Räddningstjänsten vill bli fler
Nyheter Under torsdagen hade räddningstjänsten i Vaggeryds kommun öppet hus för att locka fler till att söka som deltidsbrandman eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter.
Varje år får räddningstjänsten i Vaggeryds kommun 300-350 larm. De allra flesta larmen sker under dygnets vakna timmar och drygt 10 procent inträffar nattetid. De larm som räddningstjänsten får varje år är av väldigt olika art.
Många förknippar räddningstjänsten med brandsläckning med det utgör ungefär 20 procent av alla insatser. Ungefär lika många procent av insatserna görs vid trafikolyckor. Cirka 30 procent av alla larm kommer från automatiska brandlarmanläggningar som utlösts av annan anledning än brand. Resten av larmen kan handla om utsläpp av farliga ämnen, väderrelaterade skador, arbetsplatsolyckor eller hot om suicid. Räddningstjänsten assisterar också sjukvården vid hjärtstopp för att åtgärder sätts in så tidigt som det bara är möjligt.
– Under veckan skickades 2200 kort ut till alla som bor max fem minuter från brandstationen och som är mellan 20 och 50 år. Detta för att locka fler att börja jobba inom räddningstjänsten. Nu tyckte att vi att det var lämpligt att ha öppet hus i samband med att utskicket gjordes. Det har kommit ett flertal intresserade i kväll och det är roligt. På lördag kommer vi också att finnas på plats på barnens dag i centrum, säger Anders Sandahl som är styrkeledare på räddningstjänsten.
– Det som väntar om man blir antagen är en del testmoment, en arbetsrelaterad bana där man får lyfta, släpa och dra. Sedan får man testa rökskyddet och prova klaustrofobi. Går man vidare därifrån så väntar ett simtest där man ska klara av guldbojen. Blir man sedan anställd så väntar introduktion innan man åker i väg på grundutbildningen som är sju veckor och en C-behörighet på körkortet om man inte har det sedan tidigare, fortsätter Anders.
– Vi tycker att det känns bra att få göra insats för att hjälpa till i samhället och kunna hjälpa någon annan. Det kan vara allt från en vattenläcka till en trafikolycka och då känns det väldigt bra att man har varit där och hjälpt till. Vi har fortfarande ett gott rykte i samhället och det gäller att underhålla det hela tiden och visa att vi är tillgängliga för allmänheten, vi är ju trots allt till för dem som drabbas av något, berättar Anna Storck och Anders Sandahl
– Vi vill ha in så många sökanden som möjligt för det är en löpande rekrytering hela tiden. Det kan vara föräldraledigheter och vissa slutar av andra anledningar. Det gäller att ligga steget före, vi har haft perioder då vi inte haft några reserver. Då blir det tajt och då går man hårt åt den personalen som är anställda och de får ta väldigt mycket beredskap. Välkommen att kontakta oss om du är intresserad, avslutar Anders Sandahl.