Politikerna ska ge klartecken till ny vindkraft – inte tjänstemän
Nyheter Mats Oskarsson (M) lämnade innan sommaren in ett initiativärende om att uppdatera vindbruksplanen. Ärendet lever fortfarande vidare och har varit på med på arbetsutskottets sammanträde sedan dess i olika format
Flera partier har lagt motioner angående att uppdatera vindbruksplanen innan och i samband med översiktsplanarbetet. Förslagen har röstats ned. Initiativärendet från Mats Oskarsson (M) tidigare i år innehöll egentligen två ärenden, dels om uppdatering av vindbruksplanen men också en LIS-plan. Detta avslogs av arbetsutskottet innan sommaren med hänvisning till man först behövde en energiplan. Eftersom det har varit ett oenigt arbetsutskott har ärendet levt vidare.
I oktober tog kommunledningskontoret, med tjänstepersoner i framkant, ett eget förslag om hur politikerna skulle svara på initiativärendet från Oskarsson. I detta förslag var det mycket juridik som var anledningen till ett avslag och man aviserade att man stämt av med kommunjurist. I texten som tjänstepersonen lämnade till politikerna var bland annat ”Oavsett om det vore kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige som fattade beslut om tillstyrkan av vindkraftverk skulle ett beslut om att säga nej till all etablering av vindkraft tills dess att en ny vindbruksplan antagits gå i strid med gällande vindbruksplan som tillåter etablering av vindkraft i viss omfattning. Om ett sådant beslut tas och överprövas skulle det kunna komma att undanröjas efter laglighetsprövning” samt ”om kommunen beslutar att upphäva vindbruksplanen är det en formell ändring av översiktsplanen och processen att ändra översiktsplanen är i stort sett detsamma som att upprätta en ny översiktsplan”.
Oppositionen med Jan-Erik Aronsson (SD) och Thomas Axelsson (KD) berättar:
– Det blev en kompromiss på sittande möte och våra tjänstemän protesterade och sa vid nästkommande möte att det inte höll juridiskt. Lite märkligt att våra tjänstemän lägger sig i politiska beslut. Mötet efter lägger tjänstemän ett eget förslag och kommunstyrelsens ordförande ville då gå tillbaka till det ursprungliga förslaget som var att göra om vindbruksplanen. Vi hade i vanlig ordning inte fått handlingarna inför mötet så vi ajournerade oss, berättar oppositionen efter förra veckans sammanträde.
Beslutet vid senaste arbetsutskottet blev då att man föreslår kommunstyrelsen att politiskt fastställa en rutin som innebär att inkommen begäran om lämplig markanvändning för vindbruk bereds av kommunledningskontoret och beredning innebär att klargöra vad eventuella verk ska placeras och om de är inom angiven vindbruksplan eller inte samt att tjänstemännen överlämnar underlaget till politiken för ställningstagande och att tjänstemännen inte lämnar något förslag om lämplighet för etablering eller inte och att kommunfullmäktige fattar beslut om avstyrkan utifrån kommunstyrelsens förslag.
Jan-Erik Aronsson (SD) konstaterar att vindbruksplanen skulle kunna revideras ändå.
– Behöver inte vara något större arbete, riskområden och ljud ska revideras.
Tjänstemannapartiet snor sig. Naturligtvis borde kommunen ha en Översiktsplan som är rätt jämfört med den nuvarande som på många ställen är
och avsiktligt i underlagen till politiken helt felaktig.
Förutom att nuvarande uppgifter i vindbruksplanen inte beaktar den avsevärda utveckling som skett på vindkraftverk storleksmässigt och därmed exkluderar stora delar av angivna områden så kommer ny forskning som visar på hittills okända miljöeffekter som beaktas i andra sammanhang.
Generellt så har exempelvis miljöutredningar undanhållits i underlagen till den nya Översiktsplanen med angivna spridningsområden för Trikloreten. Sörgårdsskolan med Bullerbyn är områden där tjänstepersonerna på kommunledningskontoret valt att inte visa de verkliga spridningsområdena. I stället hittar tjänstepersonerna på andra områden för förorening, områden som förutsätter att vatten rinner uppåt.