Nyheter

Politikerna debatterade delåret: Vi måste få ordning på närvaron i skolan

Nyheter Vid kommunfullmäktige sammanträde var det livlig debatt om vad som hänt och vad som inte var gjort efter att delårsbokslutet redovisats av tjänstepersonerna. – Vi måste hjälpas åt med kunskapsresultatet, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) och där ledamöterna höll betygsfrågan i fokus under debatten...

Gert Jonsson (M);
– Tack för presentationen. Nämnder och styrelse gör att vi hamnar mitt i prick. Läget är svårbedömt. Vi har prishöjningar och det är energin som spökar. Bränslesidan är det upp och ned liksom livsmedel. Det är svårt att göra bedömningar. Vi har inte balans för våra politiska kostnader. När det gäller arbetsmarknaden har vi en låg arbetslöshet. Det planade ut men det är en fortsatt låg nivå. Vi har bland de lägsta gällande bistånd. 

Thomas Axelsson (KD);
– Årsprognosen är avgörande. Varför blev det inte lika bra siffror? Jämfört med 105 miljoner mot 30 miljoner kronor. Revisorerna lämnade kommentar om att rapporten är svårläst. Min personliga reflektion är hur man jobbar med prognoser, jag tycker att det finns mycket att göra med verktyg som ger bättre prognos. Jag saknar redovisningen om finansiella mål, särskilt Vsbo där det är minus, men inget om soliditeten. 

Emil Petersson (SD)
– Positivt att sjukfrånvaron är låg, men jag blir lite bekymrad över niornas betyg. 

Nadira Kilim (S);
– Ikväll står jag här och pratar som politiker. Kultur- och fritidsnämnden präglas av det ekonomiska läget och prioriteringar. Man lyfter frågan gällande skolan och vården. Det är viktigt och ingen säger emot. Men jag tycker frågor som man tar för givet att det ska finnas bra förskolor i samhället, men när man pratar attraktivitet för ungdomar och vuxna. Då kommer kultur- och fritid med i bilden. Det som vi måste bli bättre på är att vi ska satsa mer än vi gjort idag. Större ansvar till kultur- och fritid, att vi klättrar i rankningen. Under 2024 upphör kulturbidraget till biblioteket och vi har äskat för mer pengar. Vi vill ha en långsiktig investeringsplan där vi satsar på våra idrottsplatser. Inkluderar även camping och friluftsliv, sporthallar och simhall. Camilla nämnde några viktiga händelser, men jag vill nämna ett nytt bokningssystem och att ett renoveringsarbete har gjorts i båda våra simhallar och sedan augusti är båda simhallarna i drift. Sommarkul har genomförts. Nämnden har också visat att folkbildning är viktig för individen och samhället i stort. 

Marijo Corkovic (S);
– 0,02 procent av vår budget i barn- och utbildningsnämnden ligger vi fel. Kan man komma närmare en budget i balans? Prognosen visar att vi ska ha ett underskott hos barn- och utbildningsnämnden. När vi tittar på skolindex som ligger på 34 procent så ligger den på 32 nu. I vanliga fall ligger den på 10 procent. Ni kan räkna ut själva vilka utmaningar vår förvaltning har. Det som glädjer mig är att sjukfrånvaron ligger på 5,4 procent. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Nu pratar vi delårsbokslut och inte budget. Jag tycker att det är balans i det mesta. Kanske vi skulle prata lite mer om målen fram till årsskiftet. Ekonomiskt sett tycker jag det ser bra ut. Marijo, en fråga till dig, betygsdelen måste vi dela gemensamt och det finns nog ingen snabb lösning. Men hur ser nämnden på det här. Om jag förstått det rätt så finns det ett bekymmer vad gäller Hjortsjöskolan, hur ser förvaltningen och nämnden på framtiden och hur kan vi korrigera det här gemensamt? 

Talarstolen var väl använd under kvällens kommunfullmäktige

Marijo Corkovic (S), replikerar:
– Sjukfrånvaron är låg, men hos våra elever är den hög, 21 procent. Kommuner i länet ligger ungefär på samma nivå som vi, så alla har samma utmaning att få våra barn tillbaka till skolan efter pandemin. Det är vårt viktigaste arbete att få tillbaka barnen till skolan.

Kenth Williamsson (S);
– Thomas ställde en fråga kring resultatet varför det inte är högre. Det beror på att vi är inne i ett speciellt läge som Camilla refererade ifrån. Det manar till eftertanke. Alla kommuner genomför besparingar, vilket inte vi har. Det är ett kort svar, Thomas. När det gäller delårsrapporten så ser vi att måluppfyllelsen ser bra ut. Vi har invigt Fenix 2. Vi ser också att man gjort ett antal åtgärder vid Movalla IP för att höja standarden och det pågår en längre plan för idrottsplan. Vi har gjort underhållsarbete i båda våra simhallar.

Gert Jonsson (M);
– Vi måste hjälpas åt med kunskapsresultatet. Friskvårdsarbetet går framåt och vi får bra betyg i våra mätningar. Vi har god dialog med våra medarbetare och politiker. Vi är en aktiv kommun.

Ewa Magnusson (L);
– Hur ska vi höja resultet i skolan? Vad är det ni ser för resurser som saknas?

Marijo Corkovic (S);
– Det var låg behörighet för gymnasiet för de som lämnade grundskolan i juni. Vi har stora utmaningar i årskurs 8 och 7. Vi ser redan nu att det behövs satsningar. Vi måste satsa direkt och inte vänta. Vi är vakna och vi har sett vad man behöver göra insatser. Men framför allt måste vi få våra elever till skolan, annars hjälper inte våra insatser.

Jörgen Johansson (C);
– Jag måste säga det Kenth, att ni är i den nya majoriteten är fruktansvärt snabba. Ni har både beslutat, projekterat och bygga skolor på ett år. Det var faktiskt gamla styret som tog beslut. Det hade varit roligt att höra Marijo kommenterat sig själv under förra mandatperioden.

Kenth Williamsson (S);
– Det är ett delårsbokslut, så vi får ta var diskussion på var plats.

Lennart Karlsson (EMP);
– Jag reagerar för frånvaron i skolan. Det behövs en haverikommision. Vi behöver göra ett krafttag. Det är oroande.

Kommunfullmäktiges ledamöter godkände rapporten om delåret.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Politikerna debatterade delåret: Vi måste få ordning på närvaron i skolan

Håller med tjej.
Har bekymmer med att få båda mina barn till skolan på grund av oreda i klassrummet. Det är hög volym, barn pratar rakt ut och stör de som vill lära sig nåt. Lärarna verkar ha gett upp. Barn- och utbildningsnämnden, BUN, verkar ha som målsättning att alla barn ska få lika dålig utbildning som de barn som bara stör.
BUN borde införa OBS-klasser igen så att de barn som har intresse av skolan inte ska tröttna på skolan på grund av ovan nämnda problem.
Det största problemet som jag sett är att det saknas auktoriteter i skolan vilket har resulterat i att barnen får härja fritt.
Även föräldrarna har ett stort ansvar att lära sina barn att visa respekt för sina klasskamrater och lärare. Dessvärre har många föräldrar lämnat över detta ansvar på förskola och skola idag.
Våra politiker, både på riksnivå samt kommunal nivå, har förstört skolan sedan 20 år tillbaka vilket vi ser resultatet på nu.
Att vi i Vaggeryds kommun har en organisation som inte kan till sig kritik utan att gapa rakt ut gör inte saken bättre för att få till en förändring.

Håller med föregående kommentarer. Att tro/skylla på pandemin angående hög frånvaro, är som att stoppa huvudet i sanden. Jag har sagt det förr och säger der igen. Skärpning Vaggeryds kommun! Göm er inte bakom pandemin, eller andra bortförklaringar. När ska ni inse sanningen, som vi föräldrar påtalar om och om igen. Vem av oss skulle vilja arbeta i den miljö Vaggeryds kommun erbjuder eleverna? Varför ska det vara så trögt att satsa pengarna på arbetsmiljön och tryggheten. Vad har ni för kunskap om trauma och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vad möter pedagogerna för barn, vilka behov finns? Blir heligt förbannad och kommer mer än gärna och förklarar, för ni ligger långt ner på listan i Vaggeryds kommun, finns viljan? Varför kommer inte en stor grupp elever till skolan? Vad gör vi och vad kan vi göra annorlunda? Börja med att åtminstone vilja försöka att förstå.

Att få barnen till skolan har inte endast med pandemin att göra. Det har att göra med stora klasser och en dålig miljö för en del barn. Det är otroligt synd att skolan är utformad som den är men man kunde hoppas att ni kommun politiker kunde bry er mer och sätta er in i hur ni gör skolan bättre för barn som inte passar in i skolan. Denna kommun är enligt vår erfarenhet katastrofalt urusel för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i låg- och mellanstadiet. Skärp er ordentligt för att det inte ska bli värre och värre. Skolan förstörde mitt ena barn men tyvärr ser det liknande ut i andra kommuner med men Vaggeryd kunde rycka upp sig och ta täten för en bra skola.

Lämna ett svar