Räddningstjänsten räddsamarbetar
Nyheter Räddningstjänsten i Vaggeryds kommun har ett samarbete med 12 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län, samt SOS Alarm, som tillsammans bildat samarbetsorganet RäddSam F.
Jag träffade räddningschef Fredrik Björnberg på hans kontor på stationen i Vaggeryd. Där är de fyra stycken som jobbar heltid. Fredrik Björnberg är räddningschef, David Högberg är ställföreträdare räddningschef, Marie Åkerblad är beredskapssamordnare och Mats Carlsson har hand om utbildning, fordon och material. Sen är det 19 deltidsanställda, varav 2 kvinnor och 17 män. Totalt på de båda stationerna i Vaggeryds kommun är det 42 anställda.
• Hur ser det ut med utryckningar hittills i år?
– Det har inte ökat i antalet bränder i år, det har nog snarare varit lite lugnare i kommunen. Men däremot har trafikolyckor ökat, med flera allvarliga olyckor och dödsolyckor. Kanske ett utslag av att vi är en kommun med stora vägar omkring oss, med tung trafik och ett nav till och från Torsvik. Sen har trafiken ökat över lag.
– Fortsätter det i den här takten med utryckningar är vi snart ikapp förra årets toppår om man jämför med dags dato. Då slår vi igenom 300-vallen och det är i så fall första gången någonsin, menar Fredrik.
• Vad innebär RäddSam F?
– Det är en organisation som bygger på att vi hjälper varandra. Vaggeryds kommun har ett samarbete med 12 kommuner i Jönköpings län och Ydre kommun i Östergötlands län, samt SOS Alarm. Tack vare samarbetet finns ett stort antal brandmän, styrkeledare, insatsledare och brandingenjörer i jour och beredskap året runt, dygnet runt – alltid redo att hjälpa till vid nödsituationer.
• Har ni hjälpt varandra i år?
– Ja vid ett flertal tillfällen. Största hjälpinsatsen var skogsbranden utanför Bredaryd, där hela 100 räddningstjänstpersonal, 100 från Försvarsmakten, plus 50 andra aktörer såsom frivilliga och företag, ryckte in och hjälpte till. Men det kom även hjälp utifrån Västra Götaland och Halland. En liten kommun som till exempel Vaggeryd drar nytta av hjälp från hela sydsverige vid så pass stora utryckningar.
• Hur ser det ut framåt?
– Vi är i behov av fler deltidsbrandmän i Vaggeryds kommun, så vi kommer att rekrytera personal under september månad. Grundförutsättningen för att söka ett arbete som brandman är att man bor i närheten, med max 3 minuters körväg. Vi har som regel att vi ska vara ute ur stationen på 5 minuter vid larm.
Det känns väldigt tryggt att veta att Räddningstjänsten i Vaggeryds kommun har en sådan stor kapacitet och ett samarbete med i stort sett hela södra Sverige. Ett RäddningsSamarbete.