Räddningstjänsten är på tårna
Nyheter Med tanke på den snabba förändringen av vädret är beredskapen för en eventuell skogsbrand högprioriterad
När det gäller planeringen inför en särskild händelse som till exempel skogsbrand så görs den gemensamt i länet inom det som kallas RäddsamF. Det är tjänstgörande brandingenjör på Höglandet som stämmer av hur stor brandrisk det är, behov av brandflygbevakning och om läget förvärras föreslår eldningsförbud. Utifrån de förslag som läggs fram fattar räddningscheferna i länet beslut om åtgärder. När risken för skogsbrand är stor gör räddningstjänsten justeringar i sina larmplaner avseende hur mycket personal och andra resurser som skickas ut i ett första skede.
– Vi har samma bemanning i beredskap året runt, säger Fredrik Björnberg som är räddningschef i Vaggeryds kommun. Han berättar att de har 10 personer i beredskap i Vaggeryds kommun och att de är 210 i beredskap i länet.
– När vädret slår om så hastigt som prognosen säger måste vi vara extra noggranna i bedömningarna, menar Fredrik Björnberg. Han säger att det trots att det kommit en del regn så har det bara fuktat ytskiktet, lite längre ner i marken är det torrt.
Fredrik Björnberg berättar också att samverkan mellan räddningstjänsterna i Jönköpings län är god sedan många år i och med inrättandet av RäddsamF. Efter de händelser som varit på senare år i till exempel Västmanland, Dalarna, Hälsingland och Jämtland har samverkanstanken fått fäste såväl regionalt som nationellt. Nu har det bildats en räddningstjänstregion Sydöst där Jönköpings län samverkar med Östergötland, Kalmar, Blekinge och Kronobergs län. Till detta finns anvisningar om stöd vid stora insatser tillsammans med Skåne, Halland och Västra Götaland. Nu har även bland annat Stockholm, Bergslagen och Närke visat intresse för att ansluta sig till de anvisningar om samverkan som tagits fram. I arbetet har Fredrik Björnberg samt Göran Melin från räddningstjänsten i Jönköping medverkat att arbeta fram anvisningarna.