Nyheter

Pristagarna hyllades under festliga former

Nyheter Under festliga former arrangerades i kväll kommunfullmäktiges avslutning i Fenixhallen i Vaggeryd. Här presenteras årets pristagare som kommunen tidigare under hösten aviserat. Kulturpris, miljö- och hållbarhetspris, arkitektur- och hållbarhetspris, Sophie Sagers jämställdhetpriser, idrottsprestationer och tillgänglighetspris.

Kulturpriset tilldelades i år två föreningar.

Åker-Hagshults föreläsningsförening som tills nyligen varit två olika föreningar. De har varit verksamma i många år. Föreningens verksamhet kan inte nog berömmas inom kulturområdet. Föreningen anordnar allmänbildande föreläsningar och föreningen har levande gjort historien i bygden. Med stort engagemang har man gjort föreläsningen till en mötesplats. Åkers-Hagshults föreläsningsförening är en viktig del i kulturen hos oss.
Sven Manfredsson och Barbro Andreasson mottog priset på scenen.
– Vi slog ihop oss för två år sedan. Man möts på olika sätt och ni har fått ganska mycket folk till era föreläsningar. Det digitala har vi inte gjort så mycket. Vi håller på att man fysiskt ska vara på en föreläsning. Vi försöker få intressanta föreläsare till våra träffar. Vi har ett 30-35 tal på våra träffar. Jag har kontakt med en ytbärgare för en helikopter och sedan har vi tänkt att när man blir äldre, livets slutskede, att man kan få lite kunskap om vad som finns då. Då har vi kallat begravningsbyrån. 

Skillingaryds fotoklubb var också kulturpristagare för att man verkat för fotografiernas utveckling. Fotoklubben har varit verksam sedan 1952 och har visat styrkan och tekniska färdighet samt förståelse för ljus, färg och motiv som skildrat natur och människan. Bildbehandling, bildkritik och bildbehandling. Man har öppnat upp för allmänheten i fotografins sanna anda. En stark kulturaktör i kommunen som föremedlar en idé och känsla som har skapat samtal och oväntade möten utifrån individen. 

Kjell Karlsson och Egert Fransson från Skillingaryds fotoklubb:
– Vi har stabil medlemsantal. Vi har en stor tävlingsverksamhet, vi tävlar intern, i länet och i riks. Vi har kommit trea i klubbmästerskap i Sverige. Man behöver inga dyra kameror. Alla som har mobilkamera är välkommen till oss. 

Sven Manfredsson, Barbro Andreasson, Kjell Karlsson och Egert Fransson tillsammans med Johan Lundell.

Jessica Thalin mottog priset för Sophie Sagers jämställdhetspris.
– Jag jobbar som utredare i brott i nära relation på polisen i Värnamo. Det är ett stort problem och förekommer i alla samhällsklasser. Alla känner någon som känner att det är något som inte stämmer. Jag tror att det är viktigt att vi hittar kunskap, hur vi ska ge stöd och att vi fångar upp de som blir utsatta. Det känns väldigt fint att bli utnämnd till priset. 

Waggeryd Muay Thai och boxningsklubb, Sören Andersson, tog också emot Sophie Sagers jämställdhetspris:
– Vi finns i samhället. Vi har tre tjejer som representerar landslaget och vi jobbar med unga ledare via SISU som sköter barnträningen och det är alltid en kvinnlig ledare med när vi är ute på tävlingar. 100 medlemmar och hälften är kvinnor. Från små barn till 88-åringar. Det är verkligen någonting för alla. Vi är två olika sporter men vi tävlar både i thai och boxning. Nu är det lite större på boxningssidan. 

Jessica Thalin och Sören Andersson.

Arkitektur- och byggnadsvårdspriset tilldelades Tina Torp Jensen och Finn Jensen från Åkers prästgård som har anor från 1800-talet. Med stor omsorg har man förvaltat byggnaden till sitt forna skick och är ett föredöme inför byggnadsvårdsområdet. 

En mäktig plakett, känn gärna på den, säger David Norrfjärd innan han lämnar över till Jensens som berättar:
– Vi har renoverat i 19 år men vi är inte färdiga. Vi har 14 rum… Det är ett stort hus som kräver mycket. Men det är så roligt. Kärlek till huset och bygden var anledningen till att vi köpte det. Visst kan man ha moderna saker men vi jobbar med byggnadsvård, riktig timmer och vi räknar inte hur många timmar vi lagt ned, säger Tina och ler. 

Tina Torp Jensen och Finn Jensen får pris

Fyra idrottsliga prestationer fick gå upp på scenen inför fullsatt Fenixhall. Pristagarna var:

Axelina Johansson
Axelina Johansson har tidigare fått utmärkelsen för idrottsliga prestationer av Vaggeryds kommun för sina insatser och bland annat. vunnit SM och på ett fint sätt gjort Hagafors känt! Axelina får idag priset för att ha kvalificerat sig till OS finalen i kulstötning i somras! Genom sitt glada sätt mot barn som vuxna är hon en inspirationskälla som vi gärna lyfter fram igen. Axelina har genom målmedvetenhet och engagemang tagit sig ända till OS-final, det finaste man kan deltaga i.

