Plantskolan firar 120 år
Nyheter Fagerhults plantskola, öster om Klevshult, firar till helgen sina 120 år. Vi har träffat syskonen Kajsa och Anton Edvinsson som är fjärde generationens ägare
Syskonens farfarsfar Edvin och brodern Oskar Samuelsson startade Fagerhults plantskola 1902 parallellt med sitt jordbruk då det var djur i ladugården och grisar i stian. Men det var egna fruktodlingar som blev startskottet för bygdens plantskola. Under 1950-talet avvecklades jordbruket och sönerna Sven Samuelsson, Hans och Jerker Edvinsson satsade helt på plantförsäljningen. I radioprogrammet ”Trädgårdsdags” var det Sven Samuelssons bror Lars-Erik som var den kunnige trädgårdskonsulenten i programmet.
När vi möter upp finns storasyster Kajsa i kassan och Anton ”är ute på fält”. Så ser det ut nu förtiden och förfäderna Edvin och Oskar Samuelsson hade varit stolta över vad som har hänt genom åren på gården. 1984 tog nästa generation över plantskolan, kusinerna Knut och Anders Edvinsson. 2015 blev Emil och Kajsa Edvinsson, Anders barn, ägare och förra året klev Kajsa och Emils lillebror Anton in som delägare istället för Emil.
– Jag tror våra ”gröna fingrar” är medfött, säger Kajsa och skrattar och Anton nickar instämmande när de båda pratar om hur uppväxten har varit här på plantskolan.
Till helgen är det extra festligt i Fagerhult. Plantskolan firar hela 120 år och kommer att firas under både lördag och söndag. En intressant utställning finns i ladugården där det hänger diplom, utmärkelse och foto från åren som varit.
– Vi bjuder på kaffe, tårta, ponnyridning, alla barn får plantera ett träd här utanför på gården, vi kommer att ha mycket bra erbjudande i butiken, Thomas Sjöberg kommer hit och grillar, Värnamo Skog & Trädgård visar upp sin maskinpark och sist men inte minst kommer ”Sommarskuggan” hit som alla barn vet vem det är, berättar Kajsa som nämner att en spahelg också lottas ut.
Fagerhults plantskola har öppet 15 mars till 1 december. Under vintern är det underhåll, inköp inför våren och omsorg av växtvinterförvaringen som kunderna hyr på plantskolan.
– Fruktträd och häckar köper vi i Skåne. Förr odlade vi betydligt mer, i dag är det mer lönsamt att köpa in. Hur många olika sorter vi har? Oj, det har jag ingen aning om, det är väldigt många. Det jag kan säga direkt är att vi har 50 olika sorter av rosor hos oss. Vi har en stor kundkrets och mestadels från GGVV-regionen, vi anlägger trädgårdar hos flera kommuner, kyrkor, företag och hos privatpersoner, berättar Anton och Kajsa.
Vad är det bästa med att jobba på plantskolan?
Kajsa; ”Få vara utomhus och få arbeta med växter och ge kunder service”
Anton; ”Jag gillar variationen av arbetet. Att få jobba ute”
– Jag är egentligen utbildad bagare, men jag har alltid velat komma hem och driva plantskolan vidare tillsammans med mina syskon, nu får jag det och det här är livet, avrundar Anton Edvinsson som nyligen köpte hus precis intill plantskolan.
På plantskolan i Fagerhult hittas allt till trädgården. Där finns bland annat fruktträd, prydnadsträd, bärbuskar, blomsterbuskar, parkträd, rosor, häckplantor, klätterväxter, perenner, barrväxter, medelhavsväxter, fröer, lökar, växtvårdsmedel för inom- och utomhusväxter, sommarplantor för rabatt, balkong och kruka.
Från ”Priskurant” från 1912–1913 finns att läsa;
”Plantskolan, som i mindre skala påbörjades för omkring tio år sedan, har under de senaste åren betydligt utvidgats och mycket arbete har nedlagts för att möjliggöra uppdragningen av starka, livskraftiga fruktträd. Med avseende på rotbildningen torde våra växter stå i främsta ledet, ty jordmånen utgöres av grus och sandblandad mulljord, sådan som jorden i Småländska höglandet i huvudsak består av. Fördelen härav förstår var och en. Vi uppdraga numera fruktträdsvildstammar själva. Lägger särskild vigt uppå att få raka och grova stammar samt genomgående stamförlängning med ettåriga krongrenar. På grund av ovanstående egenskaper ha våra trädskolealster redan hunnit bliva välkända och efterfrågan större än vi vågat hoppas. Vi komma hädanefter att ytterligare anstränga oss för att göra våra köpare fullt belåtna och utlova därför ett humant bemötande”. Signerat Fagerhults Plantskola, Klefshult i september 1912. O & E Samuelsson.
I Priskuranten finns angivet de olika fruktträden, bärbuskar, plantor, dess beskrivning och pris. Försäljningsvillkoren var då, 1912, att priserna äro beräknade pr kontantlikvid. Kredit lämnas till kända köpare endast efter överenskommelse. Inpackningen sker noggrant och beräknas billigast möjligt. Alla varor exp franco, Klefshults järnvägsstation. I belopp som överstiger 25 kronor lämnas 2 procent kassarabatt.
Stort grattis och Lycka till 🥳🌹
Så roligt 😊 fina ni 🥰