Nyheter

Politiskt svar uteblir – Östermo blir en industriell kyrkogård

Nyheter – Här ligger inte en hund begravd utan det är en hel kennel, kommenterar företagsledarna på Östermo som nu sätter ned foten efter att inte fått svar på sin skrivelse.

Den 5 maj skickade alla företrädare som har verksamhet på Östermo ett brev till kommunledningen och flera högt uppsatt tjänstepersoner på Vaggeryds kommun. Brevet, om framtiden på Östermo i Vaggeryd där den politiska majoriteten nu önskar en simhall inom befintligt industriområde, glömdes nog bort eller har brevet lagts undan i en byrålåda eftersom inget svar har anlänt till avsändarna. 

LÄS MER:  Tunga protester för friluftsmark på Östermo

Det visar sig också att brevet inte nått oppositionspolitikerna heller.

Mer än fyra månader av tystnad får oss att träffa Peter Johansson och Mats Carlsson. Företagsledaren på Mastec, Mats, berättar: 

– Vi har försökt att få kontakt. Ursäkten till att inte få kontakt är att man inte vill ha pajkastning utan ”bara vill träffa mig” och inte de andra. Gert, kommunalrådet, sa att vi skulle vara ”lugna och fina och att förslaget inte skulle bli av”. Men vi märker ju att de kör på med full kraft. Vi vill ha svar vad som pågår. För en vecka sedan tog vi hit oppositionspolitikerna Ulf Abrahamsson (C), Jan-Erik Aronsson (SD) och Thomas Axelsson (KD). Det visar sig att inte ens politikerna i kommunstyrelsen sett vårt brev som vi skickade i maj. Här är inte en hund begravd utan en hel kennel, menar Mats och kikar på förslaget som den politiska majoriteten vill få fram.  

Peter Johansson menar att ”Vi vill förklara och vi vill förstå att de ska förstå. Det här är rent beklämmande för vår verksamheter på Östermo”. 

Eftersom kommunalråden ”bara ville träffa” Mats Carlsson, kom Kenth och Gert till Mastec. Detta var den 28 maj, efter det sammanfattade/återkopplade Mats med minnesanteckningar om det som framkom under mötet som skickade till Gert och Kenth. I den sammanfattningen finns att läsa att ”det var ett sakligt och ärligt möte med intention av att göra det bästa för Vaggeryds kommun och dess medborgare där önskan var att fortsätta vara ett attraktivt industriområde och att energin läggs på att utveckla Vaggeryd till en attraktiv plats med fler arbetstillfällen, expanderande näringsliv, blomstrande samhälle och framtida tillväxt av industrin och invånare”. 

Mats Carlsson igen:
– Jag fick uppfattningen på mötet av dessa två herrar att vi inte behöver vara oroliga, men vi lever i en fullständig oklarhet. Jag har aldrig haft problem med politiker tidigare och jag har verkat här i bygden sedan 1985. 

"Östermo blir en industriell kyrkogård"

Peter Johansson, Cromtjänst:
– Vid lite eftersökningar i augusti månad så hittar vi ändringar i översiktsplanen (reds anm; se fotnot längre ned) som ingen har berättat. Det var bara infört. Helt plötsligt sitter vi fastighetsägare i ovisshet, hotet finns kvar och vi vet inte vad som inträffar. Det här motverkar demokratin. I stället för aktiva politiska beslut är det tjänstemannabeslut och det är helt odemokratiskt. Vi anser att det är ett stort bekymmer att de varken lyssnar eller tar hänsyn till oss. Att inte delge detta brev, gömma undan vår framställan till övriga politiker är otillbörlig påverkan. De behöver inte svara det vi vill, men ett dåligt svar är också ett svar. Då har vi blivit hörda. Kommunledningen säger att det ska inte upp på bordet, men det har varit uppe en gång men ströks strax innan sammanträdet. Att ha ett pågående detaljplanearbete och inte lyssna in de befintliga aktörerna är väldigt odemokratiskt. Vi kommer aldrig sluta kämpa för något vi tror på. Min verksamhet här på Östermo exempelvis har tillståndspliktig verksamhet. Det är osmart att lägga en sådan verksamhet på ett publikt område, så jag kommer att överklaga det här så länge det bara går. Min verksamhet har till och med blivit placerad här, anvisad plats av kommunen, för att inte störa någon. Det här var år 2000. Vi ligger fortfarande nära tätort och räddningstjänst om det skulle hända något. Vi har investerat 100 miljoner i Cromtjänst och det blir osäljbart och jag får inte ta några banklån, om jag skulle behöva, med dessa premisser. 

Mats Carlsson menar att politikerna bildar en industriell kyrkogård. I brevet han skickade till kommunen i maj skrev han dödspiller men ju längre det går blir det en kyrkogård…

– På något sätt är detta förslag förankrat med moderaterna, är moderaterna numera företagsfientliga? Jag tänker på våra anställda. Vi har trott, och tror fortfarande, att den här platsen strax i utkanten av samhället är bästa platsen. Våra anställda kan gå eller cykla till jobbet. Kan man inte det krävs det att man har två bilar i familjen om man inte har jobbet nära samhället. Våra anställda påverkas, minst sagt, menar Mats. 

Peter Johansson igen:
– Verksamheterna som vi bedriver här är komplexa. Här är det inga okompetenta som jobbar, vi vill ha fast anställd personal som är lojala och som är på jobbet varje dag, för att vi tror på vår verksamhet. Vi växer inte supersnabbt men vi maler på. Det här är skillnaden mot jätteetableringar som växer fram på andra ställen i kommunen. Är det bra för kommunen att man pendlar in från annan del av länet? Merparten av våra anställda bor och verkar i kommunen. Skattekronorna ska hamna här. Man vill bygga hus för att man har ett fast och långsiktig arbetsplats, menar Peter och fortsätter: 

– Hela planen för området Östermo 1:5 är  gjord innan parlamentariska simhallsgruppen lämnat sin fundering. Allt har skett i lönndom och det här är ett fulspel när våra oppositionspolitiker inte hinner med alla ändringar i en översiktsplan. Man blir uppgiven. Beställningsjobbet var ju att alla skulle säga att det ska anläggas en simhall här då det är den politiska majoriteten som styr nämnderna. Tunga nämnder som kultur- och fritid röstar för Nådastigen och socialnämnden röstade i torsdags för att få en placering där transportmöjligheterna är av största vikt då det sannolikt blir kommunens enda bassäng framöver. Det finns inte en Vaggerydspolitiker som är för detta förslag att det ska bli simhall här på industriområdet.

Mats Carlsson skräder inte orden:
– Man får mardrömmar av det här och jag blir vansinnig. Alla som bedriver verksamhet tycker det är ett helvete och sedan vågar politikerna inte träffa oss. När vi skickade brevet i maj skulle de backat ur, sagt att projektet skulle pausas och lägga upp alla kort på borden. Men nu smyger man undan och vill inte träffas. 

Mats Carlsson och Peter Johansson

Hur ser ni företagare på om det blir ”sport och lek” här intill er verksamhet?

Mats:
– Vill kommunen ha företag som vill satsa för framtiden och vara kvar i kommunen? Vi på Mastec har nu investeringsstopp i byggnader. När jag köpte 10 000 kvadratmeter här nämnde man inget om det här. Ska det bli idrottsanläggning här så görs inga satsningar från vår sida. Jag tänker också på all servicenäring. Våra anställda här på området bor i kommunen. Vi har redan en detaljplan här på området som är som en skam, varje gång vi bygger så ska det upp i nämnden vilket gör att det blir fördröjningar och ett pris därefter. 

Peter:
– Det som retar mig är att politikerna håller oss på halstret. Totalt här på området jobbar 290 personer och deras anställning står på spel. Vi har fastighetsinvesteringar i närtid. Om vi ska flytta, var ska vi bygga? Bygga är ganska enkelt men att flytta våra verksamheter är fruktansvärt svårt. Uppskattningsvis handlar det om kostnader på 1,5 miljard kronor. Företagsvänligt? Tycker man får anse detta som fientlig politik. Man skyllde på att det var felritat av en praktikant. Det visar sig att simhallen här inte var felritat utan det var en lögn. Våra verksamheter är våra livsverk och Mastec har muskler att göra andra saker i framtiden. Jag själv har investerat i Cromtjänst i tron om att bedriva min verksamhet. Blandar man in sport och lek här blir det jobbigt, väldigt jobbigt. Leker vår stadsarkitekt med oss eller är det korridorsnack på Skillingehus? Det är otillbörlig påverkan av tjänstemän av mycket odemokratisk anda. Socialdemokraterna vill att det ska bli simhall här på Östermo till varje pris. 

Mats sneglar på Peter och summerar kort: ”De får gärna bygga simhall men det ska vara på rätt ställe”. 

