Nyheter

Privatekonomen: Så sparar du pengar i det ekonomiska läget

Nyheter Skenande kostnader sätter press på folks plånböcker. I en exklusiv intervju talar privatekonomen Arturo Arques ut om det ekonomiska läget och ger sina bästa spartips.

I en exklusiv intervju talar privatekonomen Arturo Arques ut om det ekonomiska läget och ger sina bästa spartips. Bild: David Alin

Arturo Arques arbetar som Swedbanks och sparbankernas privatekonom. Hans arbetet går ut på att studera hushållens ekonomi, med fokus på områden som bostadsmarknad, sparande och pension. Under förmiddagen fick tidningen en intervju med honom. 

Hur ser det ekonomiska läget ut?

– Det ser mörkt ut. Jag är bekymrad över hushållens höga skuldsättning. En ska komma ihåg en viktig sak: hälften av landets hushåll har inga lån, den andra halvan har måttlig eller en mindre skuldsättning och runt en fjärdedel av alla hushåll har en hög skuldsättning. I min värld kännetecknas någon som har en hög skuldsättning med att du har ett lån som är tre gånger så mycket som din årsinkomst eller om ditt bolån ligger på 70 procent av husets värde. I en artikel i The Economist fastslogs att de svenska hushållen ligger i topp bland OECD-medlemsländerna när det gäller räntekänslighet. För att minska inflationstakten kör riksbanken i ett sådant läge upp räntan, allt för att få upp inflationen, för att sedan tvärnita, vända bilen 180 grader, släppa handbromsen och köra på. Då känner sig hushållen oroade. För ett år sedan låg räntan på 1,5 procent, nu på 4 procent och fler ränteökningar är nog att vänta. Det här är som natt och dag. Det som oroar är att det har inte funnits någon framförhållning för hushållen för de här kostnadsökningarna. Aldrig under mina 36 år i branschen har jag varit om en sådan snabb förändring som jag ser nu. Helt plötsligt ska det fram ett förändrat konsumtionssätt, vilket gör att det blir dubbelt så smärtsamt för hushållen. Sedan vill jag förtydliga en sak. Fyra av fem hushåll klarar av att göra en omprioritering av sin ekonomi, eftersom att banken kräver mer pengar tillbaka. För fyra av fem hushåll finns pengarna så det är inga problem, men för en femtedel (arbetslösa, studenter, garantipensionärer och ensamstående med barn) blir det tufft. Två av tre ensamstående föräldrar, speciellt i storstäder som Göteborg och Stockholm, lever med små eller inga marginaler alls. Ett år med inflation är en sak, men två….risken är stor att den gruppen kommer att få det väldigt tufft mot slutet av året. Under förra året kanske de fick prioritera bort prickigkorven på smörgåsarna, nu kanske de får prioritera bort smöret, säger Arturo Arques och fortsätter:

  Jag tror att finansministern får krypa till korset för att stödja hushållen. Jag är ytterst tveksam till elstödsfördelningen, som kostade 60-65 miljarder kronor att genomföra. I stället för lite till alla så ser jag hellre mer till färre. Det finns mer träffsäkra verktyg som statsfinansieringsmässigt kostar lite pengar och leder till en marginell ökning. Ett höjt bostadsbidrag eller tillägg på 400 kronor extra i månaden gör mycket för en arbetslös eller en garantipensionär. Det skulle ha stor betydelse för dessa människor och uppskattningsvis skulle det inte kosta mycket att genomföra heller, uppskattningsvis 2,4 miljarder kronor. 

Arturo Arques menar att vi i Sverige behöver förändra vår amorteringskultur. 

– Vi behöver bli mer som andra länder. Där amorterar man på ett helt annat sätt än här. Kom ihåg att du amorterar för din egen skull. Genom amortering sänker du dina räntekostnader, sänker den totala kreditkostnader och ökar dina chanser att få lån i framtiden. Som exempel. Tänk att du vill låna 1 miljon kronor till 4 procents ränta och du får välja mellan att amortera på 40 år eller 50 år. Genom att amortera på 40 år minskar du din totala kreditkostnad med 200 000 kronor samtidigt som du ökar möjligheten för att låna pengar i framtiden.

Arturo Arques avslutar intervjun med att ge några grundläggande tips för att få hushållsekonomin att gå ihop:

1) Gör en budget, där du spaltar upp inkomster, faktiska kostnader och nödvändiga levnadskostnader. 40 procent av alla hushåll gör en budget och det är ett enkelt sätt för att få koll på din ekonomiska situation. 

2) Utnyttja lågprisalternativ och alla rabatterbjudanden du får hem. Du kan spara mellan 10 till 50 procent på lågprisalternativ. 

3) Handla efter säsong. Det här är något som den äldre generationen alltid har gjort.

4) Laga din mat hemma. Du kan spara mellan 1 500 till 1 800 kronor per person i månaden. 

5) Se över dina övriga kostnader. Så som prenumerationer, försäkringar, bredband, mobilabonnemang med mera. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar