Plus i skolnämndens kassa
Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde diskuterades ekonomin som visar på 7 miljoner kronor plus vid årets slut. – Vi har en säkerhetsmarginal, kommenterar nämndordförande.
Vid årets slut blev det plus i kassan hos barn- och utbildningsnämnden. Närmare bestämt 7 756 000 kronor trots att bidragen som var planerade inte har anlänt.
Budgeten för året har varit 438 miljoner kronor och utfallet noteras till 431 miljoner för kommunens största nämnd.
Jenny Larsen (KD) kommenterar rapporten:
– Vi har inte fått de bidrag som vi räknat med, men vi har legat på en säkerhetsmarginal utifall att. Vi diskuterade bidragen och det är inte etiskt att ta emot bidrag och sedan inte göra åt dem. Det tar exempelvis tid att anställa personal och är särskilt inte lätt under pandemin heller och allt görs inte på en enda gång samtidigt som bidragen anländer till vårt konto, berättar Jenny Larsen (KD).
– Vi ser också att kontot för skolskjutsarna har blivit mycket bättre. Är det så att vi har blivit bättre på att lämna prognoser? Just under förra året ser vi ut att gjort en bra prognos, avrundar Jenny Larsen (KD).
En jämförelse med utfallet som blev när året var över visar på 11,6 miljoner kronor mer på intäktssidan, där bidragen står för 7 miljoner. Kostnaderna blev 3,8 miljoner mer än budgeterat där ”köp av verksamhet” står för närmare 2,4 miljoner kronor.
Gröna siffror under året har varit konton där politisk verksamhet, gemensam administration, skolskjutsar, grundskola (reds anm, där en del stadsbidrag inkommit), gymnasieskola, vuxenutbildning och förskola.
Röda siffror när året summerades blev på konton där kost (reds anm, där livsmedelskostnader ökade), särskolan, förskoleklass och fritidshem finns.
Årsbudgeten för respektive konto har varit 1 miljon till politisk verksamhet, 23,7 miljoner till gemensam administration, 29,4 miljoner till kostverksamhet, 13,5 miljoner till skolskjutsar, 151 miljoner till grundskolan, 55,2 miljoner till gymnasieskolan, 9,7 miljoner till vuxenutbildningen, 9 miljoner till särskolan, 8,6 miljoner till förskoleklass, 107,7 miljoner till förskolan och fritidshem 18,7 miljoner kronor.
På högstadiet står lärarna själva i klassrummen med nästan 30 elever. Ingen hjälp att hålla ordning i klassen, ingen hjälp för de som behöver extra stöd och så fanns det 8 miljoner att använda till mer personal, mindre klasser och fler fritidsledare i korridorerna. Grattis till ert fina resultat, jag är säker på att eleverna håller med mig.
Klart man sparar in när man drar in……..
7,7 miljoner som ungdomar/barn inte fått till sitt lärande/utveckling! Positivt? Snarare tragiskt.