Mats har alla dokument framför sig

Ulf Abrahamsson (C) var en av de tre oppositionspolitiker som träffade Peter, Mats och företrädare för Steelnova och Industriflyttningar förra veckan. Han berättar:
– Vi har försökt att få kommunstyrelsens ordförande att lyfta upp brevet men Gert menar att det är ställt till kommunledningen och inte kommunstyrelsen och därför behöver man inte ta upp det på våra politiska sammanträden. Vi kommer därför att själva skicka brevet till samtliga partiföreträdare. Vid minst två tillfällen har Gert sagt att man har bästa relationen med Mats Carlsson på Mastec. Det här är på gränsen av vad man får göra. Bedrövligt hanterat och jag skäms. 

Ulf berättar också om upprinnelsen till varför detaljplanen på Östermo 1:5 skulle göras om: ”– Mastec kan inte bygga ut mer på befintlig tomtyta. Man ställde frågan om man kunde göra om detaljplanen för att få bygga på höjden. Då sa kommunstyrelsen att man skyndsamt skulle göra detta. Sedan har man någonstans i den politiska ledningen börjat lägga in massa andra saker i detaljplanen som vi inte har pratat om. Vi har också skjutit på, hur länge som helst, att Mastec kan få bygga. Är det ett politiskt påhitt eller påhitt från tjänstemannahåll, oavsett så har kommunstyrelsens ordförande undanhållit politiken då han sagt att det inte går. Då hette det att det var en praktikant som ritat simhallen på området. Men simhallen är kvar trots att praktikanten inte är kvar”. 

Två tunga företagsledare undrar om kommunen är företagsfientliga?

I ett tidigare brev till kommunen, daterad i början av mars, skriver Mats Carlsson angående detaljplanen Östermo innan översiktsplanen vann laga kraft: 

”Fastigheten Mjölkörten 2 började bebyggas i mitten av 1960-talet och har sedan dessa byggs på i många etapper och är nu cirka 38 000 kvadratmeter. Expansion av verksamheten har också skett i många etapper. För den fortsatta expansionen är det nödvändigt och viktigt att översiktsplan och detaljplan kommer fram och blir fastställd för att snabbt kunna möta påkomna behov. I befintliga fastigheter är flera hundra anställda och företagen sysselsätter dessutom ett stort antal underleverantörer, servicepersonal, Fenixlärare och elever. Då verksamheten bedrivits under så lång tid har verksamheten, produktionen och materialflödet med maskiner och utrustning utvecklats på bästa sätt med optimala flöden. Det är därför viktigt att detaljplanen tar hänsyn till följande och att vi får en lösning på följande: Parkeringsplats – avtal träffades med kommunen 1 oktober 1996 att parkeringsmarken och upphörde 30 september 2021 måste förlängas. Parkeringen används av anställda hos Mastec, AQ, Steelnova, kunder, leverantörer, Fenixelever och lärare, underleverantörer, servicepersonal och besökande till idrottsanläggningen. En utökad och iordningställd parkeringsplats är också ett krav. Även fråga om laddstolpar måste lösas. Karlavägen: Lastbilar lossas och lastas på vänster sida så trafik måste ske både till och från Karlavägen på två ställen men kan minskas om tillfartsvägar anordnas från Linjevägen. Byggyta: För den fortsatta expansionen och planerade tillbyggnad krävs att fastigheten kan bebyggas till 75 procent. Bygghöjd: För ett effektivare materialflöde krävs att höglagersystem installeras med en höjd upp till 20 meter. 

I förslaget som var utskickat var en simhall inritad, gång- och cykelvägar och farthinder. Mats Carlsson kommenterar: – Hur i hela friden ska vi kunna bedriva vår verksamhet?

I översiktsplanen som har vunnit laga kraft finns följande information på sidan 53: 

Östermo 1:5
Ställningstagande: Utvecklingsområde för centrum- och besöksändamål. Stort utvecklingsområde för idrotts-, kultur- och friluftsliv intill Vaggeryds Idrottsplats. Området består av naturmark intill Vaggeryds Idrottsplats samt verksamhetsområde. Område med strategiskt läge för ny kultur- och fritidsverksamhet nära infrastruktur, centrum samt rekreations- och naturområde. Samnyttjande funktion med befintlig idrottsplats och naturområde. Positivt planbesked finns. 

Hänsyn: Utredningsområde för förorenad mark. Föroreningsrisken behöver hanteras särskilt. Hänsyn ska tas till platsens närliggande naturvärden och klimatanpassningsåtgärder. Munkaleden passerar området, kulturell led. Buller från väginfrastruktur förekommer och ska utredas och säkerställas i kommande planprocess. Området ligger inom utpekat område för grundvattenförekomst. Grundvattnets status ska bevakas och säkerställas i kommande planprocesser.

Markägare: Kommunen är markägare.

Taggar

Dela


13 reaktioner på Politiskt svar uteblir – Östermo blir en industriell kyrkogård

Tänk utanför boxen. Lägg simhallen i Skillingaryd. Synd och skam med en 17-metersbassäng. Vi lever inte på 60-talet

Är domedagsprofeterna igång nu igen? Sitt lugnt i båten vetja, det blir ingen simhall hos er, alldeles för avsides.

Nu finns det ett svar att läsa alldeles nedan den här artikeln. Där framgår det också att dessa herrar redan fått svar av kommunstyrelsens ordförande.
Obehagligt när vissa i samhället kräver särskild behandling från politiker och tjänstemän. Men ett bra och tydligt svar av Gert. Det finns nog plats för både idrott och industri. Det måste väl inte vara antingen eller?

Linda,

Vis(S)a politiker från Skillingaryd har fått för sig att gå smygvägen med ett badhus centralt i WIK:s verksamhet och dessutom med en placering som inget väl övervägt och genomarbetat planbesked skulle ens drömma om att medge så nära en miljöfarlig verksamhet.

Processerna i vårt kommunhus och på vårt kommunledningskontor där vissa områden med katastrofala föroreningsnivåer helt undanhålls och andra områden tillskrivs egenskaper med föroreningar i strid med PBL (plan- och bygglagen) och även i normala kommuner gällande naturlagar är ett annat väl utrett exempel på hur långt från riktig och korrekt information som verksamheten bedrivs.

Ta det lugnt. Planen ska ut på samråd. Där får alla lämna sina synpunkter.

Befintlig detaljplan möjliggör ”idrott” fram till Cromtjänst. Har svårt att se att närhet till en simhall gör era verksamheter värdelösa.

Tänker att det bästa vore att nyttja grannkommunernas faciliteter.

Hejsan Nyfiken
Om du har svårt att se hur detta påverkar våra verksamheter så ska jag förklara det viktigaste:
-Omöjligt att ta banklån
-Miljöprövningen blir högst osäker och sannolikt negativ för industrin
-Osäljbart
-Värdet på befintliga investeringar i stort sett utraderas
Om du har svårt att förstå vad vi vill så är du välkommen att kontakta mig så skall förklara ytterligare.
Med vänlig hälsning
Peter Johansson
Ägare och vd Cromtjänst AB

Hej Peter,
Jag tror att banken tittar på verksamhetens kassaflöde och inte på badtemperaturen.
När detaljplanen ska utformas ska den ta hänsyn till bolagets framtida möjlighet till utveckling.
Om ni mot förmodan skulle påverkas på det sätt som ni beskriver får ni överklaga detaljplanen till Länsstyrelsen.

Om majoritetens tanke är att skapa oro, splittring och otrygghet för företag, föreningar, landsbygd – ja i stort sett hela kommunen – då har man lyckats mycket bra.

Nu måste det till en förändring.

Tänk så mycket Bröderna Carlsson samt Peter Johansson gjort för bygden genom att hjälpa invånare att få jobb på orten. De har jobbat hårt dag och natt för sina företag och de anställda. De som bestämmer från kommunens sida i detta ärende borde skämmas. Det går bra att ta beslut när man aldrig behöver tänka på konsekvenser utan stänga dörren när man går hem. Dessa egna företagare har satsat både tid och liv för kommunen.

Det ligger utredningar för en halvmiljon utförda av ledande expertis i landet som visar hur samhällsbyggnadsavdelningen hanterar planfrågor under de båda partipiskornas medvetna styrning. Är det inte dags att vanligt folk agerar mot förtroendevalda som låter detta vanstyre fortgå?
300 arbetstillfällen med tillhörande injektioner av ren oförfalskad kommunalskatt till kommunledningskontorets lekstuga avdödade i inget annat än maktlystenhet och bedrägliga planprocesser.

Äntligen en vettig skrivelse om detta! 300 arbetstillfälle – det måste vara en bra ekonomisk tillgång för kommunen i kommunalskatt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *