Nyheter

Polisens svar: ”I det här fallet behöver vi rannsaka oss”

Nyheter När storebror David togs med för provtagning av polisen lämnades han 13-årige lillebror ensam av polisen vid vägkanten. Familjen är kritisk till det förfarandet, speciellt då 13-åringen har en diagnos. – Som förälder vet jag vilken oro man kan känna över sitt barn i en okänd situation och i det här fallet behöver vi rannsaka oss om vi borde gjort annorlunda, säger lokalpolisområdeschef Anders Sund.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Familjen som vi har pratat med är kritiska till hur polisen hanterade situationen när David plockades med för provtagning. Ett prov som senare visade negativt resultat, med andra ord att han inte var påverkad av narkotika. Vid ingripandet lämnades hans 13-årige lillebror själv vid vägkanten på landsbygden. Långt hemifrån.
– Han var rädd och skärrad. Klart att det blir skrämmande och skärrande när polisen tar hans storebror och sedan rivstartar mitt framför honom. Jag tycker inte att det känns okej. Dessutom gav de honom bilnyckeln. Vi i familjen vet att Hampus inte skulle ta bilen och köra hem, men hur kunde polisen veta det? Frågar sig David och Hampus mamma Anna.

LÄS MER:  Polisen lämnade 13-åring ensam vid vägkanten på landsbygden

David berättar att han tagit illa vid sig av den behandling han och hans lillebror fått utstå. Han vill därför inte framträda med namn. Därför väljer vi att använda fingerade namn på bröderna samt deras mamma.
– Det kändes dumt att jag fick ”visas upp” i receptionen och i väntrummet på vårdcentralen. Min första tanke efter var att jag aldrig mer skulle sätta min fot på vårdcentralen och det känns fortfarande inte bra att åka dit. Det är ju ett litet samhälle liksom.

”Samtala med berörda kollegor”

Anders Sund är lokalområdeschef hos polisen.
– Av det som framkommer i artikeln blir det tydligt att David och familjen hade behövt mer information i samband med ingripandet eller direkt efteråt. Utan att ha detaljkunskap om händelsen är min bedömning att vi kunnat informera mer och ändå fullföljt ingripandet. Vi kommer samtala med berörda kollegor för att vi ska lära oss något av detta.

Polischefen fortsätter med att förklara att inget polisingripande är det andra likt och att det blir en bedömning från situation till situation.
– Poliserna väljer taktik och metod utifrån omständigheterna vid ingripandet. Det innebär att både den vi ingriper mot och inblandade poliser ibland ser på händelsen med andra ögon i efterhand än när ingripandet sker. Med facit i hand kan besluten vara svåra att förstå och ibland visa sig vara onödiga eller olämpliga, men det kan ändå funnits skäl till dem vid tillfället, berättar han och fortsätter:
– I polislagen står att ingripanden ska ske på ett sätt som är försvarligt med hänsyn till åtgärdens syfte och övriga omständigheter. Det är upp till den enskilda polismannen att bedöma vad som är försvarligt, men kravet gäller alla ingripanden och tjänsteuppgifter.

”Behöver rannsaka oss”

Hampus, lillebrodern som lämnades själv vid vägkanten, har en diagnos som gör att han åker skolskjuts från dörr till dörr mellan hemmet och skolan. Brödernas mamma Anna har berättat för oss att diagnosen kanske inte är något som märks av vid en första anblick, men hon är ändå kritisk med tanke på situationen där och då i övrigt.
– Jag tänker att man borde ha med sig det att det är tillräckligt omskakande för en 13-åring att se sin storebror bli tagen av polisen och inte lämna en minderårig helt själv utan andra närstående i en sådan situation, har hon berättat.

Anders Sund:
– Om poliserna varit oroliga för att brodern skulle råka illa ut eller ta bilen och köra i väg är jag säker på att man inte lämnat honom ensam. Jag vet inte om de kände till hans diagnos, men storebrodern var där och kunde ta kontakt med mamman som kom till platsen. Som förälder vet jag vilken oro man kan känna över sitt barn i en okänd situation och i det här fallet behöver vi rannsaka oss om vi borde gjort annorlunda.

Kan ta tid

Han tilläger också att man kommer samtala med berörda kollegor om händelsen.
– Men också om att liknande situationer som kan uppstå, så att vi blir ännu bättre på att möta människor med särskilda behov.

David ifrågasatte också varför han, trots att provet på bara några minuter kom tillbaka negativt, ändå blev förhörd och tillfrågades om han godtog böter.
– Alla substanser ger inte utslag på snabbtest i urin och vissa substanser syns bara i blod. Därför hålls alltid ett förhör även vid negativa snabbtester, förklarar Anders Sund det hela.

David har även fått tillbaka det andra testet, några veckor efter händelsen, och även det visade negativt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *