Nyheter

Politikerna kritiska: Mejeriet blev inte som tänkt

Nyheter Kommunstyrelsen vill ha svar från socialförvaltningen till kommande sammanträde. – Vi hade önskat att verksamheten på Mejeriet sprudlar vilket var vår önskan, säger Gert Jonsson (M). – En sådan fin anläggning och den bara står, det är skämmigt, menar Jörgen Johansson (C).

Tidigare har Ulf Abrahamsson (C) lyft frågan gällande gemensamma ytor, träningslokaler, spaavdelningen med mera. I går var det Kenneth Åberg (S) tur att fråga igen under övriga frågor vid kommunstyrelsens sammanträde. Vad är det som händer egentligen? varför kommer inte verksamheten i Mejeriets lokaler i gång ?

Kenth Williamsson (S) förklarar mer:
– Vi vill att socialförvaltningen ska återkomma och redovisa hur verksamheten har blivit utifrån det var som var tänkt. Det är viktigt att det blir som vi tänkt med våra äldregrupper och vi vet att verksamheterna inte riktigt har kommit i gång som önskat. 

Gert Jonsson (M); 
– Vi gör bedömningen att alla fysiska grejer finns. Man önskade att verksamheten skulle sprudla och vi har haft den här diskussionen politiskt en miljon gånger. Vi vill att det ska användas. Vi tycker att vi byggde för våra verksamheter, men då ska man också använda de gemensamma lokalerna. 

Jörgen Johansson (C);
– Intentionen politiskt var att Mejeriet skulle vara en samlingspunkt. Vi är inte ens i närheten just nu. Stora delar av de sociala delarna är inte tillgängliga. Vi har ältat detta hela hösten och jag var tydlig under gårdagens kommunstyrelse att det här är bedrövligt. Äldre som bor i trygghetsboende vill ta en bastu, men den är inte i gång och det finns ingen plan på hur bastun ska fungera. Nu ska den här informationen från socialförvaltningen komma till kommunstyrelsens arbetsutskott, men jag kräver helt enkelt att hela kommunstyrelsen ska få information, så det ska komma under januarisammanträdet. Det är en sådan fin anläggning och sen står den bara där. Det här är skämmigt, menar Jörgen Johansson (C). 

Ungdomsgård för äldre…
– Vi hade en idé att Mejeriet skulle bli som en ungdomsgård, fast för den äldre generationen. Vi byggde efter socialförvaltningens beställning. De har fått det de önskat och utifrån det tycker vi att lokalerna ska användas, kommenterar Gert Jonsson (M). 

Det är inte bara vi politiker som är besvikna utan även samhället menar Jörgen Johansson (C) och påtalar att man inte är överens om vilken kategori som ska ha tillgång till Mejeriet. 

– Vilken pensionär som helst eller de som bor där ska ha tillgång? När det inte händer något får högsta ledningen ta tag i detta och det är kommunledningskontoret. Det är dags att sätta ner foten och behöver förvaltningen stöd i det här så ska vi givetvis hjälpa till, ,men det är skämmigt att Mejeriet inte används till det som var tänkt, kommenterar Jörgen Johansson (C). 

Kenth Williamsson (S): 
– Ni i femklövern har inte nått önskat resultat när det gäller Mejeriet.  

Gert Jonsson (M); 
– Visionen och tanken vi har haft lever kvar och det finns inte i min horisont att släppa detta. Visst det har varit en pandemi, men vi släpper inte grundtanken. Vi slogs för varje grej som önskades i Mejeriet. Det är helheten som gör Mejeriet. Det här ska vara ett hus som är öppet för alla. 

Nu ska socialförvaltningen inkomma med svar och information om vad som händer och när det händer till kommunens ledande politiker i kommunstyrelsen. 

Ungdomsgården för äldre. – Det är skämmigt att verksamheten inte är i gång, säger Jörgen Johansson.

__________________________

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


Läs mer

Mejeriet: Personal saknas för att bassängen ska kunna användas
Dörren förblir stängd till gymmet

8 reaktioner på Politikerna kritiska: Mejeriet blev inte som tänkt

Den som frågar om varför inte lokalerna och restaurangen är öppen för pensionärsföreningarnas olika aktiviteter får bara axelryckningar till svar. Är det äldrechefen som vaknat på fel sida. För det kan väl inte vara övrig personal? Låna ut aktivitetslokalerna till PRO med flera.
Öppna matsalen några helger i månaden på eftermiddagen och servera kaffe, kör föreläsningar, trubadurer med mera. Det ska vara lika enkelt att gå in genom ytterdörrarna där som att gå till ett vanligt fik och spontant träffa andra som sitter där och bara trivs i vinterträdgården.

”Vi hade en idé att Mejeriet skulle bli som en ungdomsgård, fast för den äldre generationen” redan här blir det tokigt då äldre inte är ungdomar och det därmed inte ska jämställas med en ungdomsgård.
En bassäng är däremot en fin idé om förutsättningarna finns. Här kan en öm kropp få smärtlindring, en orolig själ få ro och avslappning, eller bara bidra till en mysig stund. Anställ personal som kan ge äldre en fin upplevelse med en varm bassäng, tända ljus, lugn musik,lite god dryck och tilltugg. Låt andra verksamheter i kommunen boka för en trevlig, avslappnad stund till exempel LSS-boende. Hyr ut till PRO, andra pensionärer för en mysig spakväll eller rehabilitering…

Vad vill egentligen de boende på Mejeriet. Vill de gå på gym eller sitta i poolen? Är det inte lite av överförmynderi att mer eller mindre tvinga dessa äldre till aktiviteter som de inte verkar vilja ha. Tyvärr har man inte tänkt till innan bygget och nu ser man resultatet. Hur trodde de styrande att gamla sköra vill ha sin ålderdom? Dessa aktiviteter med gym och bad fordrar även personal, vilket inte finns. En ungdomsgård för äldre är ju ett stort skämt.

Det är väl som vanligt det är ju bara skattepengar jag skulle inte bli förvånad ett dugg om taket de la om på vårdcentralen förra året bara kastats när dom renovera. Om det är andras pengar så är man väl rädd om dom men det är inte dom som bestämmer titta bara på reportaget i uppdrag granskning i går eller han i Norrtälje förra veckan bygga en byggnad som är sisådär titta bara på badet och köket som fick byggas om.

Det fanns något som hette styrgrupp som var med och bestämde vad som skulle köpas in och hur det skulle bli. Kan inte den gruppen träda fram och berätta vem som bär ansvar för vad?

Vad jag minns så var det M som drivit fram byggandet utav äldreboendet. De var en ide som kom tre månader före ett val och framfördes via en valaffisch med bild också på dåvarande kommunalrådet Allan Ragnarsson.

Jag minns också att alla andra partier först blev mycket förvånade och undrade var det var för fel på Sörgårdens äldreboende och Jupiter men innan den mandatperioden slut slöt även alla partier upp.

Vid denna tid hade vi 54 platser på Sörgården och 26 på Jupiter varav 13 utav dessa bedömdes fingera som särskilt boende. Vi var flera som undrade vad de var för fel på Jupiter och fick efter lång väntetid veta att problemet var för små hissar för ambulanspersonalen då bara en stående kunde åka med båren i hissen.

Senare erhöll S makten i kommunen och behöll planeringen i investeringsbudgeten men var tydliga med att detta är en stor investering som får behandlas noga.

Till sist var femklövern till makten och körde igång denna gigantiska investering. Frågan från M hade kommit till vägs ände och nu skulle de byggas ett äldrecenter som skulle bli topmodernt.

Nu drogs platsantalen på Sörgården ned liksom på Jupiter som nästintill kom att stängas och många äldre från södra delen av kommunen placerades på Furugården i Vaggeryd. Hade man synpunkter mot detta så sa alla i Femklövern att allt blir så bra när äldrecentrat Mejeriet är byggt.

Jag var inte hemma när visningen var i Mejeriet så jag har aldrig varit inne och sett det. Jag har vetat att man byggt en badavdelning men inte att där också skall finnas en bastu där. Jag vet att två i ett par inte kan få gemensamt särskilt boende utav var och en får var sitt boende med separata ingångar.

Jag håller med Kenth Williamsson att Femklövern har inte fullt ut lyckas omsätta sina ideer i möjliga verksamheten.

Jag funderar fortfarande på vad det är för fel på Sörgården och varför kommunen gjort så stor och dyr investering som Mejeriet och samtidigt inte skapat fler platser för ”Särskilt boende” som måste ha varit utgångspunkten.

Jag är förvånad över att delar utav Femklövern nu först har upptäckt brister i verksamheten. Jag är dock glad över att många partier nu trots allt vill prioritera äldreomsorgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *