

I detta fall då avvikelsen gällande högsta byggnadshöjd är 14 meter mot planens 10, 40 procent, är en avsevärd avvikelse och då ska kommunen även juridiskt informera berörda och närboende särskilt genom exempelvis e-post eller brev. Detta har kommunen tydligen missat här.

Ett företags ekonomi etcetera ska inte tas hänsyn till då det är den demokratiskt beslutade och lagakraftvunna planen som gäller – även om genomförandetiden gått ut.

Vill för tydlighetens skull meddela att det är inte jag som döljer mig bakom det anonyma namnet ”bosse”. Jag tillhör inte de fega kommentatorerna som gör kommentarer anonymt.
Jag står för mina inlägg med mitt ärliga namn Bo Holst

Angående logistikhall inom Pålen 1:23.

Som Göran Lemke kommenterade tidigare i debattartikel på Skillingaryd.nu:

”Vakna ni som tycker att detta går åt fel håll, påverka era valda beslutsfattare.
Det är valår och då brukar det gå att påverka de som vill fram i politiken!”

Här kommer länkar till de beslutsfattare som kan och bör kontaktas i detta och andra ärenden.

Kontaktuppgifter (telefonnummer och mailadresser) till våra folkvalda politiker:

1. Ledamöter i miljö- och byggnämndens beredning (de som tar fram beslutsunderlaget med rekommendation om beslut till miljö- och byggnämnden).
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=197

2. Ledamöter i miljö- och byggnämnden.
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=158

3. Ledamöter i kommunfullmäktige.
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=152

4. Ledamöter i kommunstyrelsen.
https://vaggeryd.tromanpublik.se/viewOrganization.jsf?id=154

Tyvärr är inte länkarna klickbara i kommentarsfältet men de går ju enkelt att kopiera och klistra in i webläsaren.

Till alla politiker (och kanske någon mer):
• Att byta åsikt är inte ett brott.
• Att kunna ändra sina åsikter när det kommer ny kunskap och ny information är snarare en styrka.
• Man bör inte byta åsikt lättvindigt eller bara för att man känner för det men man bör tillåta sig en stund av reflektion och bredda perspektivet innan man bestämmer sig.
• Om du funderar på detta en stund med öppet sinne och utan låsningar, tillåter dig att se det från ett nytt perspektiv och kanske rentav ifrågasätter ditt gamla tankesätt – vad händer då?
• Vad är bäst för kommuninvånarna (väljarna, dina kunder)?
• Är den föreslagna platsen den bästa för en 14 meter hög byggnad som upptar ytan av drygt 5 fotbollsplaner och tomtmarken nästan 14 fotbollsplaner?
(För övrigt är bilden med den tänka logistikladan som visats ibland helt missvisande vad gäller ytan den kommer att ta upp i terrängen, 2/3 av området planeras att tas i anspråk för detta.)

Tänk om – gör rätt!
• Ge negativt förhandsbesked.
• Föreslå annan lämpligare tomtmark för detta bygge.
• Ta fram ny detaljplan (allmänna platser och kanske kvartersmark) samt upphäv gällande detaljplan.
• Se över rutinerna för hur information ska spridas på ett bra och ärligt sätt till berörda kommuninvånare i framtiden.

Bjuder på ytterligare några länkar där man även kan lyssna på innehållet (Boverket) om man inte vill läsa. Jag har även klippt ut liten del av texten som dessa länkar leder till.

https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/planering/detaljplan/andring-av-detaljplan/forenklat-forfarande-for-upphavande-av-detaljplan/
”Om en detaljplan är inaktuell eller förhindrar en önskvärd utveckling kan kommunen upphäva den. Förfarandet för att upphäva en detaljplan kan vara olika beroende på om detaljplanen har genomförandetid kvar eller inte.” I detta fall finns ingen genomförandetid kvar.

” Om kommunen upphäver en detaljplan uppstår ett planlöst läge. Det innebär att området inte längre omfattas av en detaljplan. Om någon avser att utföra en lovpliktig åtgärd på platsen behöver kommunen göra en bedömning av om åtgärden kräver en ny detaljplan eller om åtgärden kan prövas med bygglov direkt. En plan kan även upphävas genom att en ny plan antas för samma område.”

https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/sa-planeras-sverige/kommunal-planering/detaljplanering/
”Detaljplanen gäller tills den antingen upphävs, ändras eller ersätts av en ny detaljplan.

En detaljplan börjar gälla när kommunens antagandebeslut har vunnit laga kraft, alltså när tiden för överklagande gått ut och ingen har överklagat kommunens beslut att anta planen. Då har du en garanterad rätt att bygga enligt planen under planens genomförandetid. Genomförandetiden är på minst 5 och högst 15 år. Planen fortsätter att gälla efter att genomförandetiden har gått ut, men då kan den ersättas, ändras eller upphävas. Du hittar detaljplanens genomförandetid på plankartan.” Genomförandetiden för denna detaljplan gick ut 2014-05-24.

https://vaggeryd.se/download/18.3018203b17c0e3a3f0de8ee9/1634020330216/Riktlinjer%20f%C3%B6r%20initierande%20av%20detaljplan%20KS%202021-10-06%20%C2%A7%20194.pdf
” Processen för att ta fram, ändra eller upphäva en detaljplan är reglerad i Plan- och bygglagens (2010:900) femte kapitel.”

Kommentar till Bosses inlägg.
Ful- och falskspel syftar nog i detta fall på det sätt miljö- och byggnämnden försökte få igenom detta beslut utan att i realiteten informera berörda kommuninvånare genom att enbart sätta in en liten annons i Jönköpingsposten 2022-03-03, ”Ansökan om förhandsbesked för nybyggnation av logistikhall inom fastigheten Pålen 1:23”. Dessutom med 40 procents avvikelse vad gäller byggnadshöjd och även vad gäller byggnadsytan
Att detta överhuvudtaget nu är känt för allmänheten och debatteras är inte miljö- och byggnämndens förtjänst. Hand upp alla som sett deras annons i JP 2022-03-03, inte många händer där nej.

Kommentar till Kamratens inlägg.
Även om du läst på lite så verkar det vara i minsta laget.
Detaljplanen för Pålen 1:23 fastställdes den 26 maj 1999 och syftet med denna detaljplan var följande.
• Ägaren till Möbelsnickaren 1, Granstrands Försäljnings AB (numera Kinnarps AB) tillförsäkras goda utbyggnadsmöjligheter för sin industriverksamhet.
• Ett område på tio hektar från Pålen 1:1 skall tillföras fastigheten Möbelsnickaren 1 (Granstrands Försäljnings AB). Detta skall ske genom fastighetsreglering.
• Genomförandetid för detaljplanen är bestämd till 15 år från lagakraftvunnen tidpunkt vilket betyder stopptid 26 maj 2014. Genomförandetiden har alltså gått ut. Syftet med att upprätta detaljplanen 1999 för 23 år sedan finns alltså inte kvar.

Det finns såklart ett eget ansvar att ta reda på vissa saker men alla kan inte ta reda på allt, det är ju bland annat därför vi har politiker som ska sköta vissa saker och informera och ta in synpunkter när det är lämpligt och/eller lagstadgat.
Är vi inte nöjda med våra politiker är det ju meningen att vi vart fjärde år ska rösta bort vissa och rösta fram andra som vi tror är mer lämpade.

Sättet på hur informationsspridning till berörda kommuninvånare har hanterats i just detta fall gör mig beklämd och här kan orden fulspel och oärligt vara befogade.

När man försöker smyga in obekväma beslut för att slippa informera berörda invånare och hantera eventuella protester och sedan kunna ställa alla inför fullbordat faktum, då är det verkligen illa med demokratin i kommunen. Värre än jag trodde.

Tydligen har det funnits en annons införd i Jönköpings-posten den 3 mars och det är all information som spridits.
Ingen annonsering på Skillingaryd.nu som borde ha den största spridningen på orten, dessutom gratis för den som vill.
Ingen information i de närmast berördas brevlådor, vilket hade varit en väldigt enkel åtgärd om man inte velat gömma undan detta ärende från sina egna väljare.

Att man utnyttjat gummiparagrafen, femte kapitlet paragraf 35 i plan- och bygglagen, PBL, på det sätt man gjort kan tyvärr bara tolkas som ett försök att inte vilja informera.

Plan- och bygglagen, femte kapitlet paragraf 35:
”Om ett meddelande ska skickas till ett stort antal personer som inte är samfälligheter och bostadsrättshavare, och det skulle innebära större kostnader och besvär än vad som är försvarligt med hänsyn till ändamålet med meddelande att skicka det till var och en av dem, får kommunen kungöra meddelandet genom att anslå det på kommunens anslagstavla och a) föra in det i ortstidning, eller alternativ b) sprida informationsblad om kungörelsen till de boende som är berörda, om det stora antalet mottagare av meddelandet är boende.”

Miljö- och byggförvaltningen föreslog med ovan lagtext att annonsera ansökan om bygglovet för att ge berörda grannar möjlighet att lämna sina synpunkter, vilket gjordes i Jönköpings-posten 2022-03-03.

Sättet på vilken en kommunal förvaltning gömmer undan information och aktivt försöker komma undan att informera grannar och andra på ett rimligt sätt för att dessa inte ska ges möjlighet att lämna synpunkter på ärendet är djupt odemokratiskt. Det borde vara uppenbart för var och en som tänker efter en liten, liten stund.

Gör tankeexperimentet att din granne skulle vilja göra en stor omfattande tillbyggnad mot din tomtgräns utan att du blir informerad och inte heller ges möjlighet att ha synpunkter på detta (trots att det egentligen inte är tillåtet) eftersom du inte har en aning om att du borde leta efter en annons i en tidning som du kanske normalt inte läser.

Kommentar till Anders Stackes inlägg.
Bra att två partier nu tagit ställning för att ta fram ny detaljplan (allmänna platser och kvartersmark) och upphäv gällande detaljplan.

Kommentar till Per-Erik Johanssons inlägg.
Att kunna ändra sina åsikter när det kommer ny kunskap och ny information borde vara en styrka för politiker såväl som för oss andra.

Kommentar till Peo Bilds inlägg.
Det är naturligtvis det allra bästa alternativet – att låta området vara orört.

Kommentar till Bengt Nords inlägg.
Detta är det näst bästa alternativet efter att lämna området orört.

Måste man bygga något? Varför inte låta det vara som det är med skog och natur? Närheten till E4 gör ju att det inte blir trevligt med hus heller, oavsett bullervallar.

Med bullervall mot E4 så blir detta ett fantastiskt bostadsområde med dessutom en direkt koppling till Fågelforsområdet.
Kanske har alla utgått från att bullerzon från skjutfältet även omfattar detta område.

Bosse, du verkar ha ett väldigt förakt både mot kommunen och dess politiker.

Har läst på lite, och sanningen är ju den att ingen kört något fulspel eller falskspel alls. Marken är ju detaljplanerad sen långt tillbaka med Kinnarps i åtanke. Detaljplanen gäller fortfarande så det är ju inget som är hemligt? Det står ju klart och tydligt.

Du har ju ett eget ansvar att söka rätt på information om ditt område och det runtomkring, hade du gjort det så hade du kunnat försöka ändra på detta i väldigt god tid. Men anklaga inte kommunens politiker för att vara oärliga eller köra med något fulspel här bara för att något plötsligt händer i din närhet som du själv innerst inne inte hade koll på. Det är helt vanliga medborgare och del utav vår kommun, precis som du. Men du har haft 23 år på dig att läsa denna detaljplanen. Så vems fel är det egentligen om du skall vara helt ärlig?

Vi hyser varken förakt mot våra lokalpolitiker eller vår kommun. Däremot verkar vi ha olika bild av hur vi vill att kommunen ska utvecklas. Följ gärna vårat arbete på instagram där vi med humor och allvar tar strid mot vad vi tycker är galna idéer i vaggeryds kommun.
@bosse_ryter_ifran

Sopar man smuts under mattan så kommer det till slut fram. Fulspel och falskspel bakom medborgarnas ryggar. Följ kampen på vårat instagram konto. Tillsammans kan vi få till en förändring.
@bosse_ryter_ifran

Lämna ett svar