Politiker tog ställning till framtida Östermo
Nyheter I ett initiativärende lämnade Thomas Axelsson (KD) in om att gå tillbaka till grundtanken gällande detaljplanen Östermo. Nu har majoriteten tillsammans med oppositionen tagit ställning inför detaljplanearbetet och allt handlar om en protokollsanteckning. – Det har varit infekterat, säger nya oppositionsrådet Johansson (C)
När Axelsson lämnade in ärendet i juni månad var andemeningen, med detaljplanen Östermo, att man endast skulle förändra verksamhetsområden avseende byggbar yta och byggnadshöjd. Vilket det också beslutades politiskt om för fyra år sedan. Sedan juni månad har ett flertal kartförslag anlänt och vid kommunstyrelsens arbetsutskott i november lämnades den sjunde versionen på fem månader.
Vid måndagens kommunstyrelse kunde nu Axelssons initiativärende nå sin slutpunkt, vilket det också gjorde.
Kenth Williamsson (S) kommunstyrelsens ordförande;
– Vi tycker ändå att det känns som en rimlig hantering gällande Gerts förslag som han tagit fram. Alla ställer sig bakom förslaget och ingen begärde votering under sammanträdet. Lite pragmatiskt, detta gäller själva initiativärendet och detaljplanen kommer upp sedan. Egentligen skulle det räcka med att svara på initiativärendet att ärendet pågår och att det är själva detaljplanearbetet som styr.
Jörgen Johansson (C), nytillträtt oppositionsråd, menar på att det här har varit en infekterad fråga.
– Jag har fört samtal med både Kenth och Gert här i huset (reds anm; Skillingehus) utan att komplicera det. Var står man, vad är möjligheten och vad kan man tänka sig framöver. Det som egentligen löst hela knuten var måndagens sammanträde i kommunstyrelsen, där alla var enhälliga, och allt handlar om protokollsanteckningen som Kenth visade. Vi vill framför allt ge trygghet till våra företagare i området där man ser den politiska viljan. Jag är jätteglad för industrin och för områdets skull, berättar Johansson (C).
I den nu omtalade protokollsanteckningen som lämnades på kommunstyrelsens sammanträde i måndags (signerat M och S) står det följande:
”Regelverk ÖP. Kommunfullmäktige ska ta fram och anta en planeringsstrategi under de två första åren efter ett ordinarie val. I planeringsstrategin ska kommunen redogöra för om det har skett förändringar när det gäller planeringsförutsättningar av betydelse för översiktsplanens aktualitet och ange vad kommunen ska fokusera på i översiktsplaneringen de kommande åren.
Mot bakgrund av ovanstående regelverk avser moderata fullmäktigegruppen och socialdemokratiska fullmäktigegruppen ta initiativ till följande förändring i ny mandatperiod.
Förslag till förändring gällande planeringsförutsättningar: Att omgående göra förändringar i ÖP:s markanvändning gällande Östermo 1:5 östra sidan Karlavägen till att åter bli markanvändning industri istället för nuvarande användning för utvecklingsområde för centrum och besöksändamål”.
Jan-Erik,
Förra kommunrådet skickade mail från sin privata epost till mitt juridiska expertombud och upprättade en helt annan handling som såg ut som i stället en skrivelse som i sin tur diariefördes först tre månader senare. Den rätta handlingen diariefördes efter ett halvår.
Räkna med att det finns en konstruktion som kommer fram med rätt datum om det behövs.
I den aktuella debatten om planbeskedet som lagts fram av den styrande majoriteten ser vi tydligt spår av en problematik som tyvärr blivit allt för vanlig inom vår kommun. Med upp till sju olika förslag på bordet och en process som kan liknas vid en snårskog av prestige, dolda agendor och påstådda kontakter med företagare och idrottsföreningar, verkar processen snarare handla om att uppfylla politiska ambitioner än att lyssna på de verkliga behoven i kommunen. Det har funnits en uppenbar vilja att driva igenom storskaliga projekt som idrottsanläggningar, simhall etc inom detta område. Självklara samarbetsgrupper som företagarna och idrottsförening har istället mobiliserat sig för att sätta stopp för planerna och den dolda agenda som varit uppenbar.
Till slut visade det sig dock att oppositionens förslag, som haft ett tydligare fokus på dialog och samverkan, vann till nästan 100 % gehör. Själv kunde jag inte deltaga på mötet i kommunstyrelsen, men hade yrkad på ytterligare krav som företagarna önskade få med i planbeskedet som rör verksamhet.
Kommunpolitik är inte en arena för prestige och dolda agendor. Det är ett forum för samarbete, dialog och beslut som gynnar alla invånare – inte bara ett fåtal som råkar sitta vid makten
Thomas Axelsson (KD)
Nu konstateras att Samhällsbyggnadsavdelningen tillsammans med moderaterna och arbetare äventyrat i storleksordningen 300-350 arbetstillfällen och i storleksordningen 35 000 000 kr årligen i skatteintäkter i ett stort antal påståenden, påhitt i detaljplaneförslag, som omedelbart kunnat avfärdas med en ledning som hade haft ett tidigt samråd med länsstyrelsen och den miljöfarliga verksamhet som har ett säkerhetsavstånd.
Det är hög tid att ledningsfunktionen uppdateras och att en ny ledningsfunktion också inför de hjälpmedel som klargör var tid läggs, av vem, på vad och vad tid kostar i full transparens mot de politiker som verkligen bryr sig om vår kommun.
De tre vise männen missade, att om det som står i tjänsteskrivelsen daterad 2024-02-05 tjänsteskrivelsen daterad 2024-02-05 sida 2 av 2
diarienummer kommunstyrelsen 2021/10
5.Samråd: Under framtagande har kompetenser från kommunledningskontoret, miljö- och byggförvaltningen, tekniska kontoret samt kultur- och fritidsförvaltningen medverkat. Även dialog med fastighetsägare inom planområdet har förts.
Jag har efterfrågat protokollet på dialogen med fastighetsägare minst två gånger men inte fått denna.
Nu ska den komma med just detta protokoll, när den nya planbeskedet.
Ska bli väldigt intressant att få ta del av denna.
Jan-Erik Aronsson
Sverigedemokraterna