Reaktionen på avstängningen: ”Finns det kameror på rummen?”
Nyheter Uppgifterna kring den person som stängts av från sitt arbete på ett demensboende i kommunen blir allt flera. I en lång utredning som utförts av Vaggeryds kommun framgår en lång rad med tjänstefel som den aktuelle medarbetaren ska ha gjort sig skyldig till.
I samband med Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) så gjorde även Vaggeryds kommun en egen utredning. En utredning som Skillingaryd.nu tagit del av. En rad olika personer vittnar i denna om mängder av felaktigheter i omvårdnaden som medarbetaren ska ha gjort sig skyldig till.
Motade bort kollegor fysiskt
Vid ett tillfälle ska hen fysiskt ha hindrat två andra medarbetare att gå in till en brukare med hänvisning till att den vård som skulle utföras redan hade utförts av den aktuelle medarbetaren. Dock står det i vårdplanen att det ska vara dubbelbemanning på just den brukaren för att vården ska bli så bra som möjligt.
Vid ett annat tillfälle handlar det om en brukare som vårdas palliativt. Brukaren hade aktuell dag tackat nej till en måltid, men accepterat en glass istället. Brukaren tackade också nej till middag, men en ur personalen förberedde istället en dessert till brukaren. Den numera avstängde medarbetaren kom dock med beskedet att hen hade pratat med sjuksköterskan och att brukaren inte längre skulle erbjudas måltider.
Pratade i telefon samtidigt som hygienskötsel
Personalen som hade förberett desserten var vid tillfället relativt ny på demensboendet och ifrågasatte inte beskedet då denne menar att den numera avstängde medarbetaren ju var fast anställd och varit där en längre tid. När personalen sedan frågade sjuksköterskan om det hela så berättade hen att brukaren visst skulle erbjudas måltider.
Utredningen beskriver också en händelse där medarbetaren ska ha utfört hygienarbete på en brukare samtidigt som medarbetaren hade ett privat samtal på sin privata telefon. Vid ett annat tillfälle ska personen ha ändrat datum på en signeringslista gällande bäddningsrutiner. När en brukare vid ett tillfälle sökt kontakt beskrivs det i utredningen att den aktuella medarbetaren ”slängde igen dörren i ansiktet på hen”.
”Dålig stämning kring medarbetaren”
I utredningen slår man fast att den aktuelle medarbetaren frångått uppsatta rutiner vid upprepade tillfällen. Medarbetaren menar dock att hen inte ska ha deltagit i någon utbildning. Det motsägs dock av områdeschefen samt andra medarbetare som menar att personen i fråga fått grundläggande utbildning.
Flera personer vittnar i utredningen om den dålig attityd och hård ton från medarbetarens sida.
”Det är en dålig stämning kring medarbetaren”, står det bland annat.
Anledningen till att uppgifterna Inte framkommit tidigare beror till viss del på att det fanns en rädsla för hur personen skulle reagera. Men när några började berätta om den upprepade misskötseln så följde fler efter.
I utredningen slås det fast att det finns stor risk för upprepning i beteendet och därför stängs medarbetaren av från sitt arbete. När personen fick beskedet att denne stängts av ska hen ha frågat en annan ur personalen:
”Kan du garantera att det inte finns kameror på rummen?”