Politikern om den heta frågan: ”Blir irriterad”
Nyheter Strandskyddet är en hett debatterad fråga inom politiken. Försvararna av det menar på att det skulle inskränka på allemansrätten om det plockas bort. – Det är bara dumheter, det är ingen som vill ta bort någon allemansrätt, säger Anna-Maria Toftgård, centerpartist från Vaggeryds kommun.
I dagarna har centerpartiet partistämma över hela landet. I Jönköping har de lokala företrädarna för partiet samlats och Skillingaryd.nu/Värnamo.nu satte sig ner med Anna-Maria Toftgård från Vaggeryds kommun och Mikael Karlsson från Värnamo kommun för att samtala om partiets politik.
En het potatis har varit Centerpartiets vilja att luckra upp strandskyddet. Det finns de som menar att det hotar allemansrätten.
– Om jag ska vara helt ärlig så blir jag irriterad på det här höga tonläget med allt om allemansrätt…Det är bara dumheter, det är ingen som vill ta bort någon allemansrätt. Eller att folk inte ska ha tillgång till stränder, sjöar och promenadstråk vid vatten. Det är bara trams, säger Anna-Maria Toftgård och fortsätter:
– Men vi vill luckra upp det, så det finns både möjlighet att ha viss företagsamhet men också boende vid vatten.
STELT REGELVERK
Mikael Karlsson fortsätter:
– Det regelverket vi har idag är väldigt stelt. Det är likadant i ett tätbefolkat Sverige som i ett glesbefolkat Sverige. Det reglerar ju att du bara får bygga 200 meter från strandlinjen, och det kan ju vara försvarbart där det inte finns så mycket strandremsor kvar.
I korta och enkla drag så kan man sammanfatta reglerna kring strandskyddet med att man får bygga närmare än 200 meter från vattnet om det redan finns en infrastruktur för det. Det vill säga exempelvis redan draget avlopp och el som man bara kan docka an det på nybygget. I stadsmiljö är det därför lättare att bygga nära vatten än vad det är på landsbygden.
– I glesbygd hindrar det mycket mer än vad det faktiskt möjliggör, säger Mikael Karlsson och fortsätter:
– Vi vill inte ta bort något strandskydd, för vi värnar också om människors rättighet till att njuta av naturen och att ha tillgång till den och så vidare. Men i den utsträckning som det nuvarande regelverket medger så är det för stelt. Det hindrar.
FINNS ANDRA LÖSNINGAR
Om vi kastar debatten om strandskyddet åt sidan och istället ägnar oss åt ämnet nybyggnation på jordbruksmark. För Centern har det genom åren varit en viktig fråga, att bygga på jordbruksmark går emot partiets rötter.
– Det handlar ju om vår livsmedelförsörjning egentligen. Det har ju aktualiserats nu under pandemin, det här globala. Vi vill ha global handel och allt, men vissa saker kan ju ha påverkats, att vi behöver kunna försörja oss själva och då behöver vi ha förutsättningar för det, säger Anna-Maria Toftgård.
I Vaggeryd och Skillingaryd finns det inte jättemycket övrig mark kvar att bygga på om orterna ska kunna expandera. Dessutom ställer skjutfältet i Skillingaryd till det ur ett expansionsperspektiv när det handlar om exempelvis bullerzoner.
Toftgård menar att det finns andra lösningar.
– Vi har väldigt mycket skog också. Så det handlar egentligen om att göra andra marker byggbara tänker jag. För att tätorterna ska kunna växa kanske man måste bygga på jordbruksmark, men då kanske man också ska kompensera och göra ny jordbruksmark helt enkelt.
Ny jordbruksmark skulle man exempelvis kunna göra där det idag finns skogsmark.
– Det kanske tar lite mer energi, men det finns hur mycket som helst, säger hon.
Mikael Karlsson och Anna-Maria Toftgård deltar på Centerstämman. Foto: Henrik Skoglund
Intressant där Roger, sannolikt något att bita i för en orädd exploatör.
Intressant tanke om att bygga på jordbruksmark och att ersätta den med skog som ska omvandlas till ny jordbruksmark. Frågan är ju då vem som ska stå för den omvandlingen och hur kommer det att påverka markpriserna.