Nyheter

Premiär för medeltidsafton i Svenarum

Nyheter Nästa vecka kommer medeltiden till Svenarum. Det blir fascinerande historieberättande, värmande eldar, grillning, fackeltåg, medeltidsmusik och munkar

På vägen mot Prästgården i Svenarum  [1/8]

  [2/8]

Jan Eric Victor visar hur han planerat medeltidsafton  [3/8]

I berättarboden får man under kvällen lära sig hur munkarna vandrade i bygden. – Hans Thunander som berättar är från bygden, säger Jan Eric  [4/8]

  [5/8]

I Jan Erics berättarbod finns alster på väggarna han själv skapat  [6/8]

  [7/8]

  [8/8]

Munkarna kommer från stigen i skogen, vällingklockan rings i berättarboden och det bjuds på grillning, fackeltåg, medeltidsmusik och historien om munkarna berättas. Det är vad man kan få ta del av i Svenarum och vid ”Mötesplatsen Härådalen” vid prästgården under medeltidsafton. 

Vi tog oss till Jan Eric Victor som berättar om premiärkvällen:
– Jag fick idén efter att ha varit på medeltidsveckan på Gotland, så jag tänkte ”varför inte”? Det blir ett lyft för bygden och tiden på året är inte så tokigt heller. Jag är med i styrelsen för Munkaledens förening och vi knyter samman Nova Vallis i Nydala till detta evenemang. Så jag drog igång planeringen för det här för någon vecka sedan, berättar Jan Eric och ler stort n är vi möter upp i prästgården. 

Vad händer under medeltidsafton?
– Grillar och eldar tänds när mörkret lagt sig. Munkarnas vandring från skogen börjar en stund senare. I berättarboden kommer Hans Thunander, numera bosatt i Växjö men är kommen från Hagafors, ta oss tillbaka till medeltiden och kommer att berätta om munkarnas vandring på bygdens marker och kontakten med bönderna. Thunanders far, för övrigt, var han som skrivit spelen om Nova Vallis i Nydala. Fornfela Duo med Kristin Fornfela Svensson och Johan Ludvig Rask står för kvällens medeltidsmusik. 

– Kulturskolans chef tar med sig ett lass med ungdomar hit från UC/UG. Viktigt att ungdomar får uppleva stämningen samt att vi skapar intresse för både vandringslederna och historian. 

– Istället för prästgård eller berättarbod bygger jag evenemanget kring ”Mötesplats Härådalen” och här finns många tankar och idéer som jag kommer göra till verklighet framöver. Här finns alla möjligheter, menar Jan Eric och ser ut över bygden. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *