Nyheter

Planerar idrottshallar på landsbygden

Nyheter Vid dagens barn- och utbildningsnämndens sammanträde diskuterar politikerna idrottshallar för skolelever i landsbygdsskolor.

Gymnastikhall kan bli verklighet i närheten av landsbygdsskolorna. Arkivbild

I handlingarna, som politikerna i dag ska ta ställning till, finns att läsa att fördelar med idrottshall i direkt anslutning till skolan är bland annat: Minskade resekostnader, minskar restiden, miljö- och säkerhet i samband med resor, personal behöver inte lägga tid att följa med i bussen, extra lokal och möjlighet för fritidsverksamhet och minskad belastning på idrottssalarna i tätorten. Samtidigt ökar detta attraktiviteten för landsbygden. 

I förslaget anges en liten idrottshall som har en salsyta på 10 gånger 20 meter med omklädning och duschutrymme. Kalkylen som är presenterad är från 5,8 miljoner till 6,5 miljoner kronor där driftskostnaden är knappa 500 000 kronor per år. 

Kostnadsberäkningar och exempel är gjorda för Byarum, Bondstorp och det anges att möjligheter för samma koncept finns även i Klevshult och Svenarum. 

Inför dagens sammanträder förelår utskottet att nämnden ska ge förvaltningen i uppdrag, tillsammans med fastighetsenheten, att ta fram förslag till koncept för idrottshallar på landsbygden som underlag för att äska budgetpengar. 

Taggar

Dela


9 reaktioner på Planerar idrottshallar på landsbygden

Ida. Hur kan man inte ställa skolan mot varandra. Om vi inte kan sköta skolorna vi har utan att hyra baracker som nödlösning gång på gång. Och då ändå bygga nya idrottshallar. Fixa de befintliga innan ni bygger nytt.

Det blir ju inte en särskilt bra diskussion av att ställa skolor mot varandra som ni gör ovan. Bristande underhåll av vissa fastigheter går inte ställas emot utvecklingssatsningar.

Klart vi ska satsa på landsbygdsskolorna! Med idrottshall finns chansen att få byarna att utvecklas tillsammans med övriga invånare också.

Håller med – bygga nya på landsbygden när vi inte kan sköta det vi har redan. Tragiskt att höra att man inte först tar hand om det de finns utan hyr baracker för elever för det finns inga pengar. Men idrottshallar. Ursäkta mig men hur tänker ni?

Tyvärr kommer inte så mycket pengar att tjänas in då eleverna i småskolarna fortfarande behöver transporteras för slöjd från årskurs 3 och uppåt och språkval i årskurs 6. Nu slås dessa lektioner ihop så mycket som möjligt med till exempel idrott för att minska antal bussresor. Dessutom kommer elever fortfarande att behöva bussas till småskolarna dit och hem då många bor mitt i skogen och har rätt till skolskjuts till och hem från skolan. Dessutom kommer man aldrig att kunna ta bort transporterna till årskurs 7–9-skolorna.

Lämna ett svar