Nyheter

Pumpen

Nyheter Under sommaren kommer vi att presentera vad som finns på många av de informationsskyltar som är uppsatta i Vaggeryds kommun. Det är våra hembygdsföreningar som har sammanställt informationen på skyltarna. Du har säkert stött på någon av dessa skyltar när du vandrat runt. I några av artiklarna har vi lagt till bilder på hur det ser ut i dag.

Vaggeryds stationsområde har kvar många av sina ursprungliga byggnader. Stations-huset, perrongen med tak, godsmagasinet och vattentornet bildar en sammanhängande stationsmiljö. Fram till senaste ombyggnaden av stationsområdet år 2001 fanns här ett lokstall. Vattentornet byggdes 1928 och ersatte då ett tidigare torn. Från tornet fördes vattnet med självtryck till en så kallad vattenhäst. Vattenhästen var placerad mellan järnvägsspåren. Den var försedd med en påfyllningsarm som vreds ut över loket.  

Från tornet leddes vatten till en andra vattenhäst vid kolbryggan cirka 300 meter nordost om stationen. 

Lokens ångpannor eldades med kol och vid kolbryggan fyllde man på med nytt kol. Kolet vinschades upp i vagnar på bryggan och tippades ner i lokets tänder. Loken kunde snabbt fyllas vid alla spår. År 1960 raserades bryggan av en för högt lastad godsvagn. En tid därefter revs hela bryggan.

Bertil Karlsson ”Bertil på Pumpen” bodde med sin familj i huset närmast Pumpen. Bertil Karlsson var ordförande i Vaggeryds kommunalfullmäktige från år 1955 fram till 1971 då Vaggeryd och Skillingaryd blev en gemensam kommun.

Waggeryds Museiförening

  [1/6]

Vattentornet och ”Bertil på Pumpens” hus.  [2/6]

”Bertil på Pumpen”  [3/6]

Lokstallet som revs 2001.  [4/6]

Vattenpåfyllning vid Pumpen i Vaggeryd.  [5/6]

Kolbryggan 300 meter nordost om stationen.  [6/6]

Taggar

Dela


2 reaktioner på Pumpen

Alla minnen finns kvar från denna tiden med tågen inpå knutarna och alla godsvagnar som dundrade förbi. Tack för inlägget från Pumpen. Ann-Christin Rundbäck f d Karlsson

Lämna ett svar