Elisabeth Johansson, mamma till Axelina hämtade ut priset:
– Axelina är i USA för stunden. Hon hälsar och tackar så mycket för priset och till alla som hejjar på henne.

Siri Magnusson tränar och tävlar för Vaggeryds Muay Thai och Boxningsklubb vann guld i U-50 kilo och detta som 16-åring. Tävlingarna gick denna gång i Söderköping som stod värld för ungdoms- och junior-SM. Siri började träna boxning 2017 och hade sin match ungdomsdebut 2023, genom riktig och bra träning har hon nått så här långt redan och det gör man inte utan vilja och ödmjukhet.
Marija Pesic som tränar och tävlar för Vaggeryds Muay Thai och Boxningsklubb vann guld i U-60 kilo och är 16 år. Tävlingarna gick denna gång i Söderköping som stod värld för ungdoms- och junior-SM. Marija började träna boxning 2017 och hade sin matchungdomsdebut 2023. Genom riktig och bra träning har hon nått så här långt redan och det gör man inte utan vilja och ödmjukhet.
– Kändes bra att vinna guld, summerar tjejerna. 

Carl Gunnar Gustavsson – eller CG i folkmun – bor i Ryd och har under årens lopp ägnat en stor del av sin fritid på skytte framgångsrikt. CG har hållit på med skytte i runt 60 år så rutinen saknas inte direkt. CG vill även inspirera andra i Skillingaryds Jaktvårdsförening att åka ut i världen och tävla. I år vann CG guld i Nordiska Mästerskapen i trap (lerduveskytte) som gick av stapeln i Herning i Danmark där han vann efter särskjutning i klass A-70! Han deltog också i VM i jaktskytte i Namibia och blev femma. Men 2014 blev det VM silver, 2016 och 2018 guld. Efter det gjorde tävlingarna uppehåll på grund av covid, och återupptogs nu 2024. Carl Gunnar Gustavsson är en värdig representant för sportskyttet i vår kommun och vi ser fram emot nya troféer som du inspirerat till!
– Jag har vunnit nästan allting och jag har varit världsmästare några gånger. Den bilden ni har här bakom mig är från nordiska mästerskapet då jag tävlade i lerduveskytte. Jag hade ett 30 års uppehåll. Ett mål när jag gick i pension var att få med mig medlemmar från Skillingaryd ut till världen och det känns bra att det blev så. Nu i Herning fick jag guld, men jag fick med mig en skytt som fick silver i annan gren. Några andra skyttar ingick i laget som tog medalj i nordiska mästerskapet. Jag kan nu sakta luta mig tillbaka.

Elisabeth Johansson, Marija Pesic, Siri Magnusson och Carl-Gunnar Gustavsson

Tillgänglighetspriset delades ut av kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M):
– Vi delar ut årets pris i kväll till Byarums pastorat och motiveringen är med stort engagemang och hängivenhet har pastorat gjort sig tillgängliga då man ordnat buss till kyrkogård, social gemenskap, fika och en pratstund och inspirerar andra. Ett mer jämlikt och inkluderande samhälle för alla. 

– Initiativet kommer från församlingsinstruktionen där det står att vi ska skapa mötesplats. Vi hade en fundering till hur vi kunde vara med och bidra. Busstur för alla, inte bara äldre, utan alla som kanske har det svårt att ta sig till våra landsbygdskyrkor. Vi har fått fantastiskt fina reaktioner. Vi träffas vid Ica:s parkering där bussen hämtar och sedan åker vi mot Byarums kyrkogård. Man kan få hjälp till och vid graven och sedan bjuds det givetvis på kaffe. Vi har bland annat åkt en extratur till Furugården då man ringt därifrån och önskat följa med, berättar Byarums pastorat med Lars Andersson och Kristian Säll. 

Gert Jonsson, Lars Andersson, Kristian Säll och Johan Lundell.

Swedese och Svenska Retursystem utnämndes till årets miljö- och hållbarhetspris som förvaltningschef Thomas Andersson och Magnus Dauhn, ordförande i miljö- och byggnämnden delade ut. Representanter från Svenska retursystem och Swedese kom upp på scen. 

Swedese där motiveringen bland annat innehöll att man renovera sina kunders möbler. Är ett föredöme för andra. Miljökvalitativa mål och begränsad miljöpåverkan. 1956 tillverkades första Laminofåtöljen.
– Vi ser en stor efterfråga och att man vill renovera sina gamla möbler. Vi har alltid haft detta som en viktig del. Sedan 2015 drog vi igång att reparera och sedan 2022 renoverar vi i eget hus, berättar Swedese. 

Svenska Retursystem har en affärsidé som är cikulär ekonomi. Man arbetar aktivt genom att minska sina utsläpp, matsvinn. Grattis, säger miljö- och byggnämndens ordförande Magnus Dauhn och lämnar över plakett och blommor.
– Vi har plockat bort engångsemballage. Plastbackarna kommer från grossister och producenter i branschen och hamnar hos oss för lagning, tvätt för transporteras vidare för fortsatt led i distributionen. 

Representanter från Svenska retursystem och Swedese får pris och blommor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar