Nyheter

Planen: Då kommer beslut om förskolor och landsbygdsskolor

Nyheter Vid en pressträff i veckan meddelade barn- och utbildningsnämnden hur vägen framåt ser ut gällande reformen om förskola och skola i kommunen. Redan i november kan beslut komma om nedläggning gällande förskolor. Gällande landsbygdsskolor så kommer det dröja ytterligare ett tag.

Marijo Corkovic. Foto: Sara Mejving

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Mario Corkovic (S) kallar förslaget om den nya skolorganisationen för den ”Största reformen genom tiderna inom skola och förskola i Vaggeryds kommun”.

Men han är också noga med att poängtera att frågan genomlyses ordentligt och att alla aspekter vägs in.
– Det som har kommit ut i media och på andra ställen är egentligen bara ren information som missuppfattades som att nämnden skulle fatta beslut nu. Vi kommer återuppta diskussionen på nästa nämndmöte och även i november också. Efter det kanske det kan skickas vidare till kommunfullmäktige för beslut i början av nästa år, säger Mario Corkovic.

Helheten – politikernas ansvar

Skolchefen Per-Erik Lorentzon har fått ta en hel del kritik från allmänheten för förslaget. Främst gäller kritiken att man menar att helhetsperspektivet inte har tagits med. Både Carl Johansson (M) och Marijo Corkovic (S) är noga med att poängtera att Per-Erik Lorentzons uppgift är att se till de som verksamheter som ingår i Barn- och ungdomsförvaltningens ansvarsområden.
– Det är vi politiker som har uppgiften att se till helheten, säger Carl Johansson.

De delar i skolreformen som BUN kan besluta själva om är förskolorna och där kan det bli ett beslut om nedan förslag redan på novembermötet.

• Att Södra parks förskola upphör som förskola efter våren 2025
• Att Tallbackens förskola läggs i träda efter våren 2025 tills barnantalet ökar
• Att införa en stadieuppdelad organisation i Skillingaryd med Sörgårdsskolan åk F-3, Fågelforsskolan åk 4–6 samt Fågelforsskolan åk 7–9 fr o m läsåret 2026/27.

Bred skolorganisation

Gällande beslut om hur det blir med skolorna så måste det avgöras i kommunfullmäktige. När det kan ske är för tidigt att säga. Marijo Corkovic berättar att man kommer ha uppe frågan på de två kommande nämndmötena. De i oktober och november.

Det ska även hållas fackliga möten samt att politikerna ska få tid på sig att sätta sig in i frågan. Man menar att man i Vaggeryds kommun har en bred skolorganisation.
– 75 procent av eleverna bor i tätorterna. 25 procent utanför tätorterna fördelat på sex skolor, berättar skolchefen Per-Erik Lorentzon.

Lorentzon berättar vidare att det här är en väldigt svår och komplex fråga. Därför har man på intranätet i kommunen gjort plats för en insamling av artiklar, synpunkter med mera i ärendet för att politikerna ska kunna bli så insatta som möjligt.

Dessutom har tiden för synpunkter från allmänheten som går att lämna via kommunens hemsida förlängts.
– Nu har man chansen att utnyttja sin medborgerliga rätt till att kunna vara med och påverka och den tycker i alla fall jag att man ska ta, säger Carl Johansson (M).

Förslaget just nu gällande grundskolorna i kommunen

  • Att Svenarums skola F-3 läggs ned permanent
  • Att årskurs 4–5 i Hok flyttar till Vaggeryd när den nya skolan för Hjortsjöskolan 4–6 tas i bruk.
  • Att Svenarums förskola samlokaliseras med Hoks förskola när den nya förskolan i Hok tas i bruk.
  • Att Bondstorps skola samlokaliseras med Byarums skola när den nya skolan i Byarum tas i bruk. Samlokaliseringen pågår tills ett tillräckligt elevunderlag finns för båda skolorna.
  • Att Klevshults skola F-3 samlokaliseras med Sörgårdsskolan inför läsåret 2026/27.
    Samlokaliseringen pågår tills ett tillräckligt elevunderlag finns i Klevshult.
  • Utöver ovanstående behöver Barn och utbildningsnämnden också ta ställning till om man under perioden då Bondstorps skola och Klevshults skola samlokaliseras med andra enheter skall erbjuda förskola i Bondstorp och Klevshult.
Taggar

Dela


4 reaktioner på Planen: Då kommer beslut om förskolor och landsbygdsskolor

Man ju fråga sig varför det är så många behöriga pedagoger i både Bondstorp och Svenarum? Kanske för att de trivs och att det är en bra fungerande skola/förskola?

Så lät det innan de la ner skolan i Svenarum, hösten 22. Skolchefen sa att det inte blir något beslut när vi föräldrar undrade om vi kunde vara med på nästkommande BUN-möte för att lyssna på diskussionerna. Vips så var skolan ”pausad” = nedlagd på 2 veckor.

Samlokalisering = lägga ned för alltid. Men det låter väl bättre att inte säga det rakt ut. Bondstorp har kommunens näst billigaste förskola per elev, men den vill man lägga ner? Då är det ändå 100 procent behöriga pedagoger. Varför ska Vaggeryds och Skillingaryds förskolebarn få ta pengar från barnen på landsbygden?

Lämna ett svar