Prognos: Skolnämnd kan göra miljonminus
Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde fanns ekonomirapporten för januari till september med. – Fortsatt minus på IKE och skolskjutsar, säger nämndens ordförande Jenny Larsen (KD).
En miljon minus ser det ut att bli i barn- och utbildningsnämnden vid årets slut.
– Det är fortfarande minus på IKE (kostnad för elever i icke-kommunal skola) för gymnasieelever och skolskjutsarna. Vi ser att det inte är fler som åker skolskjuts utan det är bränslepriserna som har gått upp, menar Jenny Larsen (KD) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
På plussidan ses ett bland annat löner och bidragen.
– Ekonomin ser ut som den gör och vi har inga direkta möjligheter att vända det till plus innan året är slut, menar Jenny Larsen (KD).
Vid sammanträdet diskuterades också programbudgeten och det blev ”lite brått” att ta denna för nämndens politiker då den ska upp i fullmäktige i november.
– Det är en reviderad budgetram, vi ser lite fler elever på särskolan och lite färre nyanlända. Så det blir en politisk prioritering i programbudgeten. Vi önskar 464 miljoner vilket är en ökning jämfört med året då vi har haft 447 miljoner kronor i vår budget.
De 17 miljoner mer i budgeten inför 2023 innehåller bland annat:
Kostnaden för tillfälliga ersättningslokaler vid Hjortsjöskolan, ökad budget för finansiering av datorer till grundskolan. Ökade kostnader i kostverksamheten där högre livsmedelspriser samt fler barn och elever. Kostnaderna för skolskjutsarna beräknas öka nästa år. Fler elever väljer utbildning utanför kommunen och fristående alternativ samtidigt som minskade stadsbidrag från staten kommande år. 2,9 miljoner kronor till permanenta hyrningen av externa lokaler till Industriprogrammet vid Fenix och en ökad verksamhet inom förskolans, särskolans och förskoleklassens ramar och grundskolan ökas med fyra tjänster för att stärka utbildningen.
Växer kommunen? Är detta en konsekvens?
Vaknat nu?