Nyheter

Regeringen lättar på restriktioner för äldre

Nyheter Ändrade coronaråd för äldre – ska följa samma rekommendationer som övriga befolkningen. Det meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff. – I dag vet vi mer om konsekvenserna av långvariga begränsningar för människors liv, inte minst gällande psykisk hälsa av långvarig ensamhet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

De särskilda rekommendationer som gällt för landets 70-plussare och personer i andra coronariskgrupper slopas. Lena Hallengren (S) hyllar deras insatser under pandemin.

– För att skydda sig själva och för att minska smittspridningen har de gjort stora uppoffringar, säger hon under dagens pressträff.

I dag vet vi mer om coronaviruset och i vilka situationer som risken för smittspridning är störst, enligt socialministern. Därför får nu alla i Sverige samma ansvar för att skydda sig själva och andra. Hallengren betonar vikten av att fortsatt följa de allmänna råd och rekommendationer som finns.

– Oavsett var i landet du bor: Se till att söka vård om du behöver det, säger hon.

”Haft stor effekt”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att trycket på vården i landet har minskat och att färre läggs in för vård:

– En viktig anledning till det är att gruppen 70 år och äldre och andra riskgrupper har tagit ett enormt stort ansvar. Vi kan se i våra analyser att det här har haft stor effekt.

Carlson tror inte att de nya råden kommer att innebära större belastningar för sjukvården. På frågan om man har haft för tuffa råd för äldre och riskgrupper svarar Carlson att det har varit en balansgång.

– Det har å ena sidan visat att det sparat många från svår sjukdom. En balans i förväg är svår att bedöma.

– Många har klarat det här väldigt bra. För andra är det svårare. Det bästa hade varit att inte behöva göra det alls, men det har varit en nödvändig åtgärd, säger han om de specifika rekommendationer som gällt för äldre och personer i riskgrupper.

Långvariga begränsningar

I september sade statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med SVT att många äldre isolerat sig mer än man skulle behövt under pandemin och öppnade då upp för att ta fram nya rekommendationer till äldre.

Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad för de äldre redan i maj.

Totalt har 5 929 personer dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Regeringen lättar på restriktioner för äldre

Detta fick jag från Folkhälsomyndigheten, som svar på min fråga. https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/oktober/viktigt-att-alla-tar-ansvar-nar-allmanna-rad-andras-for-personer-som-ar-70-ar-och-aldre/?fbclid=IwAR2apxJ9YmTIjj9okLcknrMn-bVfzBgx8Uy96TJDcbf-umltKAAs2bC605I
Jag fäster mig vid en av de inledande meningarna ”Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa.”. Man måste väl tolka detta som att myndigheten backat från medicinskt befogade råd därför att vissa inte klarade av det psykiskt. Men vi andra, vi som klarat av det – vi bör väl rimligen fortsätta följa de gamla rekommendationerna. Jag citerar gärna professor Björn Olsen som sa ungefär såhär ”Följ Folkhälsomyndighetens råd som minimikrav och lägg sedan till det du själv tycker är rimligt eller nödvändigt. För egen del tänker jag inte sänka garden, i synnerhet inte nu när vi har en skenande smittospridning och kommunen hamnat i ”läge rött”. Detta covid-19 är pest och pina, värre än vad de flesta av oss upplevt, men VI KOMMER ATT KOMMA UT PÅ ANDRA SIDAN TILL ETT NORMALT LIV IGEN.

Har covid-19 blivit mindre farlig? Inte som jag kunnat ta till mig. Är det inte så att vi just nu är inne i en fas av snabbt ökande antal insjuknade? Så har jag uppfattat informationen. Är då detta en lämplig åtgärd som regeringen företar? Som jag minns radioinslaget la ministern tyngdpunkten på andra faktorer än de rent medicinska, som liksom sopades under mattan.
”Folkhälsomyndigheten införde de allmänna råden för att motverka smittspridningen i Sverige den 1 april. Då råddes bland annat personer över 70 år att i möjligaste mån begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.
Rekommendationerna har därefter legat fast, trots att många hoppades på en lättnad för de äldre redan i maj.”
Var det för mycket begärt att 70+ personer skulle klara av att 1. begränsa nära fysiska kontakter och 2. undvika att vistas bland många människor? Jag kan omöjligen inse det och jag begriper inte hur folk kan protestera mot detta. Inte heller begriper jag hur det skulle vara något nytt att tvätta sig med tvål och vatten 30 sekunder. Men munskyddshysterin är svår att begripa sig på när folk pillrar med fingrarna på sina i bästa fall virusbemängda munskydd och drar dem upp och ner. Munskydd skall sitta stilla och skall tas av med viss teknik om man inte skall göra det hela värre.

Som du fattar, så fattar jag också.Den ekvationen går inte ihop. Smittan ökar och regeringen bestämmer sig att vi 70 + ska bli friare. Helt galet, eller vill de ta död på oss?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *